Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va avea "o fotografie" a situatiei juridice a cetatenilor romani care se regasesc pe lista electorala, a declarat vineri secretarul de stat in MAI Catalin Chiper, potrivit Agerpres.

"Problematica ce se pune e de a identifica in fata CCR toate acele categorii de situatii juridice in care se afla cetatenii romani care se regasesc pe lista electorala si CCR, daca va vrea sa ia sau nu in considerare aceste informatii, este decizia judecatorilor Curtii, dar vor avea in fata o fotografie a situatiei juridice a cetatenilor romani care se regasesc pe lista electorala", a afirmat Chiper.

Potrivit acestuia, in niciun caz nu se pune problema stergerii sau radierii unor persoane de pe listele electorale.

"Nu se pune problema retragerii drepturilor electorale a unor persoane sau a retragerii cetateniei romane. Nu discutam nici despre un mini-recensamant, nici despre o actiune pe strada cu recenzori. (...) Este vorba despre o actiune de verificare, in acord cu solicitarea CCR. In speta, se va actiona pe doua paliere foarte clare, si anume, la nivel local si la nivel national. Sub aspect tehnic se va proceda la o verificare, o comparare a copiilor dupa listele electorale permanente cu eventualele situatii de persoane care au un statut juridic prevazut in acest memorandum (al Guvernului privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente - n.r.)", a sustinut Chiper.

El a precizat ca s-a facut o solicitare catre MAE sa acorde sprijin in vederea obtinerii unor informatii despre cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care la nivel national pot fi comparati cu cei din liste electorale.

"As vrea sa reiau si sa inlatur vechile teorii ale cetateanului Basescu Traian, cum ca s-ar pune in pericol ideea cetateniei oamenilor din strainatate. Este un fals cum ca s-ar pune in pericol eventual dreptul lor de vot. Lucrurile acestea sunt minciuni. Cei de afara cu documente, fara documente, atunci cand vor dori sa voteze si isi vor reactualiza documentele sunt cetateni ai Romaniei si vor vota. Si aceste situatii nu vor fi analizate de noi, ci de CCR", a declarat ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe.

Conform acestuia, Comisia de statistica, in datele pe care le are, cuprinde si elementul CNP.

"Acesta este rostul luarii eventual in discutie a elementelor pe care le va valida aceasta comisie nationala probabil marti, daca ea va fi intrunita intr-un cvorum decizional", a adaugat Stroe.