O scrisoare trimisa catre ambasadele la Bucuresti de la cabinetul lui Victor Ponta arata ca "o serie de actori politici incearca, prin toate mijloacele, sa forteze prin presiuni politice, manipulari si amenintari o decizie favorabila intereselor lor si nu intereselor cetatenilor romani in privinta referendumului", sustin surse diplomatice. Scrisoarea enumera o serie de presupuse manipulari si abuzuri ale lui Traian Basescu si sustinatorilor sai. Printre ele se numara si chemarea la Parchet a fotomodelelor lui Radu Mazare. Scrisoarea vine pe fondul unor presiuni diplomatice intensificate la adresa Guvernului de a respecta cererea CCR de prezentare a listelor electorale valabile la momentul referendumului.

"Dorim sa semnalam o serie de inadvertente, manipulari si abuzuri care incearca sa aduca grave atingeri independentei si credibilitatii Curtii Constitutionale", se arata la inceputul scrisorii.

Inadvertentele semnalate sint legate de deciziile CCR si erata publicata in Monitorul Oficial, in document fiind prezentate declaratiile judecatorilor constitutionali Ion Predescu si Tudorel Toader, care spun ca nu a fost respectata procedura emiterii acestei erate.

"Vedem cu ingrijorare cum persoane interesate au folosit numele Curtii Constitutionale pentru a transmite informatii confuze si manipulatoare pentru a inclina balanta opiniei publice romanesti si europene in favoarea lor", se arata in scrisoare, sustin sursele diplomatice citate.

In document se mai arata ca - potrivit discutiilor cu MAE - Curtea de la Venetia ar fi confirmat ca versiunea scrisorii presedintelui CCR publicata de mass-media din Romania nu este identica cu scrisoarea primita de Curtea de la Venetia.

O sectiunea distincta a scrisorii remise de cabinetul premierului este dedicata "abuzurilor impotriva cetatenilor romani care au participat la referendum". Ea se refera la audierea de catre Parchet a fotomodelelor care l-au insotit la vot pe primarul Constantei, Radu Mazare. Audierea "poate fi interpretata ca o intimidare la adresa tuturor cetatenilor romani care au votat la referendum", se arata in scrisoare.

"Reiteram puternicul angajament al Guvernului Romaniei, exprimat in numeroase ocazii, de a respecta pe deplin deciziile CCR, oricare ar fi acestea, si de a lua toate masurile necesare pentru implementarea lor", se arata in finalul scrisorii.