Patru dosare penale care au in vedere infractiuni privind impiedicarea dreptului de vot sau promisiunea de oferire de bani pentru vot au fost intocmite pana in prezent, a declarat, miercuri, ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Ioan Rus, citat de Mediafax.

"Pana in acest moment, avem patru dosare penale, in urma cercetarilor efectuate. Au fost semnalate 30 de incidente, la 21 dintre acestea fiind finalizata cercetarea. Cele mai multe incidente s-au produs in mediul urban, inclusiv in Bucuresti, unde au fost 12 incidente", a spus miercuri ministrul Rus, la sedinta Comisiei de Transparenta pentru Organizarea Referendumului, la care au participat si reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale.

Ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca in fiecare judet al tarii au fost trimisi ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), care supervizeaza activitatea inspectoratelor de politie judetene.

Cu acelasi prilej, Rus a reamintit ca, la alegerile locale din 2012, au fost pentru prima oara arestate persoane pentru infractiuni privind legea electorala, subliniind ca autoritatile nu vor ezita nici acum sa aplice legea.

IGPR a anuntat, miercuri, ca politistii de la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui verifica in comune din judet daca reprezentanti ai primariilor au retinut carti de identitate ale unor persoane care primesc ajutor social pentru ca acestea sa nu poata vota la referendum.

De asemenea, politistii de la Inspectoratul de Politie al Judetului Buzau fac verificari in comuna Sapoca, unde sunt suspiciuni ca mai multi localnici ar fi primit bani ca sa nu voteze la referendum, dand in schimb, ca garantie, actele de identitate.

Politistii din Gorj s-au sesizat din oficiu, marti, si au deschis un dosar penal in care se efectueaza cercetari dupa ce presa a relatat ca unor angajati ai unei unitati minieri li s-ar fi luat cartile de identitate de catre conducere, pentru a nu putea participa la referendum, potrivit IPJ Gorj.

Verificari similare au avut loc judetul Dolj, unde, potrivit oamenilor legii, nu s-au confirmat informatiile potrivit carora angajatilor unei companii din Craiova le-ar fi fost oprite cartile de identitate, pentru a nu putea vota la referendumul de duminica.