In Monitorul Oficial a fost publicata, miercuri, o decizie din 26 iunie 2012 a Curtii Constitutionale prin care aceasta a admis, in parte, o exceptie de neconstitutionalitate invocata in doua dosare judecate la Curtea de Apel Bucuresti cu privire la dispozitiile OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, magistratii CCR constatand ca doua sintagme din definitia "colaboratorului" sunt neconstitutionale.

Concret, Curtea Constitutionala a admis, in parte, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii si a constatat ca sintagmele "indiferent sub ce forma" si "relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii", din cuprinsul art. 2 lit. b) teza I din OUG 24/2008 sunt neconstitutionale.

Textul legal criticat - art. 2 lit. b) din OUG 24/2008 - prevede ca este "colaborator al Securitatii - persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informatii cuprinse in declaratii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date in timpul anchetei si procesului, in stare de libertate, de retinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetata, fie judecata si condamnata, nu este considerata colaborator al Securitatii, potrivit prezentei definitii, iar actele si documentele care consemnau aceste informatii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborarii cu Securitatea, nu implinisera 16 ani, nu sunt avute in vedere de prezenta definitie, in masura in care se coroboreaza cu alte probe. Colaborator al Securitatii este si persoana care a inlesnit culegerea de informatii de la alte persoane, prin punerea voluntara la dispozitia Securitatii a locuintei sau a altui spatiu pe care il detinea, precum si cei care, avand calitatea de rezidenti ai Securitatii, coordonau activitatea informatorilor".

Exceptia a fost ridicata in doua dosare judecate la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de Contencios administrativ si fiscal, de doua persoane acuzate fi fost lucratori ai Securitatii, Pompiliu Matusoiu si Virgil Sabin Flaviu Mihalca.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorii acesteia sustin, in esenta, "incalcarea grava a prezumtiei de nevinovatie, deoarece OUG 24/2008, prin art. 2 lit. a), lasa loc unei interpretari abuzive punand semnul egalitatii intre calitatea de lucrator al Securitatii si desfasurarea de activitati prin care s-au suprimat ori ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului. In acelasi timp, art. 2 din acelasi act normativ creeaza premisele unei forme de raspundere morala si juridica pentru simpla participare la activitatea fostelor servicii de informatii, fara a stabili vreo forma de nevinovatie. Astfel, se incalca prezumtia de nevinovatie, aceasta fiind inlocuita cu prezumtia de vinovatie colectiva", se arata in documentul publicat in Monitorul Oficial.