Incendii de padure au loc, vineri, in opt judete, pentru stingerea acestora intervenind pompieri militari, alaturi de pompieri civili, vanatori de munte, angajati ai Inspectoratului General de Aviatie si ai ocoalelor silvice, precum si voluntari, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

In judetul Arges, incendiile de pe Varfurile Netotu si Rosu din masivul Fagaras s-au extins. In aceasta zona arde vegetatie uscata din golul alpin, plantatie de puiet de brad, padure de conifere si resturi de exploatare forestiera pe o suprafata ce insumeaza aproximativ 630 hectare, existand in continuare pericolul de extindere a focului. Incendiul semnalat pe Varful Negoiu este sub control, zona ramanand sub supravegherea unui angajat al ocolului silvic, se arata in comunicatul IGSU.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie a survolat, joi, zona pentru recunoastere aeriana, iar vineri intervine si prin aruncare de substante stingatoare.

"Pentru evaluarea detaliata a evolutiei incendiilor din Muntii Fagaras a fost solicitata furnizarea de imagini prin satelit, de mare rezolutie, Centrului de Informare si Monitorizare in situatii de urgenta, al Uniunii Europene. Solicitarea a fost validata si acceptata", a precizat IGSU.

In judetul Harghita, pompierii militari intervin pentru lichidarea si supravegherea incendiilor de resturi de exploatare forestiera, puiet regenerat si pasune alpina din comunele Capalnita, Sansimion si Subcetate, reusindu-se limitarea arderilor. Un alt incendiu a izbucnit in comuna Galautasi, pe o suprafata de aproximativ zece hectare, arzand resturi de exploatare forestiera. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta incearca sa mobilizeze cetatenii din localitate, pentru a interveni impreuna la stingerea focului.

In judetul Brasov, pentru localizarea incendiului de pe Varfurile Berevoiescu si Tiganu din Masivul Fagaras s-au executat spatii prin defrisare pentru izolarea zonei incendiate, cu latimea de sase metri si pe o lungime de aproximativ doi kilometri. Incendiul a depasit zona delimitata si s-a creat un alt spatiu de izolare a focului. Pentru lichidarea celor doua focare din comunele Recea si Harseni, autoritatile locale au decis suplimentarea fortelor de interventie, astfel incat 280 de persoane vor fi angrenate in aceasta interventie, dintre care 100 de pompieri militari.

In localitatile Avrameni si Ibanesti din judetul Botosani, 70 de hectare de vegetatie uscata au fost mistuite, joi, de flacari, a precizat IGSU.

In judetul Maramures, incendiul semnalat in apropierea localitatilor Moisei si Sacel, ce cuprinsese 20 de hectare de litiera si coronament de padure tanara de rasinoase, a fost lichidat. Un alt incendiu a izbucnit in apropiere de localitatea Baia Borsa, pe o suprafata de cinci hectare de padure tanara molid, intr-o zona greu accesibila, echipele de interventie actionand pentru localizarea si lichidarea incendiului.

Incendiul din localitatea Filia, judetul Covasna, ce a cuprins initial opt hectare de vegetatie uscata si resturi de exploatare forestiera, care fusese stins in cursul zilei de joi, s-a reaprins vineri pe un hectar.

In judetul Bistrita-Nasaud, continua interventiile pentru lichidarea incendiului din comuna Rebra, fiind afectate 30 de hectare de vegetatie uscata si pasune.

La o altitudine de 1.400 metri, in judetul Neamt, comuna Bicazul Ardelean, a izbucnit, joi dupa-amiaza, un incendiu de vegetatie uscata ce s-a extins la padurea de rasinoase. Echipajele de interventie au creat un culoar de protectie prin defrisare si au reusit, dupa aproximativ cinci ore, stingerea incendiului.