Fostul ministru conservator de Interne austriac Ernst Strasser a fost inculpat pentru coruptie in cadrul unui scandal de lobby la Parlamentul European (PE), in care a fost implicat si europarlamentarul roman Adrian Severin, a anuntat joi Parchetul din Viena, scrie Mediafax.

Dupa o ancheta de 15 luni, Ernst Strasser a fost inculpat pentru coruptie si risca pana la zece ani de inchisoare, in cazul in care va fi gasit vinovat, a precizat parchetul.

Ernst Strasser a demisionat in martie 2011, dupa ce a fost atras intr-un flagrant organizat de presa, alaturi de alti doi eurodeputati, Adrian Severin si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler, de catre jurnalisti de la cotidianul britanic Sunday Times care s-au prezentat ca membri ai unor grupuri de lobby. Filmati cu o camera ascunsa, cei trei deputati au acceptat sa prezinte anumite amendamente favorabile unui anumit grup de interese, in schimbul unor remuneratii care atingeau pana la 100. 000 de euro pe an.

Ernst Strasser afirma ca este nevinovat.

Investigatia a fost efectuata de catre Parlamentul European in colaborare cu Agentia EUROJUST. Potrivit parchetului, anchetatorii au putut sa aiba acces la conturi bancare, sa efectueze numeroase interogatorii si sa organizeze perchezitii la domiciliile suspectilor.

O ancheta in acest caz a fost deschisa si in Romania. In 18 iulie 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mita si trafic de influenta.