Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat sambata, la Targu Mures, ca in tabara Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) de la Borzont din judetul Harghita, nu exista un poligon de tragere si nimeni nu are acolo armament de razboi, asa cum a aparut intr-un film postat pe Internet.

"In primul rand, sigur ca eu cunosc activitatea din tabara respectiva si faptul ca este finantata, o anumita activitate din tabara, de catre CJ Harghita. Nu am informatii - si cred ca am informatiile certe - ca in acea tabara se organizeaza pregatiri cu arme de razboi ale tinerilor care participa. Sigur ca sunt intotdeauna acele cercuri mai extremiste care vor sa dea o alta tenta taberei de acolo si nu este posibil ca in Romania, intr-o asemenea tabara, unde chiar ca organizator participa presedintele CJ Harghita, se pot petrece asemenea lucruri. Si va dau si informatia reala ca nu exista acolo un poligon unde sa se antreneze tinerii cu arme de razboi in aceasta perioada", a sustinut ministrul, citat de Agerpres.

Mircea Dusa a spus ca exista o solicitare din partea organizatorilor taberei EMI de la Borzont de stabilire a celor care au postat pe Internet filmul in care o serie de tineri se antreneaza cu armament de razboi sub sloganul "Noi suntem Militia Secuiasca-Maghiara, cei chemati pentru eliberarea Ardealului" si in care privitorii sunt invitati in tabara din judetul Harghita.

"Sigur, exista o asemenea solicitare si organele abilitate al statului fac si demersurile pentru a vedea cine incearca sa denigreze activitatea din tabara aceea de tineret. Nu exista un poligon de tragere in acea tabara si nimeni nu are acolo armament de razboi pentru a se pregati pentru ceea ce afirmau acolo, pentru lupta pentru autonomia etnicilor maghiari sau mai stiu eu ce", a sustinut Mircea Dusa.

El a precizat, in calitate de deputat al judetului Harghita, ca a luat pozitie publica de fiecare data cand a constatat anumite derapaje si ca nu culpabilizeaza etnia maghiara, ci politicienii, care "gasesc subiecte care nu au legatura cu realitatea".

"Imi cunoasteti pozitiile publice fata de activitatea unor asociatii, fundatii care se deplaseaza pe aici prin teritoriu si ne vorbesc de autonomie, de Pamant Secuiesc si de alte chestiuni. Ca deputat am luat pozitie publica de fiecare data. (...) Tot asa mi-am exprimat nemultumirea ca deputat, nu ca membru al Guvernului, ca nu pot veni oficialii maghiari cu functii inalte in stat, ca o fi premierul - premierul Orban (Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, n.r.) in Tabara de la Tusnad a fost putin mai retinut de data aceasta, dar au fost altii mai vocali - nici presedintele Parlamentului ungar sa faca tot felul de declaratii prin cele trei judete. Avand in vedere si statutul pe care il au. Nu culpabilizez etnia maghiara, ci politicienii care de fiecare data in campania electorala extrapoleaza si gasesc subiecte care nu ai nicio legatura cu realitatea", a afirmat Dusa.

Deputatul PSD a aratat ca in cele trei judete - Mures, Harghita si Covasna - cetatenii romani si cei de etnie maghiara nu au nimic de impartit, "au, de fapt, probleme zilnice, ca nu au locuri de munca, ca nu au salarii, ca nu pot sa-si intretina copiii, ca nu pot sa aiba un nivel de viata de decent" si ca intotdeauna cand sunt evenimente electorale dar si "politici ale pasilor marunti, se extrapoleaza".

Dusa a dat asigurari ca organele statului isi vor face datoria ca legile si Constitutia sa fie respectate si ca "probabil trebuie sa existe si niste discutii la nivel guvernamental legat de aceste subiecte, avand in vedere cooperarea si relatiile bune dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei".

"Mi se pare normal sa organizezi o tabara pentru tineri (cum e cea de la Borzont -n.r.), dar nu mi se pare normal ca intr-o asemenea tabara, si care trebuie sa fie un mijloc pentru a-ti petrece timpul si de a iesi din cotidian, sa participe oficiali care sa vorbeasca de autonomie, sa vorbeasca de revendicari al Tratatului de la Trianon, sa vorbeasca despre idealuri ale unei autonomii in mijlocul Ardealului si in mijlocul tarii", a sustinut Mircea Dusa.