Ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Dusa, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca in perioada urmatoare va trebui ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sa primeasca sprijin guvernamental si legislativ astfel incat sa poata functiona in scopul pentru care a fost creata, transmite Agerpres.

"Acea institutie care a fost creata in Romania, Autoritatea Electorala Permanenta, careia nici un guvern in ultimii 8 ani de zile nu i-a dat nicio importanta - trebuia sa i se dea parghiile si fondurile necesare ca sa se ocupe de verificarea actualizarii listelor electorale permanente, fiind singura abilitata sa aplice si sanctiuni pentru nereactualizarea listelor sau tinerea la zi a listelor electorale. Practic aceasta AEP trebuia sa aiba cate un birou in fiecare judet si sa se ocupe numai de aceasta problema (...) In perioada urmatoare va trebui ca aceasta instituie care se numeste Autoritatea Electorala Permanenta sa primeasca sprijinul guvernamental si legislativ ca sa isi poata desfasura activitatea in asa fel incat sa raspunda cerintelor pentru care a fost creata", a aratat ministrul.

Acesta a precizat ca AEP a fost constituita prin lege, insa de-a lungul timpului nu i sau acordat fondurile necesare functionarii si nici nu i s-a aprobat numarul de salariati prevazut in regulamentul de organizare si functionare.

Potrivit lui Dusa, AEP ar fi trebuit sa aiba birouri judetene care sa aiba o singura activitate si anume cea de a verifica reactualizarea listelor electorale si tinerea la zi a acestora.

Mircea Dusa a subliniat ca in perioada urmatoare - posibil in actuala legislatura, posibil in viitoarea - inclusiv sistemul legislativ in domeniul listelor electorale permanente va suferi modificari.

"Fac precizarea ca va trebui ca sistemul legislativ in domeniul listelor electorale, se va avea in vedere in perioada urmatoare sau parlamentul care va fi ales sa modifice, in sensul de a avea o lege care sa reflecte realitatile Romaniei si sa stabileasca concret fiecare actor care sa contribuie la tinerea la zi si la reactualizarea listelor electorale. Pentru ca avem foarte multa legislatie in domeniu, a fost modificata de foarte multe ori si toata lumea comenteaza care lege este valabila", a precizat ministrul Administratiei si Internelor.

In privinta modului in care MAI va actiona in continuare, Mircea Dusa a precizat ca evaluarea listelor electorale permanente care va fi facuta in teritoriu "va fi una legala si strict institutionala si nimeni nu va modifica listele electorale permanente, ci se va face o evaluare a persoanelor care de fapt pana la termenul de referinta trebuiau scoase din listele electorale si nu au fost scoase".

"Asta nu inseamna ca vom influenta cu ceva listele electorale. Curtea Constitutionala este cea abilitata de lege sa aprecieze daca aceste date pe care le va oferi Guvernul Romaniei sunt de luat in seama sau nu sunt de luat in seama (...) CCR are toata puterea si toate drepturile oferite de Constitutie sa judece pe toata elementele pe care la are puse la dispozitie si noi in urma acestei evaluari nu vom modifica listele electorale, ci vom transmite niste informatii cu persoanele care trebuiau scoase din listele electorale pana la momentul de referinta prevazut de lege si ne straduim sa facem acest lucru in fiecare judet. Dar inca odata, va repet, strict institutional si prin organele abilitate de lege sa se ocupe de evidenta persoanelor, ba mai mult, de persoanele care sunt abilitate de lege sa se ocupe de listele electorale", a mai spus ministrul.

Mircea Dusa a mai spus ca lista electorala, conform legii, este atributul primarului, se pastreaza la Judecatorie si la secretarul unitatii administrativ-teritoriale, si ca practic acest document "ar trebui reactualizat zi de zi si ceas de ceas".