Ministerul de Interne nu opereaza in listele electorale permanente, ci doar va trimite Curtii Constitutionale o evaluare complexa a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste pana la termenul de referinta, a declarat duminica, pentru Mediafax, ministrul Mircea Dusa.

Mircea DusaFoto: Agerpres

"Noi nu actualizam listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern si nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat si au fost transmise la BEC. Noi nu operam in liste, ca nu avem niciun drept. In liste trebuia sa opereze cei abilitati de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii si cei de la oficiile de stare civila care trebuia sa transmita certificatele de deces, de nastere, de casatorie catre evidenta informatizata", a spus ministrul de Interne.

El a precizat ca ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care "trebuiau" radiate din liste.

"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale pana la termenul de referinta. Nu operam noi radieri in listele electorale, ca nu este caderea noastra. Atributia de a radia din liste este a primarilor, asa cum prevede legea, iar ea trebuie sa se desfasoare permanent", a spus Dusa.

Demnitarul a precizat ca ministerul va transmite Curtii situatia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele si-au schimbat domiciliul si cele care si-au pierdut drepturile electorale, CCR urmand sa decida daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu in luarea deciziei.

"Noi o sa prezentam CCR o situatie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care si-au schimbat domiciliul, ca sunt persoane care si-au pierdut drepturile electorale - si CCR va aprecia daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni", a subliniat Dusa.

Intrebat daca ministerul va prezenta CCR si informatii referitoare la persoanele care aveau buletinele de vot expirate, Dusa a aratat ca CCR va primi o evaluare complexa.

"O sa prezentam o situatie complexa, si cu persoanele care au domiciliul in strainatate, si cu persoanele care sunt in evidente, dar situatii statistice, nu numerice. Deci nu opereaza nimeni in listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, pana pe 10 iulie, asa cum a solicitat CCR, trebuiau radiate", a spus Dusa.

El a precizat ca exista si o situatie a celor cu cartile de identitate expirate, care rezulta din evidenta informatizata, si a subliniat ca ministerul nu propune nici sa fie scosi din cvorum, nici sa fie introdusi in cvorum.

"Asta e o situatie foarte clara si rezulta din evidenta informatizata. Ea fost prezentata si pana acum, sunt in jur de 500.000. Noi nici nu propunem sa fie introdusi in cvorum, nici nu propunem sa fie scosi. O sa prezentam situatia pe categorii de persoane care vizeaza reactualizarea listelor si CCR va aprecia daca aceste informatii ii sunt necesare sau le ia in calcul sau nu le ia", a spus Dusa.

Acesta a mai afirmat ca Ministerul de Interne va definitiva aceasta situatie duminica seara, urmand ca luni sa fie prezentata premierului Ponta, inainte de a fi transmisa catre CCR.

***

Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, a declarat duminica, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, ca au fost primite toate datele cerute administratiilor locale si ca in listele electorale permanente sunt modificari majore, care ar putea "rasturna" situatia de la Curtea Constitutionala in legatura cu referendumul din 29 iulie.

Radu Stroe a spus ca, in cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o luna, doua, ci de doi, cinci sau sapte ani". "Este o categorie importanta de cetateni ale caror acte de identitate sunt expirate de ani de zile. Mai sunt apoi cei de afara (din strainatate - n.r.). Vor fi modificari majore", a afirmat Stroe.

***

Plenul CCR a decis, marti, sa devanseze pentru 21 august termenul la care Guvernul trebuie sa trimita datele privind listele electorale permanente.

In sedinta de marti, 14 august, plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie scrisoarea transmisa de premierul Victor Ponta, in care acesta aprecia ca cele doua adrese transmise de CCR Guvernului "contin solicitari diferite", si a hotarat, cu majoritate de voturi, ca:

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, 'listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv'.

Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte", a precizat CCR.

Curtea arata, in acest sens, ca "pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, <>".

Din art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 reiese ca in listele electorale permanente sunt cuprinsi toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde isi au domiciliul, in tara sau in strainatate.

Iar art.17 alin.(2) din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari... in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".