"Unul din doi tineri a picat examenul de Bacalaureat in Romania anul acesta, dupa 12 ani de studiu. Asta inseamna ca peste 100.000 de tineri ar putea ajunge someri, afectand economia si asa fragila a tarii", se arata intr-o analiza publicata pe un blog afiliat publicatiei The Economist, sub titlul: "Scot scolile romanesti tampiti?". Articolul semnaleaza, insa, ca "paradoxal, Romania este si tara unde se nasc unele dintre cele mai stralucite minti din lume. (…) In iulie, tara s-a clasat pe primul loc in Europa la Olimpiada Internationala de Matematica".

Unul din doi tineri a picat examenul de Bacalaureat in Romania anul acesta, dupa 12 ani de studiu. Asta inseamna ca peste 100.000 de tineri ar putea ajunge someri, afectand economia si asa fragila a tarii.

Cei care trec examenul de Bacalaureat au doua optiuni: sa paraseasca tara pentru una dintre universitatile de top din lumea occidentala (daca si-o pot permite) sau sa ramana in Romania si sa se confrunte cu un sistem de educatie slab.

Mare parte dintre acesti mii de tineri inteligenti care emigreaza pentru o educatie mai buna raman in strainatate dupa absolvire, se angajeaza si traiesc ca imigranti pentru restul vietii lor. Fenomenul exodului de creiere s-a amplificat in Romania in special cand tara a aderat la Uniunea Europeana. Taxele universitare au fost reduse semnificativ pentru studentii romani si permisele de munca au putut fi obtinute mai usor.

Emigrantii care se intorc in Romania dupa absolvire si se angajeaza sunt de obicei supra-calificati in comparatie cu alti colegi de acelasi nivel. Salariul lor este mai mic decat se asteptau. Unii dintre ei se intorc in cele din urma in vest.

Paradoxal, Romania este si tara unde se nasc unele dintre cele mai stralucite minti din lume. Aici rata copiilor supradotati este de doua ori mai mare decat media la nivel mondial. In iulie, tara s-a clasat pe primul loc in Europa la Olimpiada Internationala de Matematica si a 10-a din 100 de tari din intreaga lume. Unii dintre cei mai temuti hackeri din lume opereaza in Romania. Corporatii precum Microsoft au o comunitate mare de romani printre angajati si continua sa angajeze si mai multi.

Multe dintre aceste realizari par a fi rezultatul muncii asidue individuale, combinate uneori cu influenta unui mare profesor, mai degraba decat a fi rezultatul unui sistem de educatie competent. Niciuna dintre universitatile din Romania nu este clasata in top 500.

Dupa prabusirea comunismului, Romania s-a confruntat cu o criza a educatiei care inca nu a fost rezolvata. Din 1989, ministrul educatiei a fost schimbat de 19 ori. Fiecare dintre acesti ministri a sustinut vehement reforma, dar viziunile lor diferite au creat doar confuzie. Unul dintre motivele esecului lor este ca educatia in Romania nu a fost niciodata finantata corespunzator. Bugetul sau a scazut la doar 3,6% din PIB anul acesta, in tip ce rata medie europeana este de 5% din PIB.

Coruptia a invadat de asemenea sistemul de educatie, pe masura ce mita a devenit o forma de promovare pentru multi elevi. Saracia este un alt flagel: Numarul copiilor care au abandonat scoala s-a triplat intre 2000 si 2007, conform UNICEF. Criza financiara din 2008 a inrautatit situatia. Taierile bugetare au dus la inchideri de scoli in mediul rural, facand dificil accesul la scoli al copiilor care traiesc in sate izolate. Castigand mai putin de 400 de euro pe luna, multi profesori buni au parasit sistemul si au fost adesea inlocuiti cu incepatori sub-calificati.

In timp ce sistemul finantat de stat se confrunta cu probleme, unele universitati private din Romania fac un profit urias. Cunoscute si ca "fabrici de diplome", aceste institutii inscriu un numar mare de studenti in fiecare an. Calitatea educatiei in aceste institutii private este de obicei chiar si mai scazuta decat in sistemul de stat. Multi dintre absolventii lor ajung someri.

Asa ca atunci cand este vorba despre educatie, la ce poate spera tanara generatie de romani? Nu la multe, se pare. Actualul prim-ministru a fost gasit vinovat de plagiat in teza sa de doctorat si presedintele suspendat al tarii a spus la un moment dat ca "scoala romaneasca scoate tampiti".