Intr-o scrisoare trimisa Comisiei de la Venetia, presedintele CCR, Augustin Zegrean, scrie ca un judecator al Curtii le-a spus colegilor sai ca se teme sa voteze decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu "din cauza amenintarilor primite de el si familia sa". Presedintele CCR inventariaza in scrisoarea trimisa Comisiei de la Venetia si comisarului european Viviane Reding presiunile publice despre care sustine ca s-ar fi facut asupra Curtii.

Reactiile internationale nu au intarziat sa apara. Astfel, Viviane Reding a postat pe contul sau de Twitter declaratia extrem de critica a lui Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, un organ consultativ al Consiliului Europei, in care acesta considera "inadmisibile presiunile exercitate asupra unei Curti Constitutionale pentru a-i influenta decizia". Reding a precizat: "Sunt de acord".

Reamintim ca presedintele Comisiei de la Venetia a spus marti, intr-o declaratie publicata pe site-ul institutiei, ca a primit "informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor". Acesta a mai spus ca "e surprinzator, chiar socant pentru mine ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta".

Vezi pe contul de FB al lui Dan Tapalaga scrisoarea trimisa de Augustin Zegrean