Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a declarat ca indezirabile cele opt persoane din Orientul Mijlociu suspectate de "actiuni subversive" in favoarea unor grupari teroriste, acestea fiind luate in custodie publica pana la indepartarea de pe teritoriul Romaniei, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti admis, vineri, sesizarea procurorilor si i-a declarat ca indezirabili "pentru ratiuni de siguranta nationala", pe perioada de 15 ani, pe Al Younes Ali, Traboulssi Khaled, alias Khaled Megdag Traboulssi, Mohamed Fadi, alias Mohamed Fadi Husein, Salem Ahmed, Sale Ali, Al Heiby Ziad, Alheiby Mahmoud si Abushagra Mohammed.

Instanta a dispus luarea in custodie publica a celor opt persoane din Orientul Mijlociu, pana la indepartarea lor de pe teritoriul Romaniei, in temeiul articolului 97 alineatul 3 din OUG 194/2002.

"In cazul strainilor impotriva carora s-a dispus masura expulzarii, instanta poate dispune ca strainul sa fie luat in custodie publica pana la efectuarea expulzarii de catre organele de politie, in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala, fara ca perioada de custodie publica sa depaseasca doi ani", potrivit articolului 97 alineatul 3 din OUG 194.

Inspectoratul General pentru Imigrari are calitatea de parat in acest dosar.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Serviciul Roman de Informatii a cerut Parchetului Curtii de Apel Bucuresti declararea ca indezirabile a opt persoane din Orientul Mijlociu, pe o perioada de 15 ani, "din motive de securitate nationala", fiind suspectate de "actiuni subversive" in favoarea unor grupari teroriste.

Propunerea a fost formulata de SRI - Autoritatea Romana cu competente in domeniul securitatii nationale, informeaza, vineri, intr-un comunicat de presa, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

La data de 22 august, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, conform dispozitiilor din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, a sesizat Curtea de Apel Bucuresti "pentru a aprecia asupra dispunerii masurii de declarare ca indezirabil a unui grup de opt persoane provenind din Orientul Mijlociu, pe o perioada de 15 ani, pentru motive de securitate nationala".

"In cauza au rezultat indicii privind desfasurarea de catre aceste persoane de actiuni subversive in favoarea unor grupuri considerate teroriste de catre organismele internationale", a precizat sursa citata.

Astfel, in perioada aprilie - august 2012, cele opt persoane au urmarit verificarea posibilitatilor de constituire in Romania a unei eventuale structuri de sprijin pentru activitati de migrare ilegala ce puteau fi accesate de membrii unor organizatii teroriste active la nivel international.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cei opt straini sunt suspectati de afiliere la organizatiile Hamas si Hezbollah. In acest context, acestia ar fi luat legatura cu atentatorul de la Toulouse.

Mohamed Merah, un francez de origine algeriana, in varsta de 23 de ani, este suspectul principal in cazul crimelor de la Toulouse si Montauban. Aceeasi arma si acelasi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai tarziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban si in 19 martie in atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morti, dintre care trei copii.

Mohamed Merah a efectuat apeluri telefonice catre 20 de tari, intre care si Romania - presa

Mohamed Merah, autorul atacurilor din Toulouse si Montauban din martie, a efectuat mai multe apeluri telefonice in perioada 2010-2011, in timpul calatoriei in Afganistan si Orientul Mijlociu, catre numere din 20 de tari, intre care si Romania, relateaza Le Monde, citat de Mediafax.

Mohamed Merah nu avea un numar de telefon propriu. Pentru a scapa de supravegherea politiei, el si-a procurat unul pe care l-a trecut pe numele mamei sale, Aziri. Lista apelurilor face parte din documentele confidentiale ale Directiei centrale de informatii interne (DCRI), transmisa la 3 august unui numar de trei judecatori din Paris, care instrumenteaza cazul.

Aceste note ilustreaza legaturile pe care tanarul in varsta de 24 de ani le-a realizat in lume si pun la indoiala argumentul avansat de directorul DCRI, Bernard Squarcini, potrivit caruia Mohamed Merah s-ar fi "radicalizat singur" si nu apartinea "niciunei retele".

Astfel, una dintre cele 23 de note desecretizate partial si datata 26 aprilie 2011, mentioneaza 1.863 de comunicatii intre 1 septembrie 2010 si 20 februarie 2011". In aceasta perioada Merah a calatorit in mai multe tari din Orientul Mijlociu si Afganistan. El a efectuat in special 186 de apeluri catre corespondenti instalati in afara granitelor franceze, in 20 de tari diferite.

Detaliile arata ca Mohamed Merah a contactat vocal sau prin SMS 94 de numere de telefon localizate in Egipt, unde se afla fratele sau Abdelkader, in Algeria, unde sunt tatal lui si o parte din familie, dar si in Maroc, Marea Britanie, Spania, Coasta de Fildes, Kenya, Croatia, Romania, Bolivia, Thailanda, Rusia, Kazahstan, Laos, Taiwan, Turcia, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Israel si Butan.

DCRI a identificat cu siguranta unii dintre acesti interlocutori, afirma Le Monde, dar piesele transmise magistratilor, care au fost desecretizate partial de ministrul de Interne Manuel Valls, nu spun nimic.