Generalul Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei, a fost numit sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), de catre ministrul Apararii Corneliu Dobritoiu, potrivit site-ului MApN, relateaza Mediafax.

Generalul Ilie Botos a detinut functia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu.

Conform Legii privind organizarea si functionarea MApN, directorul general al DGIA este numit de catre ministrul Apararii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Functia de director general este asimilata functiei de secretar de stat.

Directia Generala de Informatii a Apararii asigura obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea informatiilor si datelor referitoare la factorii de risc si amenintarile interne si externe, militare si nonmilitare, care pot afecta securitatea nationala in domeniul militar, coordoneaza aplicarea masurilor contrainformative si cooperarea atat cu serviciile/structurile departamentale nationale si de informatii, cat si cu cele ale statelor membre ale aliantelor, coalitiilor si organizatiilor internationale la care Romania este parte si asigura securitatea informatiilor clasificate nationale, NATO si Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apararii.

Personalul Directiei isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale in domeniul militar. Pentru culegerea de informatii in teatrele de operatii si pentru lupta impotriva terorismului, Directia Generala de Informatii a Apararii poate avea in subordine structuri combatante.

In 21 iulie 2006, Ilie Botos si-a dat demisia din functia de procuror general al Romaniei, ca urmare a fugii din Romania a lui Omar Hayssam (condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea a trei reporteri in Irak).

Fuga lui Hayssam a generat, pe langa demisia generalului magistrat Botos, si demisiile a trei sefi de servicii secrete.