Presedintele roman de centru-dreapta Traian Basescu joaca cartea supravietuirii sale politice, duminica, cand se desfasoara un referendum pentru demiterea sa organizat de majoritatea de centru-stanga, punctul culminant al unui "razboi" care a starnit ingrijorare in Europa si Statele Unite, scrie int-un comentariu agentia de presa AFP.

Prin declaratii de o rara severitate pentru unul din statele sale membre, Comisia Europeana a afirmat la mijlocul lunii iulie ca regreta ca Guvernul roman i-a "zdruncinat increderea prin "incalcari sistematice", ale statului de drept in lupta sa politica cu Basescu.

Votul de duminica, care ar trebui sa puna capat celei mai grave crize politice pe care a cunoscut-o Romania de la caderea dictaturii comuniste in 1989, nu va fi validat numai in cazul in care 50% plus unul din cele 18,3 milioane de alegatori inregistrati pe liste merg la vot, continua AFP.

Dar, aceasta rata de participare pare dificil de atins intr-o tara in care alegatorii nu ascund ca sunt satui pana peste cap de o clasa politica implicata in numeroase scandaluri de coruptie. Si asta fara sa luam in calcul cele aproximativ 3 milioane de romani din diaspora, care, desi au dreptul sa voteze, sunt mai putin hotarati sa o faca.

In continuare articolul AFP mentioneza ca presedintele Traian Basescu, in varsta de 61 de ani, a supravietuit unui prim referendum pentru destitutire in 2007, dar acum cota sa de popularitate este in scadere mai ales din cauza masurilor draconice de austeritate impuse in 2010.Doi romani din trei vor ca el sa-si piarda functia.

Pentru a-si recastiga pozitia sa, din care a fost suspendat de catre Parlament, si pentru a-si duce pana la capat mandatul sau, care se incheie la sfarsitul anului 2014, presedintele a ales o arma controversata: incurajarea absenteismului, mai comenteaza AFP

. Sustinatorii sai din Partidul Democrat Liberal au cerut un boicot la referendum, o "farsa", potrivit lor, sustinand ca se tem de frauda.