Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, liderul de sindicat Liviu Luca si membrii ai conducerii PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au fost pusi sub invinuire de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani, transmite Agerpres. Ei sunt acuzati ca au prejudiciat patrimoniul Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom cu 12 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au inceput urmarirea penala fata de Liviu Luca, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comanescu, Florin Radu Ciocanelea, Emil Nache, Zizi Anagnastopol, in calitate de reprezentanti ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petrom Service SA) si membri ai Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, precum si fata de Sorin Ovidiu Vantu si Octavian Turcan, in calitate de imputerniciti ai societatilor off - shore Comac Ltd., Stone Com Ltd si Elbahold Ltd, pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.

Procurorii sustin ca invinuitii au constituit un grup infractional organizat, care a actionat in scopul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, in modalitatea insusirii, pentru societatea nerezidenta Elbahold Ltd., a unei parti din activul patrimonial pe care-l detinea, fapt realizat prin diminuarea participatiei detinute la Petrom Service SA, de la 50% la 25% din actiunile emise.

Pentru realizarea acestui obiectiv au fost utilizate sume de bani apartinand Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom si ale membrilor acesteia. Patrimoniul Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom a fost astfel prejudiciat cu suma de aproximativ 12 milioane euro.

In perioada 31 iulie - 20 august 2012 invinuitilor le-a fost adusa la cunostinta invinuirea, in prezenta aparatorilor alesi.

Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Zizi Anagnostopol si Ioan Bohalteanu sunt cercetati si intr-un alt dosar, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlata fiind de peste 83 de milioane de euro.

In dosarul privind fraudarea Petromservice, in 8 noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, ei fiind acuzati de delapidare, complicitate la delapidare si spalare de bani.

Acestia au fost eliberati in 14 noiembrie 2011, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, care a decis cercetarea lor in libertate.

Sorin Ovidiu Vintu este incarcerat ca urmare a unei condamnari la un an de detentie pentru santaj.