Ministrul de Externe, Titus Corlatean, i-a transmis o scrisoare presedintelui de la Venetia, in care reitereaza angajamentul Guvernului privind respectarea principiilor statului de drept, independenta justitiei si a contenciosului constitutional.

"Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a transmis, in dupa-amiaza zilei de 8 august 2012, presedintelui Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evolutiile politice din Romania. Ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul Guvernului Romaniei privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independenta justitiei si a contenciosului constitutional. Totodata, a mentionat solicitarea adresata, la data date de 31 iulie 2012, de catre Primul Ministru, Victor Ponta, tuturor actorilor politici de a respecta independenta Curtii Constitutionale", se arata intr-un comunicat al MAE remis miercuri si citat de Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca va continua, in perioada urmatoare, sa transmita in atentia Comisiei de la Venetia toate elementele pertinente referitoare la evolutiile in plan intern din Romania, in perspectiva deciziei finale a Curtii Constitutionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea presedintelui Romaniei.

MAE informa, marti, ca a luat nota cu preocupare de elementele din declaratia presedintelui Comisiei de la Venetia privind CC, mentionand ca Reprezentanta Romaniei la Strasbourg a contactat de urgenta secretariatul Comisiei pentru comunicarea exacta a informatiilor ce au determinat declaratia lui Gianni Buquicchio.

"MAE a luat nota cu preocupare de elementele cuprinse in declaratia Presedintelui Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012. MAE impartaseste pe deplin pozitia exprimata de Presedintele Comisiei de la Venetia, potrivit careia orice presiune asupra oricarei instante, fie ea constitutionala sau ordinara, in scopul influentarii deciziilor sale sau in orice alt scop, este absolut inadmisibila", se arata intr-un comunicat al MAE remis marti seara.

Presedintele Comisiei de la Venetia a facut, marti, apel la autoritati si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la presiuni, precizand ca in urma cu o zi a primit noi informatii de la CC in legatura cu acest subiect.

"Fac apel la autoritatile statului si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea de presiuni. In ceea ce priveste amenintarile la adresa unor judecatori, sper ca autoritatile romane ii vor proteja pe judecatorii vizati si familiile lor si vor lua toate masurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenintari in fata justitiei", afirma Gianni Buquicchio, intr-o declaratie in care mentioneaza ca luni a primit informatii suplimentare din partea Curtii legate de continuarea presiunilor si de amenintari la adresa unor judecatori.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca Executivul trebuie sa explice limpede Comisiei de la Venetia ca "Guvernul, presedintele interimar, alte institutii publice din Romania nu fac nicio presiune asupra Curtii, dar ca exista semne clare ca cineva le face".