Asociatia Societatea pentru Justitie (SoJust) arata intr-un comunicat ca a fost de acord cu legalitatea si temeinicia deciziei instantei in cazul judecatoarei CCR Aspazia Cojocaru privind verdictul de necolaborator cu fosta Securitate, astfel ca organizatia si-a cerut public scuze in iunie 2009. "Membrii organizatiei respecta autoritatea instantelor de judecata si au capacitatea de a recunoaste cand demersurile lor sunt infirmate in mod legal. Membrii SoJust considera total neavenite afirmatiile unor comentatori si analisti care au asociat, in aceste zile, activitatea organizatiei sau a membrilor - actuali ori fosti - cu politica", se arata in comunicatul remis presei de catre organizatie.

"Fata de alegatiile aparute in presa in legatura cu implicarea asociatiei Societatea pentru Justitie (SoJust) in 'dosarul' Aspaziei Cojocaru, tinem sa precizam urmatoarele: SoJust este prima si singura organizatie implicand profesionisti ai dreptului care a militat pentru lustratie in justitie. Dupa asigurarea cadrului legal in urma reformei justitei din anul 2005, SoJust (prin presedintele de atunci Horatius Dumbrava) a solicitat CNSAS in mai 2006 verificarea colaborarii cu securitatea a tuturor judecatorilor si procurorilor, inclusiv a judecatorilor de la Curtea Constitutionala", citeaza Mediafax.

La inceputul anului 2007 au fost comunicate primele rezultate, vizand judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si pe cei de la Curtea Constitutionala Romana (CCR). Prin decizia 361/8 februarie 2007, Colegiul CNSAS a stabilit ca Aspazia Cojocaru a fost colaborator al politiei politice comuniste. Ea a contestat solutia in termenul legal de 15 zile si prin Decizia 1399/26 aprilie 2007 CNSAS a stabilit ca doamna Aspazia Cojocaru nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste.

"Asociatia SoJust (presedinte Adrian Neacsu) a decis atacarea in justitie a acestei din urma decizii a CNSAS. Actiunea a fost introdusa la 19.06.2007 la Curtea de Apel Targu-Mures, de unde cauza a fost stramutata la Curtea de Apel Brasov (Dosar 731/64/2008). Prin sentinta nr.63/F/30.03.2009, instanta a respins actiunea SoJust. In motivare se retin urmatoarele: doamna Cojocaru nu a avut dosar de retea ca informator sau colaborator cu politia si nu a semnat vreun angajament de colaborare cu securitatea; ea a fost anchetata in legatura cu modul in care a cunoscut persoane straine in timpul cursului urmat la Facultatea de Drept Comparat din Strasbourg si cu plecarea definitiva in strainatate a unei foste colege de serviciu in 1984, singurele ei declaratii sunt in numar de trei si au fost date sub constrangere de catre ofiterul de securitate; ele se refera la colegii de la Institutul de Cercetari Juridice, care insa se refereau doar la activitatea acestora, fara a se atinge in vreun fel drepturile si libertatile acestora", explica SoJust.

Sursa citata precizeaza ca membrii SoJust au avut ei insisi ocazia sa vada documentele din dosarul depus la instanta de catre CNSAS si au fost de acord cu legalitatea si temeinicia solutiei instantei si ca trebuie solicitate scuze Aspaziei Cojocaru. Ca urmare, pe data de 17 iunie 2009, prin presedintele Cristi Danilet de la acea data, s-a renuntat la declararea caii de atac si s-au publicat scuzele asociatiei pe www.juridice.ro.

"Mentionam ca activitatea asociatiei s-a desfasurat potrivit statutului organizatiei. SoJust constata ca toti cei trei presedinti anteriori au respectat limitele mandatului acordat de ceilalti membri ai asociatiei. Demersurile in legatura cu identificarea fostilor agenti, informatori sau colaboratori ai securitatii au fost si sunt necesare pentru asanarea morala a justitiei romane. In acelasi timp, membrii organizatiei respecta autoritatea instantelor de judecata si au capacitatea de a recunoaste cand demersurile lor sunt infirmate in mod legal. Membrii SoJust considera total neavenite afirmatiile unor comentatori si analisti care au asociat, in aceste zile, activitatea organizatiei sau a membrilor - actuali ori fosti - cu politica, si sustine, asa cum a facut-o intodeauna respectarea statului de drept Membrii organizatiei sunt profesionisti ai dreptului, cu o mare vechime, si niciunul nu este membru de partid si nu sustine vreun politician sau vreo doctrina politica. Ca dovada a bunei credinte, SoJust va pune la dispozitia jurnalistilor interesati toate documentele care au stat la baza sentintei pronuntate", se mai arata in comunicatul de presa.

***

Marti, 28 august, judecatoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constitutionala preciza intr-o declaratie de presa remisa agentiei Mediafax ca nu a facut si nu face politica, precizand ca nimeni nu o poate determina sa incalce legea indiferent de gradul amenintarilor, metodele folosite si din partea cui vin.

"Marturisesc ca nu as fi dat acest comunicat de presa daca referirile facute la adresa mea de catre unii angajati si invitati ai unor posturi TV nu ar friza absurdul si in special ai Antenei 3. Am fost votata ca judecator la Curtea Constitutionala in Camera Deputatilor in anul 2004 cu 192 de voturi de catre PSD, PNL si PDL la propunerea PSD. Nu am facut si nu fac politica", spune judecatoarea CCR.

Cojocaru sustine ca stabilirea de catre CNSAS in februarie 2007 a faptului ca ar fi fost colaborator al securitatii a fost cauza de informatii inexacte si eronate prezentate plenului CNSAS de catre serviciul de documentare al acestuia. "Pana in luna aprilie 2007 nu am cunoscut acest verdict pe care l-am contestat cu acte si martori, chiar cu persoana in dosarul careia s-au gasit cele doua declaratii date in doua zile consecutive si de care aveau cunostinta mare parte dintre colegii mei de la Institutul de Cercetari Juridice. Contestatia a fost admisa de catre CNSAS. Este adevarat ca Sojust a atacat in instanta ultimul verdict al CNSAS care l-a infirmat pe primul, dar aceasta s-a datorat faptului ca SoJust nu cunostea continutul dosarului. Nu cunosc niciun membru al SoJust", mai spune Aspazia Cojocaru.