Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat vineri, la Romania TV, ca dosarul Fondului Roman de Investitii (FNI), in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de spalare de bani, va fi finalizat foarte curand, precizand ca, in acest caz, exista 400 de metri liniari de bibliorafturi cu arhive si documente, transmite Mediafax.

"Avem 400 de metri liniari de bibliorafturi in dosarul FNI. Va fi finalizat foarte curand, pentru ca suntem in faza de urmarire penala. La momentul infirmarii, erau aproximativ 50 de metri liniari", a spus procurorul general.

In acelasi context, Kovesi a adaugat ca anul trecut, la momentul infirmarii solutiei de neurmarire, dosarul FNI nu era unul foarte voluminos. "Am si constatat, cu ocazia infirmarii, ca de-a lungul cercetarilor efectuate anterior, domnul Sorin Ovidiu Vintu a fost oarecum ocolit, prin probele care se administrau. Spre exemplu, documentele care faceau dovada unor plati catre Sorin Ovidiu Vintu si catre persoane juridice detinute de acesta nu s-au verificat niciodata prin expertizele care s-au dispus", a explicat procurorul general, care a mai spus ca, in acest dosar, "peste 131 de persoane" s-au constituit parti civile.

Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat, in iulie, la Parchetul instantei supreme, in dosarul privind prabusirea FNI.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au adus la cunostinta lui Vintu, in 19 iulie, faptul ca s-a dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de el sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor.

Din probele administrate de procurori s-a stabilit ca, in perioada 1999-2000, Vintu a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI si a utilizat aceste sume la achizitionarea unor bunuri imobile, altele decat cele retinute in starea de fapt din rezolutia de incepere a urmaririi penale.