Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat vineri la Iasi ca anumite prevederi din Codul muncii ar trebui modificate intrucat pana acum niciun angajator care a fost prins cu cinci lucratori fara forme legale nu a fost urmarit penal, desi Codul include astfel de prevederi, transmite Agerpres.

Mariana Campeanu a explicat ca in conformitate cu prevederile Codului muncii desi angajatorii prinsi cu cinci lucratori fara forme legale trebuie anchetati de organele abilitate, acest lucru nu se intampla in realitate.

"Persoanele descoperite ca au peste cinci lucratori fara forme legale se constituie infractiune si se trimit actele respective la Procuratura. De cand se aplica Codul muncii nici macar un caz nu a fost rezolvat in acest sens pentru ca toate au primit neinceperea urmaririi penale pentru ca ancheta se face de catre politistul din zona respectiva care scrie un proces verbal care constata ca nu exista fapta sau alte considerente, iar procurorul, in baza procesului verbal, da NUP. Ca atare, este o masura de protectie a angajatilor pe care trebuie sa o rezolvam in momentul in care vom modifica Codul muncii", a spus Mariana Campeanu.

O alta modificare, sustine Mariana Campeanu, trebuie sa vizeze si legea zilierilor intrucat 'aceste persoane nu se bucura de nici o protectie sociala in Romania'.

"Daca o persoana angajata pentru o zi sau doua are un accident de munca, nu este protejata. Nu i se considera nici vechime si nu i se considera stagiu de cotizare nicaieri. Legea zilierilor sta in atentia noastra pentru a remedia acest lucru", a afirmat ministrul Muncii.