Incendiul izbucnit pe 15 iulie intr-o zona protejata din Masivul Bucegi, care fusese lichidat aproape in intregime in ultima saptamana, s-a reactivat, sambata si duminica fumul putand fi vazut din statiunile de pe Valea Prahovei, anunta Mediafax. Potrivit maiorului Mihai Dragan, adjunct al sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, incendiul, care a continuat sa se manifeste subteran, a rabufnit in doua focare de mici dimensiuni.

Reprezentantul ISU Prahova a precizat ca sambata si duminica patru pompieri si patru reprezentanti ai Directiei Silvice Prahova au intervenit si au lichidat cele doua focare care s-au reactivat, echipajele retragandu-se din zona.

Duminica dupa-amiaza incendiul nu mai era vizibil, insa specialistii spun ca este posibil sa mai existe focare mocnite.

Un incendiu a izbucnit, pe 15 iulie, in urma unui trasnet, la altitudinea de 1700 de metri in Masivul Bucegi, pe un teren care apartine Casei Regale a Romaniei si care se afla in administrarea Romsilva. Flacarile au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de catre Directia Silvica Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al orasului Busteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi intre Claia Mare si linia de telecabina Busteni - Babele in zona denumita "Creasta cu Zambri".

Initial, echipajele de interventie au constatat ca suprafata de ardere era de aproximativ 200 de metri patrati, insa ulterior incendiul s-a extins, astfel incat suprafata afectata ajunsese la aproximativ 1.500 metri patrati, arzand litiera si coronament de rasinoase intr-o zona inaccesibila, cu o panta de 80%, interventia pompierilor fiind imposibila.

Suprafata afectata este inclusa intr-o arie naturala protejata, de interes european (ROSCI0013 ¬ sit natura 2000) si in rezervatia naturala Abruptul Prahovean, rezervatie de interes national conform Legii 5 din 2000.

Incepand cu 23 iulie, un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor a intervenit, timp de trei zile, aruncand cateva tone cu apa ambalata in saci, in incercarea de a raci zona de incendiu si de a evita propagarea acestuia. Totodata, pompierii, silvicultorii, salvamontistii si jandarmii montani ajutati de voluntari au format o fasie de protectie in jurul zonei afectate de incendiu, fasie realizata prin defrisarea vegetatiei si saparea unui sant care sa impiedice extindere flacarilor.

In ultima saptamana focul a continuat sa arda mocnit, incendiul afectand vegetatia de la sol, fara a fi vizibil pana sambata.