Judecatoarea Georgeta Barbalata, de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatei si Justitie (ICCJ), s-a prezentat, vineri, pentru a fi audiata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). La intrarea in sediul DNA, judecatoarea a spus reporterilor ca nu stie pentru ce a fost citata, potrivit Mediafax.

Georgeta BarbalataFoto: Mediafax

Concret, judecatoarea l-a avertizat pe fostul sef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul ca s-a solicitat la ICCJ autorizatie de perchezitie a locuintei sale si ca "ar putea avea anumite probleme" legate de "servicii" pe care le-ar fi facut procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata Georgeta Barbalata, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000", precizeaza DNA, in urma solicitarilor presei.

Surse judiciare sustin ca judecatoarea ar fi fost pusa sub invinuire pentru favorizarea infractorului in dosarul in care este cercetat seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, care ar fi un apropiat al judecatoarei.

Dupa aproximativ un sfert de ora judecatoarea a iesit din sediul DNA refuzand in continuare sa dea detalii jurnalistilor. "Nu vreau sa comentez, e dreptul meu la imagine".

Georgeta Barbalata, care a devenit magistrat la ICCJ in iulie 2004, a fost audiata in iunie 2011 de procurorii anticoruptie in calitate de martor in dosarul "gruparii Mironescu", in legatura cu unele fotografii gasite in urma perchezitiei informatice, in care ea apare intr-un grup alaturi de un vietnamez acuzat de spalare de bani, important lider al mafiei asiatice din Romania, potrivit dosarului instrumentat de procurori..

In acelasi dosar mai sunt invinuiti si fostul vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistratuirii, procurorul George Balan, si fostul consilier al acestuia, Marcel Sampetru, care a demisionta recent din magistratura.

DNA sustine ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie - iunie 2012, invinuitii Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne in Ilfov.

Vlad Mihai, ofiter, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, este acuzat de infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 12 lit. b din legea 78/2000, in forma continuata.

George Balan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de infractiunea de complicitate la infractiunea sus mentionata, in forma continuata, iar Marcel Sampetru de instigare.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie - iunie 2012, invinuitii Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne pe judetul Ilfov.

Avand in vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, in acest moment.

In conformitate cu practica de comunicare a DNA, care are in vedere caracterul preponderent nepublic al anchetei penale si asigurarea garantiilor procesuale ale persoanelor vizate, precizam ca prezentul comunicat reprezinta singura modalitate in care institutia a oferit mass media informatii legate de investigatia penala aflata in desfasurare.

La data de 11 iulie 2012, celor trei persoane invinuite li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, sustin anchetatorii DNA.

"Incercarile de a manipula numirile din interior institutiilor care prezinta interes pentru politicieni sunt cu atat mai reprobabile cu cat beneficiaza de sprijinul si de aportul unor persoane care au functii de conducere in cel mai inalt for al magistratilor, cu atributiuni directe in procedura de numire al procurorului sef al DNA si al procurorului general al Romaniei", arata procurorii anticoruptie in referatul de incepere a urmaririi penale a lui Balan si Sampetru.

Conversatiile grupului constituit din comisarul sef Mihai Vlad - seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna Ilfov, procurorii Marcel Sampetru si George Balan, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Ilfov si liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic "in aservirea institutiilor cu atributii in combaterea coruptiei si a marii infractionalitati economico-financiare, cu acordul celor chemati, cel putin la nivel teoretic, sa asigure evitarea imixtiunilor politicului in activitatea justitiei".

In opinia anchetatorilor, relevant este faptul ca discutiile se poarta intre persoane cu putere decizionala in sistemul judiciar si persoane cu functii de conducere in interiorul unui partid politic aflat la guvernare.

Din actele premergatoare efectuate intr-un dosar privindu-l pe Vlad Mihai, cercetat pentru luare de mita, a rezultat faptul ca grupul constituit din Mihai Vlad, Marcel Sampetru, George Balan si Marian Petrache, ar avea interese politice si de afaceri in zona Ilfov, si exploateaza in interes personal informatiile furnizate comisarul sef in virtutea functiei de sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Ilfov.

In urma monitarizarii grupului a reiesit faptul ca acesta obisnuia sa se intruneasca intr-un restaurant din Bucuresti.

Patronul restaurantului era anuntat atunci cand se dorea organizarea unei intalniri si asigura conspirativitatea intrevederilor, punand la dispozitie un separeu, precum si prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenti, la solicitarea lor, pentru evitarea inregistrarii discutiilor purtate de ei.