Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, in sedinta de joi, de cererea de eliberare din functie prin pensionare a judecatoarei Lidia Barbulescu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anunta Mediafax. Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a luat act de cererea judecatoarei Lidia Barbulescu va fi inaintata Presedintiei, pentru emiterea decretului de eliberare din functie prin pensionare. Judecatoarea Lidia Barbulescu a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii pana in 2010, iar din ianuarie 2008 pana in ianuarie 2009 a fost presedinte al CSM.

Lidia Barbulescu a asigurat interimatul la conducerea ICCJ aproximativ un an, dupa pensionarea lui Nicolae Popa. In 22 octombrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a luat in discutie candidaturile pentru postul de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ramas vacant in urma pensionarii lui Nicolae Popa, incepand cu luna septembrie 2009. Atunci au candidat Lidia Barbulescu, Gabriela Victoria Birsan, Elena Circei, Danut Cornoiu si Ilie Iulian Dragomir, toti judecatori la instanta suprema. Cu majoritate de voturi, CSM a desemnat-o pe Lidia Barbulescu pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, numirea trebuind insa facuta de seful statului.

In 3 decembrie 2009, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu o va numi pe Lidia Barbulescu in functia de presedinte al instantei supreme. Astfel, procedura de numire a sefului ICCJ a fost reluata incepand cu 22 decembrie 2009, cand CSM a fost notificat de catre Administratia Prezidentiala. Lidia Barbulescu, care era vicepresedinte al ICCJ, a asigurat interimatul la conducerea instantei aproximativ un an, pana la numirea Liviei Stanciu, in 17 septembrie 2010.

In 1 noiembrie 2010, la alegerile pentru CSM, Lidia Barbulescu a fost printre cei 11 membri alesi de magistrati in Consiliu. Lista cu cei 11 membri ai CSM a fost validata de Senat in decembrie 2010, ulterior fiind contestata de 30 de senatori PDL la Curtea Constitutionala. PDL a sustinut faptul ca judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea - alesi in CSM pentru un mandat de sase ani, in 2004 (in conditiile legii de atunci), si desemnati pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un al doilea mandat. In 25 ianuarie 2011, Curtea Constitutionala a statuat ca retroactivitatea legii priveste modificarea unei situatii pentru trecut, iar nu reglementarea diferita a unei situatii juridice pentru viitor, stabilind ca doar opt din cei 11 judecatori si procurori alesi in noul CSM pot fi validati de catre Senat. In urma deciziei Curtii Constitutionale, data cu cinci voturi "pentru" si patru "impotriva", Barbulescu, Lupascu si Chiujdea au parasit CSM.

Lidia Barbulescu a fost, din 1978 pana in 1987, judecator la Judecatoria Slatina, iar in perioada 1987- 2001 a activat in cadrul Tribunalului Olt, pe care l-a condus in calitate de presedinte in perioada 1998-2001.

Din 2001, Lidia Barbulescu a fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind vicepresedinte al acestei instante din 1 aprilie 2003.