Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) sustine, intr-un comunicat de presa, ca rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din 2011 anuntate de Institutul National de Statistica ridica "semne de intrebare privind corectitudinea Recensamantului" si solicita Parlamentului constituirea unei comisii de ancheta a activitatii INS in ceea ce priveste desfasurarea Recensamantului, precum si o verificare independenta a corectitudinii inregistrarii datelor privind religia.

Comunicatul integral transmis de Asociatia Secular-Umanista din Romania:

"Vineri, 24.08.2012, Institutul National de Statistica a publicat rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor - 2011. Conform acestora, "fara religie" sau "atei" s-ar fi declarat 0,24% din populatie (adica 45.114 persoane).

Chiar daca aceasta valoare este aproape de doua ori mai mare decat cea raportata in 2002 (23.105), exista multiple indicii ca, in continuare, ea este mult subestimata si ofera o imagine puternic distorsionata a realitatii:

* Rezultatele anuntate de INS vin in contradictie flagranta cu cele obtinute in ultimele doua decenii in cadrul unor reputate studii internationale ce atesta existenta unui important segment de agnostici si de atei, precum si o atitudine critica la adresa religiei, manifestata de procente insemnate din populatie:

  • European Values Study (EVS)/2008: 16,5% din populatie se declara agnostica sau atee
  • Eurobarometrul 66/2006: 37% dintre romani considera ca religia are un loc prea important in societate
  • Eurobarometrul 341/2010: 31% din populatie este de parere ca liderii religiosi care isi aroga dreptul de a decide ce este bine sau rau in domeniul biotehnologiilor fac un rau societatii

* Proportia neverosimil de mare a celor afiliati unor culte religioase este pusa sub semnul intrebarii de alte cercetari sociologice. De exemplu, studiul "Cartografierea sociala a Bucurestiului" desfasurat de Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative in 2011 raporteaza ca 49% dintre bucuresteni nu se duc niciodata la biserica sau o fac doar in context social (nunti, botezuri etc.), situatie ce contrasteaza puternic cu pretinsa cifra de 98,4% credinciosi, comunicata de INS.

* In ultimii ani se constata o tendinta semnificativa de scadere a gradului de religiozitate al populatiei. Biserica nu se mai bucura de atata incredere, iar conform sondajelor Gallup WorldView, in doar doi ani, proportia celor care considera religia importanta a scazut de la 84% in 2009 la 78% in 2011.

Problematica este si raportarea numarului credinciosilor de alta confesiune decat cea ortodoxa. Pentru a da un singur exemplu, este greu de crezut ca un cult foarte activ precum cel penticostal, dupa o crestere cu 50% a aderentilor intre 1992 si 2002 (conform cifrelor oficiale, din recensamintele anterioare), prezinta o crestere de doar 11% intre 2002 si 2011.

Recensamantul Populatiei si Locuintelor din 2011 a fost, din pacate, marcat de o multitudine de iregularitati. In ceea ce priveste religia, in nenumarate cazuri, recenzorii au facut presiuni asupra oamenilor pentru ca acestia sa se declare de confesiune crestin-ortodoxa, iar asociatia noastra a primit multiple sesizari in acest sens; de altfel si presa a publicat astfel de cazuri. Ancheta de Control a Recensamantului, pe care INS a derulat-o in luna noiembrie a anului trecut, ar fi putut sa evalueze corectitudinea inregistrarii optiunilor religioase ale cetatenilor, dar, surprinzator, aceasta intrebare a fost omisa din chestionare.

Mai mult, in mod regretabil, chiar impartialitatea Institutului National de Statistica este pusa sub semnul indoielii. Reamintim ca exista multiple semne de intrebare privind legaturile dintre INS si BOR. De exemplu, presedintele INS a solicitat si a obtinut sprijinul Bisericii Ortodoxe in derularea recensamantului, iar reprezentantii celor doua institutii au avut mai multe intalniri pe aceasta tema in 2008 si 2009.

Tinand cont de cele de mai sus, Asociatia Secular-Umanista din Romania solicita Parlamentului constituirea unei comisii de ancheta a activitatii Institutului National de Statistica in ceea ce priveste desfasurarea Recensamantului si o verificare independenta a corectitudinii inregistrarii datelor privind religia.

Sa nu uitam: In Romania sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!"