Legea Sanatatii ar trebui sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul trimestrului patru al acestui an, a declarat sambata ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.

"Legea Sanatatii, dupa ce se termina dezbaterea publica, va intra in Parlament. Pana la sfarsitul trimestrului patru ar trebui sa fie adoptata in Parlament ", a spus ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Noul proiect de lege a sanatatii a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii la inceputul lunii iulie. Potrivit proiectului de act normativ, spitalele vor putea fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata.

Aceste unitati vor avea obligatia sa acorde primul-ajutor de urgenta, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate.

Astfel, spitalele publice se vor putea organiza ca institutii de sanatate, autonome financiar, care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare. Se vor pastra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic.

Spitalele vor fi acreditate de Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.

In proiectul de lege se prevede ca in structura spitalului public va functiona o unitate de management al calitatii.

Proiectul de lege mai stipuleaza ca sistemul de asigurare a calitatii in sistemul de sanatate va fi coordonat de ANMCS si va functiona in baza strategiei nationale pentru asigurarea calitatii serviciilor de sanatate si a strategiei nationale informatice in sanatate.

Proiectul prevede ca fiecare asigurat se poate inscrie intr-o astfel de asociatie, la alegere. Cele 42 case se vor transfera in 8-10 societati mutuale de asigurari, astfel incat, incepand de anul viitor, cetatenii sa poata sa inscrie adeziunile.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va transforma in Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS).

Asiguratul se poate inscrie fie la o societate mutuala de asigurari de sanatate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de baza urmeaza asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutuala.

De asemenea, Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate va fi independent. Colectarea contributiilor se va face de Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul ANAF, intr-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, in conditiile legii.

Asociatiile de pacienti au criticat insa acest proiect.

Presedintele Asociatiei Nationale pentru Sanatatea Pacientilor, Vasile Barbu, a declarat ca actualul proiect de lege a sanatatii nu este complet, lipsind foarte multe elemente ca legea sa fie functionala si sistemul coerent.

'Am facut un calcul si a rezultat ca principala problema ramane finantarea. Ar trebui revenit la contributia pentru sanatate de 7%, asa cum a fost la inceput', apreciaza Vasile Barbu.

La randul sau, Iulian Petre, vicepresedinte al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Boli cronice, a explicat ca actul normativ are si lucruri bune, dar si minusuri.

Intre minusuri se afla lipsa precizarilor privind drepturile pacientilor, reorganizarea CNAS ca societate mutuala, care este dificil de realizat. Proiectul de lege nu prevede clar ce se intampla cu programele nationale, nu se stie ce va asigura pachetul de baza, iar prevederea conform careia consiliile locale care au in administrare spitale trebuie sa contribuie cu 50% la investitii este greu de realizat, intrucat nu toate primariile au fonduri suficiente sau posibilitati de finantare, a aratat Iulian Petre.