Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a cerut, marti, Inspectoratului Scolar Mehedinti demiterea directorului Scolii din Jirov, dupa ce a vazut conditiile in care vor invata cei peste 200 de elevi: in banci vechi de zeci de ani, cu incalzire de la soba, fara apa si cu toaleta in curte, relateaza Mediafax.

Ecaterina Andronescu a spus, intr-o conferinta de presa organizata impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, ca la unitatea de invatamant din Jirov trebuie gasit un director care sa inteleaga ca scoala este singurul sau obiectiv.

"Cred ca directorul scolii de acum are o mare resposabilitate pentru modul in care arata scoala si este obligatia dumneavoastra, domnilor inspectori generali, eu va cer sa il schimbati pe acel director, sa gasiti un cadru didactic care sa inteleaga ca scoala este singurul sau obiectiv atunci cand a acceptat sa fie director", le-a spus ministrul Educatiei inspectorului scolar judetean general si inspectorului general adjunct.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, Marian Suta, a spus ca decizia de demitere a directorului Ion Dumitrache de la Scoala cu clasele I-VIII din Jirov a fost luata in 16 august, iar din 1 septembrie acesta va fi inlocuit.

Ion Dumitrache a fost director al Scolii din localitatea Jirov in ultimii patru ani.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a vizitat, marti, o scoala din localitatea mehedinteana Jirov, veche de o suta de ani, fara apa, cu toaleta in curte si cu incalzire la soba, ea refuzand buchetul de flori dat de directorul unitatii: "Lasati florile. Aveti o scoala de imi vine sa plang!".

Ecaterina Andronescu a vizitat, marti, Scoala cu clasele I-VIII din localitatea mehedintena Jirov, ministrul fiind intampinat de directorul unitatii de invatamant cu un buchet de flori.

Andronescu a refuzat insa buchetul, spunand: "Lasati florile ca uitati cum este scoala, sunt foarte suparata!".

La randul sau, directorul scolii, Ion Dumitrache, a afirmat ca a cerut fonduri de la minister, in mai multe randuri in ultimii ani, pentru terminarea lucrarilor la un nou corp de cladire pentru scoala din Jirov, insa nu a primit niciun ban.

In replica, Ecaterina Andronescu i-a spus ca ar fi trebuit sa gaseasca totusi o solutie.

"Ma duceam la usa ministrului si nu plecam de acolo pana nu gaseam o solutie. Aveti o scoala de imi vine sa plang!", a mentionat Andronescu.

Scoala din Jirov, veche de peste o suta de ani, nu are autorizatie de functionare, intrucat in unitate nu exista apa curenta, toaleta este in curte, iar clasele sunt incalzite cu soba. La Jirov invata peste 200 de elevi.

Directorul unitatii, Ion Dumitrache, a declarat pentru Mediafax ca scoala nu are nicio sansa sa obtina autorizatie de functionare.

"A ajuns la venerabila varsta de o suta de ani. Am rezolvat problemele mici pentru ca cele mari sunt aceleasi, nu exista apa curenta, WC-ul este in curte, din cauza asta nu avem autorizatie si nicio sansa sa o obtinem", a spus Dumitrache.

In anul 2008, s-a inceput constructia unei alte scoli in localitatea Jirov, al carei termen de finalizare era luna septembrie 2009, insa din cauza lipsei fondurilor, cladirea nu a fost terminata.

Ecaterina Andronescu a vrut sa viziteze si aceasta cladire, insa primarul comunei Corcova, Adam Durac, a incercat sa o opreasca, atentionand-o ca in interior sunt purici, intrucat spatiul este folosit de multe ori ca adapost pentru animalele care pasc in timpul zilei pe terenul din apropiere.

Ministrul Educatiei a declarat, dupa ce a vizitat atat scoala veche, cat si cladirea in constructie, ca va aloca fondurile necesare finalizarii lucrarilor.

"O sa incerc din resursele putine pe care le avem din bugetul mic sa alocam resursele necesare sa finalizam lucrarea, dar trebuia terminata demult. Nu trebuia sa asteptam sa ajungem cu situatia asa de grava la Jirov", a declarat Andronescu.

Pentru finalizarea lucrarilor este necesara suma de 1.100.000 de lei, iar Ecaterina Andronescu a cerut constructorului termen de finalizare luna noiembrie 2012.

La scoala din Jirov, in anul scolar 2012-2013, vor invata 85 de elevi la clasele I-IV si 144 de elevi la clasele V-VIII. Tot in vechiul corp a fost amenajata si clasa pregatitoare.