UPDATE Politia Capitalei a desfasurat sambata o actiune ampla de prevenire si combatere a faptelor de evaziune fiscala, spalare de bani, contrabanda cu tigari, inselaciune la masuratoare si incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe, fiind facute perchezitii in Bucuresti si in judetul Ilfov. In urma verificarilor facute sambata intr-o piata din sectorul 2 al Capitalei, politistii au constatat trei infractiuni de evaziune fiscala si au confiscat peste 230 de kilograme de carne si 150 de kilograme de branzeturi, in valoare de aproximativ 8.200 de lei, pentru care nu existau documente, se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei citat de Mediafax.

Potrivit Politiei Capitalei, au fost constatate trei infractiuni de evaziune fiscala si au fost retinute peste 230 de kilograme de carne si peste 150 de kilograme de branzeturi, in valoare de aproximativ 8.200 de lei, pentru care agentii comerciali nu au putut prezenta documente de provenienta. Au fost aplicate sapte amenzi in valoare de 7.150 de lei, pentru acte ilicite de comert, politistii au confiscat peste 2.700 de tigarete iar 22 de persoane au fost duse la Politie pentru continuarea verificarilor, se mai arat in comunicatul de presa.

In ceea ce priveste perchezitiile facute la locuinta unei persoane si intr-un targ din Sectorul 6, Politia Capitalei precizeaza ca ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit la locuinta perchezitionata un studio clandestin de realizare a marfurilor pirat.

Autoritatile au ridicat din locuinta vizata peste 2.000 de CD-uri si DVD-uri cu muzica, filme, programe pentru calculator, care nu aveau aplicat timbru holografic de marcaj, pregatite pentru a fi comercializate, CD-uri si DVD-uri blank, carcase si coperti pentru DVD, sisteme de calcul performant si trei unitati de inscriptionare a CD-urilor si DVD-urilor. Prejudiciul adus titularilor de drepturi de autor si drepturi conexe a fost estimat la aproximativ 83.000 de lei.

Din datele si informatiile detinute de Serviciul de Investigare a Fraudelor - Sectorul 6 Politie s-a stabilit ca proprietarul locuintei respective, in varsta de 39 de ani, realizeaza produse pirat pe care le comercializeaza atat in targuri si piete din sectorul 6 al Capitalei, cat si prin intermediari, in baza unor comenzi telefonice. Potrivit sursei citate, a fost inceputa urmarirea penala in cazul acestei persoane, pentru "realizare de marfuri pirat, prin orice mijloace si in orice mod, savarsita in scop comercial si pentru promovare de marfuri pirat".

Sambata dimineata, politistii au facut verificari privind modul de pastrare si comercializare a produselor alimentare intr-o piata din sectorul 2 al Capitalei, in timp ce in sectorul 6 au fost facute perchezitii intr-un targ si la locuinta unei persoane suspecte de piratarea a numeroase CD-uri si DVD-uri.

"A fost dispusa inceperea urmaririi penale impotriva mai multor cetateni romani si chinezi pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. Acestia sunt suspectati ca, in perioada 2007-2012, au efectuat peste 2.000 de importuri de marfuri -jucarii si produse textile - din China in Romania, in valoare de peste 60.000.000 de dolari. O parte a marfurilor a fost comercializata fara documente, iar veniturile astfel obtinute - in valoare de aproximativ 1.200.000 de dolari, au fost transferate in contul unei societati off-shore din Insulele Virgine Britanice, cu scopul de a disimula provenienta ilicita a veniturilor", informeaza comunicatul.

Actiunile au fost sprijinite de specialisti ai Directiei Sanitar Veterinare si ai Institutului de Metrologie.