Sute de protestatari anti-Basescu au rupt marti seara gardul metalic din Piata Universitatii si au blocat timp de aproape doua ore circulatia pe bd. Magheru. Potrivit informatiile furnizate de Primaria Capitalei, la solicitarea HotNews.ro, mitingul nu a fost autorizat. Cu toate acestea, Jandarmeria nu a intervenit pentru a-i dispersa pe protestatari si a debloca circulatia. Cosmin Pana, purtatorul de Cuvant al Jandarmeriei Bucuresti a declarat pentru HotNews.ro ca negociatorii au vorbit tot timpul cu persoanele in cauza si nu au existat gesturi violente care sa determine interventia fortelor de ordine.

Potrivit Legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice "Adunarile publice - mitinguri, demonstratii, manifestatii, competitii sportive, procesiuni si altele asemenea -, ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber, se pot organiza numai dupa declararea prealabila prevazuta de prezenta lege".

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat pentru HotNews.ro ca nu a fost depusa nicio cere de avizare a manifestatiei la Comisia care aproba organizarea adunarilor publice si prin urmare nu s-a dat nicio autorizatie in acest sens. "A fost o adunare spontana", spun reprezentantii institutiei.

Si in cazul unei adunari spontane, Legea 60/1991 spune la articolul 2 ca "Adunarile publice trebuie sa se desfasoare in mod pasnic si civilizat, cu protectia participantilor si a mediului ambiant, fara sa stanjeneasca folosirea normala a drumurilor publice, a transportului in comun, cu exceptia celor autorizate, functionarea institutiilor publice sau private, a celor de invatamant, cultura si sanatate, a unitatilor economice ori sa degenereze in actiuni turbulente de natura a pune in primejdie ordinea si linistea publica, siguranta persoanelor, integritatea corporala, viata sau bunurile acestora ori ale domeniului public, si nu pot fi continuate dupa ora 23,00, caz in care intra sub incidenta dispozitiilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

In cazul in care se incalca aceste prevederi, potrivit aceleiasi legi, fortele de ordine trebuie sa intrerupa imediat adunarea publica. "In cazul in care adunarile publice isi pierd caracterul pasnic si civilizat, politia si trupele de jandarmi vor interveni pentru impiedicarea sau neutralizarea manifestarilor ce tulbura grav ordinea si linistea publica, pun in pericol viata, integritatea corporala a cetatenilor, a trupelor de ordine sau ameninta cu devastari ori distrugeri de cladiri si alte bunuri de interes public sau privat", se arata in lege

Intrebata de ce nu a intervenit, Jandarmeria spune ca nu au existat gesturi violente. "Intotdeauna am avut negociatori care au vorbit cu protestatarii. Li s-a explicat care le sunt drepturile. Nu au existat gesturi violente care sa determine interventia noastra (n.r. ruperea gardului de metal este un gest pasnic). S-a discutat cu persoanele implicate si li s-a explicat ca asa cum au ei dreptul sa protesteze, asa au dreptul si alte persoane sa circule pe bulevard. In final au parasit carosabilul. Nu ne-am dorit sa se ajunga la o altercatie. S-a ales aceasta cale. Nu au existat incidente", a declarat Cosmin Pana, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti.