Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, urmeaza sa-i prelungeasca cu inca sase luni delegarea lui Daniel Morar in functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intrucat mandatul acestuia expira in 12 august, iar ministrul Justitiei, Titus Corlatean, nu a facut nicio propunere, relateaza agentia Mediafax.

Potrivit procedurii, Morar si-a inaintat, joi, consimtamantul de a ramane in pozitia de sef al DNA pana la desemnarea unui succesor, iar procurorul general urmeaza sa decida prelungirea delegarii acestuia, avand in vedere ca ministrul Justitiei nu a facut inca vreo propunere, sustin surse judiciare.

In 18 iulie, Codruta Kovesi afirma ca il va delega pe Daniel Morar pe functia de procuror sef al DNA, daca "nu apare niciun fel de propunere sau nu e numita alta persoana".

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, declara, in 19 iulie, ca numirea procurorului sef al DNA trebuie facuta intr-o perioada de calm, de pace, vremurile sunt "prea fierbinti", iar orice propunere avansata acum va produce scandal, va fi contestata.

"Nu am dorit sa fac propuneri pentru o pozitie importanta. Nu doresc sa amestec justitia cu turbulentele politice. Trebuie sa avem un climat de pace atunci cand discutam (propunerea de numire -n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat", a sustinut Titus Corlatean, adaugand ca institutia DNA conteaza, iar cine va fi numit trebuie sa raspunda criteriilor legale.

In 12 august, delegarea pentru sase luni a lui Daniel Morar la conducerea DNA expira, insa, potrivit legii, aceasta poate fi prelungita.

Pe de alta parte, Codruta Kovesi a punctat faptul ca sunt si alte functii vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a facut propuneri de numiri, apreciind ca viitorul procuror general al Romaniei trebuie "sa-si faca echipa, sa-si aleaga oamenii", intrucat este extrem de importanta colaborarea.

Mandatul Codrutei Kovesi - care a detinut doua mandate succesive de trei ani ca procuror general al Romaniei - expira in 2 octombrie.

Kovesi a aratat ca este vacant postul de prim-adjunct al procurorului general, adica a doua pozitiee dupa cea de sef al Ministerului Public.

De asemenea, sunt vacante functiile de adjuncti ai procurorului sef al DNA, de sef de Sectie Urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si alte pozitii de sefi.

Ministrul Justitiei este cel care face propuneri pentru functiile de procuror general, procuror sef al DNA, pentru adjuncti ai acestora, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmand a-si da avizul, dupa care presedintele tarii este cel care face numirile.

Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dat publicitatii miercuri la Bruxelles, noteaza ca "viitoarele numiri in functie a noului procuror general si a procurorului sef al DNA vor fi indicatori esentiali privind caracterul durabil al reformei".

"Viitoarele numiri in posturile de procuror general, procuror sef al DNA si in alte posturi importante in cadrul parchetelor reprezinta o oportunitate de a demonstra ca factorii de decizie politici si din sistemul judiciar sprijina pe deplin instrumentarea stricta si independenta a cazurilor de coruptie. Acest lucru impune un proces transparent si obiectiv de numire in functie, conform cadrului legal existent, prin organizarea unui concurs deschis cu criterii clare, care sa vizeze cei mai buni candidati posibili pentru aceste functii de conducere", recomanda CE.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, i-a invitat oficial, in 18 iulie, pe toti procurorii care indeplinesc criteriile pentru a ocupa postul de procuror general si sef al DNA sa isi depuna candidatura in acest sens la minister, adaugand ca au fost "presiuni si atacuri" pentru a avansa propuneri dorite de Traian Basescu. "Lansez in mod public aceasta invitatie pentru ca toti procurorii, raspunzand acestor criterii si exigente inalte, sa prezinte la Ministerul Justitiei candidatura si proiectul de management profesional care sa poata fi evaluate de ministrul Justitiei inainte de a lua o decizie privind nominalizarea. Au existat in aceste saptamani, exista si cu siguranta vor mai exista foarte multe atacuri, presiuni, provocari si manipulari care sa ma forteze sa fac propunerile dorite de Traian Basescu. Reafirm ca voi respecta criteriile si procedura legala", a spus Corlatean, la sediul Guvernului.

Potrivit demnitarului, viitorii candidati trebuie sa indeplineasca criteriile de integritate, independenta si profesionalism si sa prezinte si un proiect de management profesional.