Odata cu inchiderea urnelor in cadrul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, Romania trebuie sa inchida un capitol, pentru ca prelungirea scandalului politic va umfla nota de plata, afirma analistii, citati de Mediafax.

"Trebuie inceput, in primul rand, prin restabilirea increderii Occidentului, a pieᅡtelor. Trebuie continuat cu respectarea plangerilor lor, de la combaterea coruptiei la chestiunile de natura legislativa cum ar fi, de exemplu, acelea in materie de atragere de fonduri europene - sa nu se mai fure banii. Trebuie sa respectam regulile Uniunii Europene daca mai vrem sa fim in UE si daca mai vrem banii lor", comenteaza analistul financiar Dragos Cabat. Si, intareste el: peste toate increderea este esentiala.

Leul a scazut cu peste 7% de la inceputul anului. Dar jumatate din aceasta depreciere s-a intamplat in ultimele saptamani de criza politica.

Increderea poate fi restabilita si mentinuta prin politici economice echilibrate. Episodul referendumului a trecut, dar, cu sau fara Traian Basescu la Cotroceni, nu trebuie uitat ca Romania nu a sfarsit cu alegerile - urmeaza alegerile legislative. In aceste conditii, respectarea tintei de deficit este principala arma a mentinerii increderii si abia alte masuri ar putea contribui la consolidarea acesteia.

La modul declarativ, Guvernul pare sa fie constient de fragilitatea situatiei, aceasta fiind si ratiunea anuntului unui nou posibil acord de tip preventiv cu FMI pentru perioada 2013-2015.

Ministrul finantelor Florin Georgescu subliniaza ca decizia este de natura strategica. Dar "strategica" pentru un partid sau o alianᅡta este si mentinerea la putere si consolidarea acesteia. De aici riscul pentru ca, mai ales in situatii dificile, s-ar putea dovedi ca ceva este "mai strategic" decat altceva.