Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat nota cu preocupare de elementele cuprinse in declaratia presedintelui Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, si afirma ca presiunile asupra unor instante sunt inadmisibile, potrivit unui comunicat citat de agentia Agerpres.

"MAE impartaseste pe deplin pozitia exprimata de presedintele Comisiei de la Venetia, potrivit careia orice presiune asupra oricarei instante, fie ea constitutionala sau ordinara, in scopul influentarii deciziilor sale sau in orice alt scop, este absolut inadmisibila. Autoritatile guvernamentale romane nu fac si nu vor face niciun fel de exceptie de la respectarea cu strictete a principiului constitutional fundamental al statului de drept care este independenta justitiei sau independenta contenciosului constitutional. Totodata, MAE considera ca este extrem de important - asa cum arata si Presedintele Comisiei de la Venetia in declaratia sa - ca nicio presiune politica sa nu fie exercitata asupra judecatorilor", se arata in comunicatul citat.

MAE subliniaza ca in cazul, absolut regretabil, al unor amenintari impotriva integritatii judecatorilor, vor fi aplicate in modul cel mai strict si ferm prevederile legale corespunzatoare, in acest scop fiind esential ca acestea sa fie aduse imediat la cunostinta autoritatilor de resort.

Ministerul mai reaminteste ca in cazul amenintarilor la care a fost supusa, cu ceva timp in urma, Aspazia Cojocaru, judecator al Curtii Constitutionale, autoritatile competente ale statului au declansat prompt procedurile penale corespunzatoare si isi exprima speranta ca acestea se vor finaliza in cel mai scurt timp iar faptuitorii vor suferi rigorile legii.

MAE arata ca in urma instructiunilor Centralei MAE, Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Strasbourg a contactat de urgenta secretariatul Comisiei de la Venetia pentru comunicarea exacta a informatiilor care au determinat declaratia de marti a presedintelui Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, astfel incat autoritatile romane competente sa fie in masura sa ia masurile legale care se impun.

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a facut apel marti la autoritatile si partidele din Romania 'sa respecte pe deplin independenta' Curtii Constitutionale si sa se abtina de la presiuni, conform textului unei declaratii publicate pe site-ul Consiliului Europei.