Sotia pilotului care si-a pierdut viata in accidentul aviatic de la Craiova, care este jurnalist la un post local de radio, spune ca a fost trimisa la locul accidentului si ca, stiind ca doar sotul ei avea zbor in acea zi pe acel tip de avion, a sperat pana in ultima clipa sa nu fie vorba despre el, relateaza Mediafax.

Andrada Cojocaru, sotia comandorului Aurelian Cojocaru, este jurnalist la un post de radio din Craiova.

Ea spune ca a fost trimisa de catre sefii sai sa faca un reportaj la locul accidentului, fara ca cineva sa stie ca victima este sotul sau.

"Tocmai terminasem emisiunea de la radio si am fost sunata sa merg de urgenta sa fac un reportaj despre un accident aviatic. M-au ales pe mine fiind cea mai calificata, in conditiile in care mai stiam despre avioane de la sotul meu. Atunci mi-am dat seama imediat ca era vorba despre sotul meu. Stiam ca in ziua respectiva avea zbor de antrenament si, de asemenea, stiam ca doar el si un alt coleg trebuiau sa zboare in acea zi. Am sperat pana am ajuns acolo ca nu era Relu, am sperat chiar si cand l-am vazut pe iarba si parca inca mai sper sa nu fie el", a povestit sotia comandorului.

Jurnalista a mai spus ca nu stie detalii din ancheta, ca nu i s-a povestit nimic pentru ca asa prevede procedura, insa ca este absolut convinsa ca sotul ei nu s-a catapultat pentru a evita casele din zona.

"Intotdeauna el ii punea pe ceilalti pe primul loc, iar pe el pe locul al doilea. Eu nu stiu daca avionul era defect pentru ca el imi spunea ca, desi era fabricat de multi ani, acest avion era o minunatie, ca mergea foarte bine si ca era mandria lor, insa pot spune sigur ca daca avea de ales ca avionul sa cada pe case sau sa moara el, el sigur ar fi ales varianta a doua, adica sa-si sacrifice viata", a mai povestit Andrada Cojocaru.

Cei doi au impreuna un copil elev in clasa a XI-a, care lua lectii de planorism, iar dupa accident femeia l-a determinat sa renunte la ele.

Vineri dupa-amiaza, trupul neisufletit al comandorului Aurelian Cojocaru a fost depus la capela cimitirului "Ungureni" din Craiova, unde zeci de colegi, prieteni, rude sau oameni care locuiesc in zona in care s-a prabusit avionul au venit cu flori si lumanari sa-i aduca un ultim omagiu pilotului.

Comandorul Aurelian Cojocaru va fi inmormantat sambata, la ora 11.00, cu onoruri militare, iar colegii acestuia vor face demonstratii aeriene pe parcursul ceremoniei.

Comandorul Cojocaru (48 de ani) era seful Sectiei piloti incercare, navigatie si meteorologie si avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronava.

Un avion IAR 99 Soim, cu dubla comanda, s-a prabusit, joi, in zona Aeroportului Craiova. Aeronava apartine Centrului de Cercetari si Incercari in Zbor Craiova, iar accidentul s-a produs la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pista.

In urma impactului, pilotul si-a pierdut viata, in timp ce instructorul aflat la bord a fost ranit si preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la Spitalul Judetean de Urgenta in Craiova. Ulterior, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC), fiind internat in Clinica Anestezie Terapie Intensiva. Locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani, este instructor si pilot de incercare si are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronava. El este casatorit si are un copil.

In momentul impactului, avionul, care executa un zbor de antrenament, a luat foc, fiind distrus complet.

In urma accidentului aviatic acest tip de aeronava a fost oprit de la zbor, conform procedurilor, pana la obtinerea unor date preliminare care sa elucideze cauzele producerii accidentului.

Ancheta in acest caz este facuta de Parchetul Militar Timisoara, un procuror mergand la Craiova pentru cercetari la fata locului, potrivit Ministerului Public.

De asemenea, o comisie a Ministerului Apararii Nationale cerceteaza imprejurarile producerii accidentului aviatic.

Primii martori care au ajuns la locul accidentului aviatic petrecut, joi, la Craiova, sustineau ca avionul era in flacari inca de cand se afla in aer, iar copilotul nu s-a catapultat, adaugand ca cei doi ocupanti ai aparatului de zbor au mai incercat dimineata de inca doua ori sa-l ridice de la sol.