Judecatoarea ICCJ Georgeta Barbalata l-ar fi anuntat intr-un restaurant pe fostul sef al SIPI Ilfov Mihai Vlad despre perchezitiile ce urmau sa aiba loc la locuinta acestuia, punandu-l astfel in garda, potrivit unor surse judiciare citate de agentia Mediafax.

Georgeta BarbalataFoto: Mediafax

Georgeta Barbalata era in relatii de prietenie "de foarte multa vreme" cu fostul sef al SIPI. In virtutea acestor relatii de prietenie, judecatoarea i-a divulgat lui Mihai Vlad ca pe numele lui ICCJ a emis un mandat de perchezitie la domiciliul acestuia, punandu-l astfel in garda, au declarat sursele citate.

Astfel, Georgeta Barbalata s-ar fi intalnit cu Mihai Vlad intr-un restaurant, unde, intre altele, judecatoarea ICCJ i-ar fi comunicat lui Vlad aceste detalii confidentiale.

Procurorii anticoruptie au continuat, luni, cercetarile in dosarul in care sunt cercetati Marcel Sampetru, George Balan si Mihai Vlad.

La sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au fost citati sa se prezinte, luni, Marcel Sampetru si Mihai Vlad. La iesirea din sediul DNA, cei doi nu au facut nicio declaratie.

Avocatul fostului sef al SIPI Ilfov a spus ca acesta nu a dorit sa discute cu procurorii despre relatia cu judecatoarea Georgeta Barbalata.

Marcel Sampetru a fost citat sa se prezinte la DNA pentru a participa la perchezitionarea informatica a unor telefoane mobile si a altor dispozitive electronice ridicate de anchetatori in urma perchezitiilor din acest dosar.

Surse judiciare au precizat ca procurorii anticoruptie au descarcat in serverele DNA mai multe date din telefoanele ridicate la perchezitii, precum si din cartelele acestora, care urmeaza sa fie analizate.

Potrivit surselor citate, procedura va continua in aceasta saptamana, urmand sa fie perchezitionat laptopul lui Marcel Sampetru ridicat de la CSM in timpul perchezitiilor.

Judecatoarea Georgeta Barbalata a fost pusa sub invinuire in dosarul penal in care se efectueaza acte de urmarire penala fata de Vlad Mihai, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov si fata de procurorii George Balan si Marcel Sampetru.

Vlad Mihai este acuzat de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Balan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sampetru de instigare la aceasta infractiune.

Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva judecatoarei Georgeta Barbalata, de la Sectia penala a ICCJ, pentru favorizarea infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, in 27 iulie fiindu-i aduse la cunostinta acuzatiile.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii ca in data de 10 iulie 2012, Georgeta Barbalata, dupa ce a aflat de existenta unei solicitari de autorizare a efectuarii perchezitiilor domiciliare, formulata de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, invinuit intr-un dosar penal aflat pe rolul DNA, ca este posibil ca domiciliul sau sa fie perchezitionat si ca ar putea sa aiba probleme la DNA, legate de anumite "servicii" pe care le-ar fi facut procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.

"Procedand in acest mod, judecatoarea Barbalata Georgeta i-a asigurat invinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare, ce ar fi putut constitui mijloace de proba, ingreunand astfel urmarirea penala", arata DNA.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie - iunie 2012, invinuitii Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne pe judetul Ilfov.

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, sustin anchetatorii DNA.

"Incercarile de a manipula numirile din interior institutiilor care prezinta interes pentru politicieni sunt cu atat mai reprobabile cu cat beneficiaza de sprijinul si de aportul unor persoane care au functii de conducere in cel mai inalt for al magistratilor, cu atributiuni directe in procedura de numire al procurorului sef al DNA si al procurorului general al Romaniei", arata procurorii anticoruptie in referatul de incepere a urmaririi penale.

Conversatiile grupului constituit din comisarul sef Mihai Vlad - seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna Ilfov, procurorii Marcel Sampetru si George Balan, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Ilfov si liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic "in aservirea institutiilor cu atributii in combaterea coruptiei si a marii infractionalitati economico-financiare, cu acordul celor chemati, cel putin la nivel teoretic, sa asigure evitarea imixtiunilor politicului in activitatea justitiei", potrivit procurorilor.

In opinia anchetatorilor, relevant este faptul ca discutiile se poarta intre persoane cu putere decizionala in sistemul judiciar si persoane cu functii de conducere in interiorul unui partid politic aflat la guvernare.

In urma monitarizarii grupului a reiesit faptul ca acesta obisnuia sa se intruneasca intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul restaurantului era anuntat atunci cand se dorea organizarea unei intalniri si asigura conspirativitatea intrevederilor, punand la dispozitie un separeu, precum si prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenti, la solicitarea lor, pentru evitarea inregistrarii discutiilor purtate de ei.

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat, in 10 iulie, la solicitarea DNA, perchezitionarea biroului folosit de procurorul George Balan, membru al CSM, si a biroului si locuintei procurorului Marcel Sampetru, detasat la CSM.

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, in 11 iulie, suspendarea din functie a lui George Balan, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, si suspendarea din functie si incetarea detasarii la CSM a lui Marcel Sampetru, procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Marcel Sampetru, detasat in aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Directia Resurse Umane, si-a depus la CSM demisia din magistratura.

Comisarul sef Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de informatii secrete catre persoane neautorizate, a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov si delegat la DGIPI, unde va desfasura activitati specifice care nu presupun accesul la informatii clasificate, a informat, in 12 iulie, institutia.