Tribunalul Bucuresti a emis, joi, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a inca 20 membri ai gruparii evazioniste, printre acestia aflandu-se directorul de achizitii din cadrul ANAF, Dan Stroe, si directorul general adjunct de la ANAF, Nicusor Dragan, anunta Agepres. Tot in acest caz, joi dimineata, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru alti 19 membri ai gruparii, intre acestia fiind si ginerele senatorului Cezar Magureanu, Sorin Gazdac, Octavian Grecu, zis Butoane, si omul de afaceri de origine libaneza Nicole Saikaly.

Deciziile nu sunt definitive, putand fi atacate cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DIICOT au emis 39 de ordonante de retinere pe numele membrilor grupului infractional organizat care a creat un circuit evazionist complex cu prejudiciu de peste 40 milioane euro anual.

In cadrul perchezitiilor, la domiciliul lui Dan Stroe au fost gasiti 600.000 de euro, iar la cel al lui Octavian Grecu (zis Butoane), 50.000 de euro, si au fost confiscate mai multe masini de lux ale membrilor gruparii.

Potrivit DIICOT, procurorii de la crima organizata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR - DCCO si IGPF au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derularii unor operatiuni de import sau achizitii/ livrari intracomunitare de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a operatiunilor realizate si/ sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii rambursarii ilegale de TVA.

In acest scop, au fost efectuate 256 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea.

In mod concret, activitatea infractionala a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul urmatoarelor firme sau grupuri de firme: S.C. LEMARCO S. A. Bucuresti - reprezentata de invinuitul Tudor Constantin; S.C. DUCTIL ROM S. A. Bucuresti - reprezentata de invinuitul Sorin Stuparu; S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov - reprezentata de invinuitul Nicole Saikaly; S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu - reprezentata de invinuitii Sorin Adrian Gazdac si Raluca Livia Gazdac.

DIICOT precizeaza ca activitatea infractionala a acestor invinuiti a fost sprijinita in diferite forme de catre Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul ANAF, Dan Stroe, director achizitii in cadrul ANAF; Elena-Madalina Naipeanu, angajat DGPF Giurgiu; Nadia Pacala, comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata de invinuiti pe raza judetului Giurgiu a fost sprijinita de Octavian Grecu, zis 'Butoane'.

La activitatea infractionala a invinuitilor Sorin Gazdac si Raluca Gazdac a contribuit si Cezar Magureanu, dar, data fiind calitatea acestuia de senator in Parlamentul Romaniei, contributia acestuia va fi analizata intr-o cauza penala separata.