Peste 950 de hectare de vegetatie uscata si fond forestier din 35 de judete au fost afectate, in ultimele 24 de ore, de incendii, pentru stingerea carora au intervenit o mie de pompieri, potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), citat de Mediafax.

In judetul Maramures, sambata, in jurul orei 13.55, a fost semnalat un incendiu pe strada Sudului din Baia Mare, fiind afectata o suprafata de teren de 40 de hectare. Aproximativ 40 de pompieri militari si 50 de civili au intervenit mai bine de sapte ore pentru a stinge flacarile inalte de cativa metri, se arata intr-un comunicat de presa de duminica al IGSU.

Trei pompieri au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, doi intoxicati cu fum si unul cu o entorsa, toti fiind in prezent in afara de orice pericol.

Pentru a opri inaintarea focului, intretinuta de vantul puternic, s-a creat o fasie de protectie. Pe langa interventia pompierilor, care au actionat cu cinci autospeciale, pentru stingerea incendiului s-a actionat si cu 20 de utilaje ale Primariei Baia Mare si ale unor societati comerciale din municipiu.

Tot in judetul Maramures, sambata, in jurul orei 12.00, s-a produs un incendiu de vegetatie uscata in satului Mocira, fiind afectate 40 de hectare de teren. Si in acest caz, vantul puternic a facut ca flacarile sa se extinda cu repeziciune, pentru localizarea si lichidarea incendiului intervenind, timp de opt ore, 22 de pompieri militari, carora li s-au alaturat doua echipe ale serviciilor private pentru situatii de urgenta, fiecare cu cate o autospeciala de lucru cu apa si spuma.

Un subofiter s-a intoxicat cu fum si a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, in prezent fiind in afara de orice pericol.

Un alt incendiu a izbucnit, in judetul Maramures, in apropierea varfului Creasta Cocosului, interventia fiind in desfasurare. Duminica dimineata, un echipaj al Detasamentului de Pompieri "Capitan Marchis Adrian" Baia Mare si unul de la Detasamentul de Pompieri Sighetu Marmatiei s-au deplasat in zona pentru stingerea acestuia, impreuna cu angajati ai Directiei Silvice si ai ocoalelor silvice din Baia Sprie, Mara si Sighetu Marmatiei, membri ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si voluntari din zona Mara.

In judetul Buzau, zeci de pompieri militari si lucratori silvici au actionat pentru limitarea extinderii unui incendiu izbucnit in localitatea Gura Teghii, ce a cuprins vegetatie uscata in gol alpin si litiera padurii de rasinoase. Incendiul este in curs de lichidare.

In zona golului alpin din Muntele Podeanu, pompierii militari argeseni continua interventia pentru limitarea propagarii incendiului si lichidarea focarelor identificate, pe timpul noptii asigurandu-se supravegherea permanenta a zonei afectate. Un elicopter al Inspectoratului General al Aviatiei a executat, sambata dimineata, o misiune de stingere a incendiului.

In judetul Harghita, pompierii actioneaza pentru stingerea incendiului de fond forestier izbucnit pe teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni, in zona Kovacs Peter, pe o parcela apartinand de Fondul Forestier de Stat - Ocolul Silvic Miercurea - Ciuc. Incendiul este localizat, dar mai sunt focare izolate, iar lipsa apei face ca interventia sa fie dificila, a precizat IGSU.

Tot in judetul Harghita, pompierii intervin si in apropierea municipiului Gheorgheni, in zonele Lacu Rosu si Rezpatak, precum si la Harghita Bai. Incendiile sunt localizate, pompierii actionand pentru lichidarea lor.

In judetul Hunedoara, in localitatea Gradistea de Munte din Masivul Godeanu, Muntii Sureanu, un incendiu a distrus vegetatia uscata si litiera padurii de pin, iar din cauza vantului, focul s-a extins, pe alocuri, la coronament.

In ultimele 24 de ore au intervenit pentru stingerea incendiilor o mie de pompieri militari, alaturi de pompieri civili, jandarmi, politisti si angajati ai ocoalelor silvice, a precizat IGSU.