Intelectuali francezi: Incetati sa ignorati criza democratica din Romania. Regretam tacerea guvernului francez

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 iulie 2012, 11:30 Actualitate | Esenţial


Un grup de academicieni francezi isi exprima regretul asupra "tacerii guvernului francez" asupra crizei politice din Romania si afirma ca "Parlamentul European trebuie sa propuna solutii pentru a garanta ca lupta politica impotriva austeritatii din Romania, ca si in restul Uniunii Europene, sa nu se faca in dispretul valorilor europene".

Intr-un editorial publicat de Le Monde, acestia noteaza ca recentele evenimente din Romania, care au culminat cu suspendarea lui Traian Basescu, "ilustreaza instabilitatea politica cronica din Romania si dificultatea sa de a se dota cu parghii intr-adevar democratice, de la aderarea sa la Uniunea Europeana in 2007".

"De fapt, in joc sunt raporturile dintre oamenii politici si justitie si, pe scara mai larga, rolul contra-puterilor, si deci statul de drept in Romania", afirma acestia.

Iata mai jos editorialul publica de Le Monde si lista semnatarilor:

Parlamentul roman tocmai a decis destituirea presedintelui Republicii, Traian Basescu. Aceasta decizie va fi supusa unui referendum in 29 iulie. In toata lumea, presa vorbeste despre "lovitura de stat parlamentara". Presedintele s-a confruntat deja cu o prima tentativa de destituire in aprilie 2007, dar romanii i-aui reinnoit increderea in cadrul unui referendum. Iar in 2009, a castigat un al doilea mandat de cinci ani la presedintia Republicii.

Faptul ca aceasta noua tentativa de destituire are loc dupa o criza politica deschisa de o situatie de coabitare, dupa condamnarea pentru coruptie a unui fost prim ministru, acuzatii de plagiat si o polemica legata de in jurul intrebarii daca premierul sau presedintele Republicii ar trebui sa reprezinte Romania la summitul european din iunie ilustreaza instabilitatea politica cronica din Romania si dificultatea sa de a se dota cu parghii intr-adevar democratice de la aderarea sa la Uniunea Europeana in 2007. De fapt, in joc sunt raporturile dintre oamenii politici si justitie, si, pe scara mai larga, rolul contra-puterilor, si deci statul de drept in Romania.

Tacerea guvernului francez

Presa franceza a ramas foarte discreta in comparatie cu presa germana si americana, care au insistat asupra problematicilor europene ale acestei crize, care vine dupa deriva autoritara din Ungaria.

Contorizarea numarului de articole din presa consacrate fiecarei tari din lume in baza de date Dow Jones Factiva permite urmarirea "cotei lor mediatice internationale".

Romania a cunoscut o ora de glorie efemera in iarna a 1989-1990 (locul 16 la nivel mondial), dupa care a revenit rapid la un nivel de mediatizare mediu (locurile 60 - 70). Dupa interesul ziarelor legate de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (locul 55 in clasamentul mondial in 2007), am asistat din nou la o scadere spectaculoasa (locul 85 mondial in 2011). Prin comparatie, Grecia mentine un nivel de mediatizare mult mai mare, marcata de varfurile atinse la aderarea la euro (2001), cumulul Jocurilor Olimpice si victoria echipei de fotbal la campionatul european (2004), urmata de mediatizarea crizei euro (2010).

Parlamentul European trebuie sa propuna solutii pentru a garanta ca lupta politica impotriva austeritatii din Romania, ca si in restul Uniunii Europene, sa nu se faca in dispretul valorilor europene. Suntem surprinsi ca aceste crize economice sau evenimentele sportive par mult mai susceptibile sa atraga atentia presei asupra unei tari decat atingerile aduse democratiei. Regretam, de asemena, tacerea guvernului francez asupra acestor chestiuni.

Semnatarii: Francois Bafoil (CERI - Sciences Po Paris) ; Marie-Laure Basilien-Gainche (Universite Paris 3 Sorbonne Nouvelle) ; Jean-Jacques Becker (Universite Paris 10 Nanterre) ; Emmanuelle Boulineau (Ecole Normale Superieure de Lyon) ; Dominique Bursztejn (redactrice) ; Olga Camel (INALCO) ; Georges-Marie Chenu (ministre plenipotentiaire) ; Philippe Claret (Universite Bordeaux IV) ; Irene Cortelian (politologue) ; Lydia Coudroy de Lille (Universite Lyon 2) ; Stephane  Courtois (CNRS) ; Marie Elizabeth  Ducreux (EHESS ¬ CRH) ; Catherine Durandin (INALCO) ; Nicolas Escach (Ecole Normale Superieure de Lyon) ; Pauline Fournier (INALCO) ; Francois Frison Roche (CERSA-INALCO) ; Gueorgui  Gotev (journaliste) ; Claude Grasland (Universite Paris 7 Diderot) ; Petia Gueorguieva (Nouvelle Universite Bulgarie) ; Beatrice von Hirschhausen (Centre Marc Bloch, Berlin) ; Nicolas Jacob (Universite Lyon 2) ; George Frederick Jewsbury (CERCEC ¬ EHESS) ; Roman Krakovsky  (Sciences Po Paris) ; Nicolas Lecaussin (IREF) ; Sebastien Leclef (Center for Social and Economic Research, Varsovie) ; Anne-Marie Le Gloannec (CERI - Science Po) ; Stefan Lemny (BNF) ; Judit Maar (Universite Paris 3 Sorbonne Nouvelle) ; Jean-Sylvestre Mongrenier (Universite Paris 8 Institut Francais de Geopolitique) ; Paul-Antoine Miquel (Universite de Nice) ; Ioan Negrutiu (Ecole Normale Superieure de Lyon) ; Ilinca Nicodim (artiste plasticienne) ; Carmen Popescu (Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne) ; Patrick  Renaud (Universite Paris 3 Sorbonne Nouvelle) ; Violette Rey (Ecole Normale Superieure de Lyon) ; Andreia Roman (INALCO) ; Helene Roth (Universite Blaise Pascal Clermont Ferrand) ; Stephane Rosiere (Universite de Reims Champagne-Ardenne) ; Samuel Rufat (Universite de Cergy-Pontoise) ; Traian Sandu (Universite Paris 3 Sorbonne Nouvelle) ; Anne-Marie Scotto (OVR Solidarites) ; Elena Soare (Universite Paris 8) ; Svetoslav Terziev (journaliste) ; Damien Tricoire, (Universite de Halle, Allemagne) ; Ana-Maria Vele (Universite de Nantes) ; Marie Vrinat-Nikolov (INALCO) ; Serge Weber (Universite Paris-Est Marne-la-Vallee) ; Mariusz Wolos (Academie polonaise des Sciences, Varsovie).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11858 vizualizari

 • +36 (36 voturi)    
  Tacerea Frantei (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:38)

  Raju [utilizator]

  Guvernul si presedintele socialist al Frantei prefera sa taca pentru a nu se discredita. De fapt nu au alta solutie. Solidarizarea cu infractorii si plagiatorii nu este onorabila pentru un guvern care doreste sa arate cinste si corectitudine.
  • -29 (29 voturi)    
   Asa este (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:41)

   korcico [utilizator] i-a raspuns lui Raju

   O solidarizare si o asociere cu Basescu Blejnar, Udrea, Ridzi, plagiatoarea de Keovesi este cea mai proasta miscare iar mai nou prin decizia piratului de a indemna lumea sa nu participe la vot o face si pe Merkel sa regrete ca sa bagat in troaca
   • +16 (16 voturi)    
    Da stiu ca ai relatii sus puse (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:28)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui korcico

    Ti-a spust tie treaba asta Merkel? Sau ai auzito pe la Antena 3
   • +4 (4 voturi)    
    Piratul este probabil cineva din PDL, banuiesc... (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:10)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui korcico

    ...ori dl. Aligica, ce impartaseste o opinie similara.
    PDL este partidul care considera ca nu se asigura conditii pentru corectitudinea referendumului, si ca nici initierea lui nu a fost tocmai corecta. Amintindu-mi ca presedintii camerei au fost nreregulamentar demisi, inclin sa-i inteleg pe cei de la PDL.
   • -1 (1 vot)    
    Ajutor (Joi, 26 iulie 2012, 9:43)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui korcico

    Le-ar fi sarit in ajutor cand toata Europa ii scuipa
  • +22 (24 voturi)    
   Nu draga domnule. (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:55)

   it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui Raju

   de ziua Frantei, Ponta a facut niste promisiuni ambasadorului Frantei pe niste proiecte comune romano-franceze.

   Ca si Nastase inaintea lui - folosind aceleasi metode - Ponta vrea sa cumpere tacerea Europei apoi noi toti sa platim, ca doar nu scoate el bani din buzunar.

   Acestia sint adevaratii tradatori de tara.

   Read more, judge cool
   • +15 (17 voturi)    
    Declaratia lui Ponta a fost: (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:44)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui it_s__not_news

    "Trebuie continuate proiectele franco-romane pe care le-am inchis, precum autostrada Comarnic - Brasov si marile proiecte energetice"
    In conditii la fel de dezavantajoase pentru Romania cum ati incheiat contractul Bechtel? Poate Franta va inchide ochi la porcariile pe care le-ati facut si va recunoaste ce mari democrati sunteti.
    PS - acest comentariu l-am facut pe Hotnews in ziua cind Ponta a facut declaratia. Din pacate cea ce am scris incepe sa se adevereasca.
    - un alt lucru care m-a deranjat din cea ce a spus Ponta a fost expresia "proiectele franco-romane" ca si cum firme romanesti ar participa la lucrari in Franta. De fapt nu era decit o ordinara linguseala.
 • +31 (37 voturi)    
  clar (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:40)

  iononsonomarinero [utilizator]

  i-a platit Basescu si pe astia...
  De ce nu vedem un protest similar din partea elitei intelectuale romanesti !?
  • -24 (26 voturi)    
   Ia arunca o privire (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:02)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui iononsonomarinero

   Presa internationala incepe sa-si faca temele si sa nu mai vorbeasca doar zvonuri despre Romania:

   http://www.americanprogress.org/issues/2012/07/romanian_primeminister.html
   • +9 (11 voturi)    
    Glumesti? Ai citit articolul? (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:16)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    "Just more than two weeks ago, the Romanian parliament impeached the sitting president, Traian Basescu, a former sea captain who worked with the Romanian Securitate (secret police) before the revolution in 1989."

    "Once in office, Prime Minister Ponta quickly sought to focus on policy rather than politics. His priority was to implement a series of social and economic reforms designed to shift the government’s focus to jobs and growth."

    "As tensions worsened, the Social Liberal Union moved to replace the leadership of the lower house of parliament and the senate and to impeach the president. In the days following the parliament’s decision to impeach President Basescu, the Constitutional Court upheld the decision, as well as the governing coalition’s right to change the leadership of the house and senate."
    • +5 (5 voturi)    
     Numai ca de fapt (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:16)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

     CCR nu s-a pronuntat, iar Ponta s-a concentrat mai putin pe regulamente (policy), pe care parlamentul si guvernul le-au incalcat fara scrupule. In rest, articol corect, cu exceptia faptului ca Basescu a lucrat cu marinarii, nu cu Securitatea. Folosirea verbului "worked" aduce a autor roman.
   • +13 (13 voturi)    
    Să continue... (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:26)

    Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Să-mi mai facă temele. Care politici economice? Care neangajare în politică? Care reformă în PSD? Nici n-am mai citit restul! Se pare că jurnaliştii ăştia au picat la testul spiritului critic şi al observaţiei...
   • +13 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:31)

    [anonim] i-a raspuns lui Colonel

   • +11 (11 voturi)    
    hal de teme (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:34)

    kelye [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    E clar ce teme şi-au făcut când încep articolul cu acuzatii de colaborare cu securitatea.

    În condiţiile în care toţi oamenii cu o funcţie mai importantă trebuiau să semneze notele colaborative.

    Diferenţa e că unii n-au şi turnat de bună voie şi cu avânt.

    De ce nu-l menţionează şi pe principalul motor mediatic al USL-ului, demonstratul securist Dan 'Felix' Voiculescu ?
   • +11 (11 voturi)    
    Simpatic articol (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:37)

    geo_geo [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Adica a inceput firma de lobby sa-si faca treaba ?!?!
   • +11 (11 voturi)    
    Care-i poanta? (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:45)

    gicu007 [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Parlamentul nu mi-a reprezentat niciodata interesele ca cetatean, deci ceea ce au facut cei din Parlament e un gunoi. Eu il simpatizez pe Base. Minunatul Ponta s-a trezit acu ca-i mare salvator si Antonescu ca e marele macho al Romaniei, care nu da doi bani pe EU si pe legi si pe Constitutie. Asa ca domnu col., mai slabiti-ne cu sapaturile astea pe internet, care au ca rezultat articolase nerelevante rezultate din dorinta unora de a BARFI, si de a-i ridica in slavi initiativele "salvatoare" ale lui Ponta... Ponta stie sa promita marea cu sarea. De indeplinit, nu va putea niciodata sa indeplineasca absolut nimic, si nici nu este simpatizat de nimeni, daca e sa cantarim care e mai comunist dintre oamenii politici... E acelasi grup ca si in '90, nu s-a schimbat absolut nimic.
   • +12 (12 voturi)    
    Toar'shu colonel, (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:48)

    triciupa [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    permiteti sa raportez: aia nu e presa internationala ci o organizatie de stanga, prietena politic cu plagiatorul national. Iata ce spune Wikipedia "The Center for American Progress was created in 2003 as a left-leaning alternative to think tanks such as the Heritage Foundation and the American Enterprise Institute" asa ca lasa vrajeala ieftina. Sa traiti!
   • +6 (6 voturi)    
    Am incercat (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:48)

    _Rem [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Si link-ul tau nu functioneaza. Sa nu imi zici ca il laudau pe Ponta? :))
   • +1 (1 vot)    
    eu (Miercuri, 25 iulie 2012, 18:54)

    dan63 [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    le-am trimis un drept la replică celor menţionaţi de colonelul cu IQ de 20 de puncte, pentru a-şi reconsidera poziția prin luarea în considerare a mai multor surse de informare, mai ales comunicatele oficiale ale UE, care are surse de informare mult mai bune şi corecte, nu mincinoase ca ctrl+p!
  • +8 (8 voturi)    
   Protest similar... pe invers (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:52)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui iononsonomarinero

   Exista un protest similar al intelectualitatii romanesti ,adresat UE ,PE si guvernelor din UE dar ...pe invers!! Adica dumnealor ,elitisti pe stanga, condusi de marele corupt si compromis intelectual Stelian Tanase inepuizabilul si nepretuitul lui Voiculescu ,Vantu si Nastase. Pentru acesti complet nedistinsi intelectuali PONTA si ANTONESCU sunt in regula si tin cu poporul. Si-au pus ochelari de cai si nu vad numai ce vor mintile lor vandute pentru un piumn de arginti murdari.
  • -6 (6 voturi)    
   academicieni (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:55)

   antioranj [utilizator] i-a raspuns lui iononsonomarinero

   Care elita? Plesu, Patapievici, etc? Pai, ce-ai vrea sa latre astia decat tot ce schelalaie si ceilalti?
 • +7 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:40)

  [anonim]

  • -12 (18 voturi)    
   serios (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:02)

   -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui

   voi stiti ca sunt medicamente pentru schizofrenie?
   • +12 (12 voturi)    
    siguuur (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:19)

    romanique [utilizator] i-a raspuns lui -Myth-

    dar cel mai bine i le administrati lui crizel, inainte de fiecare din cele 547 de conferinte de presa zilnice si toate mitingurile uslinoase la care, ca un adevarat presedinte discret, isi scuipa plaminii! Dixit.
    • +1 (7 voturi)    
     daca esti curios (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:54)

     -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui romanique

     poti sa cauti si alte postari ale mele si o sa vezi ca nu tin partea USL / Crin / Tonta etc.. dimpotriva. Dar cand vad aberatii cu loje francmasonice si oculta mondiala + multe alte tampenii ma apuca durerea de cap.
     Prostiile care s-au facut, au fost realizate pe baza unor chestii de politica "a la Dambovita" nu pe baza de manarii planetaro-cosmice...
     • +5 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:27)

      [anonim] i-a raspuns lui -Myth-

     • +4 (4 voturi)    
      ce (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:28)

      romanique [utilizator] i-a raspuns lui -Myth-

      subtil...
   • +5 (5 voturi)    
    . (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:22)

    benga [utilizator] i-a raspuns lui -Myth-

    asa se intampla cand unii in necunostinta de cauza se apuca sa jigneasca aiurea. stiam de Dobritoiu de la aparare ceva. nu mi-a confirmat nimeni si oricum nu-mi pasa. ce poate sa faca Dobritoiu in afara de niste contracte varza si sa submineze puterea militara a tarii?:D
  • -11 (11 voturi)    
   Care (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:23)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui

   sunt acei membri apropiati?!!
   Si pentru ca tot ai atins un subiect legat de masonerie, cum explici ca propaganda pdl era foarte mare sustinatoare a lui barroso in batalia ei cu ponta, dar nu mentiona nimic de faptul ca barroso este un membru marcant al masoneriei. Sa speculam si sa spunem ca persoane din pdl sunt apropiate de masonerie si ca sunt marionete ale masonilor?!!
   Eu zic sa il impuscati pe basescu si dupa aia sa sustineti ca masonii au facut acest lucru.
   Myth avea dreptate, aveti posibilitatea sa tineti schizofrenia sub control.
   • +7 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:05)

    [anonim] i-a raspuns lui evoque

    • -7 (9 voturi)    
     si (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:17)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui

     basescu in ce loja este?! sau a jucat rolul lui monica l.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:19)

     [anonim] i-a raspuns lui

   • +3 (5 voturi)    
    baieti, (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:31)

    romanique [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    mai rasfirati...ati inceput atacurile in grupuri (ca sa nu zic haita). Ce va tot citati unii pe altii, v-au plecat sponsorii? Unde? La Moscova sau Minsk?
    Treaba cu masonii e stiuta, nu va mai faceti ca nu intelegeti...
 • +12 (12 voturi)    
  ... (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:41)

  Mr.C [anonim]

  In alte stiri, Victor Ponta a zis ca nu a auzit nimic de la nici un academician francez.

  Daca a auzit atunci deja le-a raspuns.

  Si nu numai ca le-a raspuns dar acestia sunt si de acord cu el.
 • +4 (14 voturi)    
  * (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:41)

  0m [utilizator]

  criticii ar spune că editorialul a fost publicat la comanda lui Funeriu.
  susținătorii ar spune că e frumos că occidentalii au gânduri bune, dar schimbarea vine în primul de la noi.
  Mai am doar 4 zile să conving pe mama, tata, vecinu', fratele, sora, bunicii să voteze NU la referendum.
  De pe surse, aflai aseară că tabăra USL este foarte încrezătoare în privința victoriei la referendum. Momentan, după calculele lor, sunt cu 2% în față.
  • +5 (5 voturi)    
   Mai bine convinge-i sa nu voteze deloc (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:12)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Conform sondajelor, daca se intruneste majoritatea necesara, Basescu pica.

   Nu mai zic de faptul ca posibilitatile de fraudare sunt mari si diverse. La mare de exemplu ceri lista de CNP-uri de la hotel (ca de-aia au pus acolo urne) si deja ai scos niste votanti cu DA.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:12)

   [anonim] i-a raspuns lui 0m

  • +2 (2 voturi)    
   boicot (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:15)

   megabyte [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   salut, mai bine ii convingi sa nu voteze deloc, cred ca e si mai usor, si mai eficient avand in vedere pragul de 50%+1. zi buna in continuare
   • 0 (2 voturi)    
    * (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:50)

    0m [utilizator] i-a raspuns lui megabyte

    nu pot să încurajes neprezentarea la vot din cauza convingerilor pe care le am vizavi de responsabilitatea electorală
 • -23 (29 voturi)    
  Basescu e clandestin la bordul navei Europa (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:44)

  busola [utilizator]

  Daca 7 milioane de romani considera ca presedintele lor nu este Traian Basescu va fi suficient sa priceapa toata lumea ce tip de presedinte mediator am avut in Romania!
  • +18 (22 voturi)    
   Busola pierduta (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:02)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui busola

   Cand toti din jur iti spun ca te duci direct in prapastie si tu sustii ca te indrepti spre fericire si prosperitate e clar ca ai o problema grava de percepere a realitatii. Sa cum se mai spune ai pierdut busola.
  • +16 (18 voturi)    
   ai venit (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:04)

   romanique [utilizator] i-a raspuns lui busola

   din concediu, busola? de ce spui 7 mil? votantii vostri sint cam spre 4, mai stampilati inca 3 milioane de buletine?
  • +2 (4 voturi)    
   presedinte (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:13)

   d2arrow [utilizator] i-a raspuns lui busola

   Doar la alegerile pentru presedintie poporul poate sa aleaga presedintele si acestea se desfasoara dupa cum sunt prevazute in constitutie, nu se fac cand vor muschii lui x si y.
  • +7 (9 voturi)    
   @busola (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:42)

   alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui busola

   chiar incepuse sa imi fie dor de tine, chiuleai la postari si imi faceam griji ca a plecat un potential vot de DA in concediu.
   De unde scoti cei 7 mil de romani, lucrezi ptr sondajele USL-iste? Sau faci propaganda de incurajare? Umbli deja cu teancul de bani in buzunar si ceri buletinele pasantilor de pe strada ptr o anumita suma?
   Cum ajungi la aceasta suma, sint extrem de curioasa? Sau explica-mi mai bine cum se ajunge la 18 mil de romani cu drept de vot? Adica peste 18 ani. Dintre persoanele cu drept de vot din țară, doar 15.714.403 au cărți de identitate. Pentru validarea Referendumului din 29 iulie 2012, trebuie să se prezinte la vot 9.154.307 persoane, iar pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu este nevoie ca 4.557.154 de români să voteze "DA".
   Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
   Deci mai scadem "citiva".
   Avind in vedere ca se voteaza pina la 23:00 sint sanse sa fie si niste dezgropati de la Sapanta pe listele electorale sau unii dintre cei care au stat acasa sau sint in concediu, sau pensionari. Dar tot nu ajungem la 7 mil. Ma mir ca nu fac ca in anii 90 sa vina ptr pensionari cu urna acasa si sa le arate in dreptul FSN (pardon DA) ca trebuie sa voteze.... Dar mai este timp pina duminica.
   • -2 (4 voturi)    
    Basistii vor nota de trecere prin neprezentare? (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:34)

    busola [utilizator] i-a raspuns lui alba_ca_zapada

    Nu toti vor sa treaca un examen fara sa se prezinte la el. Se spune ca destinul unui om este caracterul sau. Nu am dubii ca, descalificandu-se prin lasitate, vor avea un destin pe masura liderii politici care au anuntat boicotul.

    PDL fara Basescu este un partid de buzunar iar caderea lui ar reprezenta efectiv o catastrofa pentru membri. Banii se duc, imaginea e desfigurata, nimeni nu va mai dori sa se asocieze cu ei. Machiavelic, ei pot spune ca scopul scuza mijloacele in politica. Numai ca diferenta intre un curajos si un las este un pas inainte sau un pas inapoi. PDL face pasul inapoi, lucru sesizat initial de catre Basescu dar care in disperare de sondaje a acceptat boicotul echipei sale. Chiar asa, el capitanul, invita echipajul sa chiuleasca in timp ce ramane demn pe nava avariata! Ma pufneste rasul de de cata ipocrizie e in stare: e prea iepuras sa boicoteze el insusi referendumul!

    Problema e ca baza popularitatii lui Basescu a fost votul moral, al celor cinstiti, sinceri care sperau in meritocratie. Ce meritocratie mai poti spera in tara daca tu chiulesti la examen? Consider ca exista destula onoare in tabara basista si ca vor iesi la vot ca sa voteze NU chiar daca prin aceasta actiune vor valida referendumul. In dilema dintre moral si imoral, intre curaj si lasitate vor alege moralitatea, curajul. Cate milioane vor fi acestia ramane de vazut dar daca nu ar fi existat asemenea persoane PDL-ul se scufunda demult cu tot cu capitan. Eu cred ca sunt mai mult de un milion, e doar credinta mea, nu am alte date.

    Daca cei care spun DA sunt peste 6 milioane, in total vor fi cel putin 7 milioane prezenti la referendum dar acesta va fi invalidat din lipsa de cvorum. Basescu revine la presedintie cu un scor de peste 6-1 in defavoarea sa. Credeti ca va demisiona sau nu? Iar daca nu va demisiona la ce fel de umilinta se expune? Cat poate duce? Oricum sunt mai multi cei care il vor azi demis decat cei care l-au votat presedinte in 2008.
    • +2 (4 voturi)    
     deci (Miercuri, 25 iulie 2012, 17:51)

     alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui busola

     admiti ca fraudele USL-iste probabil ca nu vor fii 100% puse pe picioare ca sa se fure mai departe pina la 50% +1. Deja sintem pe drumul cel bun.
     Normal ca va reveni la Cotroceni - si atunci ii va presa pe Ponta si ceilalti sa mearga pe drumul UE, pe drumul reformelor si pe drumul Schengen, de la care Romania in ultimele 2 luni se abate grav. Daca va reusi, este alta problema. El ar putea sa dizolve si parlamentul, deci oricum vor fii alegeri in toamna. Nu inteleg de ce a trebuit sa mai fie aruncate pe fereastra inca citeva milioane ptr un referendum cind statul roman este falimentar. Nu stiu daca ai citit azi presa, Grecia din cauza alegerilro avute au stagnat in reforme si din aceasta cauza pe august nu vor mai primi nici un ban. Aceasta soarta o va avea mai mult ca sigur Ro. Plus € extrem de ridicat. Ponta a deschis un razboi pe spatele populatiei Romaniei. Nu ma mai leg de plagiat, ca asta e, una spune si alta face. Daca e sa o luam asa, amindoi sint lasi. Unul zice ca isi da demisia daca i se dovedeste plagiatul si nu o face, celalalt se va reinstala la Cotroceni. tu trebuie sa intelegi, ptr mine nici unul si nici altul nu sint in stare sa conduca tara. Dar Ponta o duce din ce in ce mai mult la marginea Europei si Ro are nevoie de Europa.
     • -3 (5 voturi)    
      odata ce admiteti ca Basescu e incapabil (Miercuri, 25 iulie 2012, 18:07)

      busola [utilizator] i-a raspuns lui alba_ca_zapada

      ...sa conduca tara...si totusi vi se pare 'normal ca va reveni la Cotroceni' sunteti intr-o mare confuzie intelectuala...
      • +1 (3 voturi)    
       neconfuzie intelectuala (Miercuri, 25 iulie 2012, 20:39)

       alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui busola

       Nu draga busola. Am mai explicat acum 2 saptamini dar se pare ca trebuie mentionat inca o data. Intre un rau mai mic si un rau mai mare prefer un rau mai mic.
       Ma bucura un lucru: Antonescu a promis ca se va retrage in totalitate din viata politica daca TB va ramine la Cotroceni. Sa vedem daca se tine de cuvint.
       Si PDL-ul sub TB a bagat mina, sint corecta si recunosc acest lucru. Dar drumul european al Ro sub TB a fost unul bun, chiar daca a taiat din salariile bugetarilor, care 1. oricum erau prea mari 2. la populatia Ro nr de bugetari este nejustificat.
       Felul in care Ponta si gasca lui au vrut sa puna mina pe putere, mai ales pe justitie arunca un mare semn de intrebare. Am mai intrebat asta acum o saptamina: ti se pare ca Nastase a fost condamnat pe nedrept? Mie mi se pare ca a luat prea putin 2 ani. Mai ales dupa mascarada cu glontul. Ponta este numai o marioneta FSNista a lui Iliescu si a lui Nastase, Voiculescu si Patriciu.
       Tie ti se pare corect ca un om care nu renunta la ciolan sa faca atita rau tineretului din Ro care nu mai are sansa de recunoastere a diplomelor in strainatate? Stii ca de ex. universitatile din Göttingen, Paderborn, Münster, Berlin renunta la orice colaborare cu Universitatea din Bucuresti din cauza plagiatului? Cine iubeste tara si doreste un viitor ptr tinerii tarii recunoaste ce a facut si isi semneaza demisia si nu minte mai departe, cauzind miilor de studenti o asemenea imagine negativa.
       Tara este condusa in Ro de PM, presedintele si da, nu mi se pare normal ca Romania sa fie condusa de Victor Ponta. Poate ca are calitati, dar probabil este la fel ca si Gerhard Schröder in partidul care nu i se potriveste. Se mai intimpla. Demararea atitor actiuni care dovedesc ca vor sa puna mina pe justitie si sa faca ei ce vor in tara, dovada care am vazut-o in ultimele saptamini denota sfidarea normelor europene - si readuc aminte, sintem membru UE.
       • -2 (4 voturi)    
        mentalitatea dvs. e antieuropeana! (Miercuri, 25 iulie 2012, 21:52)

        busola [utilizator] i-a raspuns lui alba_ca_zapada

        1.drumul european nu scuza furtul colosal tocmai din partea persoanelor care promoveaza austeritatea.
        2.nu sunteti in masura/nu aveti pregatire/nu aveti date... sa faceti afirmatii macroeconomice, le scoateti din burta.
        3.lipsa de protectie sociala duce la extremism.
        4.Nastase a fost judecat pe drept, sentinta nu o comentez pentru ca nu am competenta. Inteleg ca aveti toate informatiile pertinente pentru a socoti tentativa de suicid drept o mascarada. Mi se pare ca asta va descalifica moral si eventual va califica in plutonul basist.
        5. Nu stiu care a cui marioneta e, daca dvs. vi se pare ca asa ceva e vizibil poate ca faceti parte dintre iluminati. Mi-ar placea sa va exercitati harul nediscretionar: deocamdata despre tabara basista nimic.
        6.Nemtii au nevoie de romani pentru munci umile, iar pentru diplome obtinute acolo le iau banii. In secunda asta in care scriu garantati ca exista macar o universitate germana care nu recunoste diplomele romanesti din cauza lui Ponta?

        Sa nu va suparati daca pe viitor nu va mai raspund, va rog! Consider ca mintiti cu buna stiinta in prea multe aspecte. Efectiv nu va puteti tine sub control furia in contra presupusilor neocomunisti.
        • -2 (2 voturi)    
         iubita busola (Joi, 26 iulie 2012, 9:52)

         alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui busola

         in Germania nu exista - in comparatie cu Romania - facultati private. Nu stiu daca stiai lucrul asta, dar ti-l spun eu. In Germania studiile nu se platesc (nu se mai platesc, a fost o incercare de citeva semestre). Ca student strain nu ai voie nici sa lucrezi aici. Ai voie numai sa inveti. De unde atita bani pentru diplome? Cine ti-a spalat creierii draga busola? In secunda in care imi scrieti in Europa fara cursuri de rigoare nu mai este recunoscuta nici o diploma romanesca. Ultima tara care a aplicat acest lucru este Franta. Va recomand FAZ de simbata trecuta cu interviul decanilor facultatilor din Göttingen, Münster (fac de drept internationala), Berlin - daca aveti nevoie de traducere dati un semnal, va traduc cu placere.
         Daca mentalitatea mea este antieuropeana draga busola, ma consolez ca drumul europei este spre Moscova.
         Tu trebuie sa intelegi un lucru:
         in Ro nu are voie NIMENI sa se atinga de justitie. Este tabu. Cine vrea sa se atinga de justitie este corupt si are frica. De ce crezi ca a sarit Europa in sus? Ptr ca Ponta si ai lui s-au atins de justitie. Asta a fost singurul lucru. De ce exista raport pe justitie? De ce nu intereseaza agricultura, industria etc? Ptr ca un stat de drept il masori prin justitie.
         In alta ordine de idei draga busola, nu stii tu daca eu am pregatire sau nu, din cite vad eu esti un tinar cu potential dar si foarte labil in ceea ce priveste doctrina comunista si este pacat. De tineri ca tine care nu renunta la ceea ce gindesc are nevoie Romania. Pacat numai ca nu vrei sa vezi totul in ansamblu.
         Te-am pupat cu drag ca ma asteapta si pe mine serviciul.
      • +1 (3 voturi)    
       si inca ceva... (Miercuri, 25 iulie 2012, 20:51)

       alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui busola

       sesizarea Dnei Reding azi la UE a fost din cauza celor 11 puncte numite acum 2 saptamini si nimic din cele "promise" nu a fost pus in aplicare. Deci imi arata ca Ponta este incapabil. Nu vrea drum european, vrea mai intii demiterea presedintelui pe spatele poporului. € creste in fiacare ora, destabilizarea este completa.
       Arunca lozinci de genul reducem TVA-ul la 9%. eh pe asta cum vrea s-o faca? De unde ia cele 15% lipsa? Deficitul bugetar al Ro va creste si mai mult din cauza acestor 15%, care trebuiesc adaugate din alta parte? Ridica TVAul la carti? Ca oricum toata lumea copiaza, cine mai are nevoie de carti? Ridica TVA-ul la produsele importate? Romania traieste din produsele importate. Ridica pretul carburantilor? Este deja destul de ridicat. Ridica impozitele? Este usor sa arunci lozinca electorala cu TVA-ul, dar de mentinut dupa aceea este greu. Normal ca se va da vina pe cei care au fost inainte la putere, dar daca este asa capabil de ce se lasa in jocul lui TB in loc sa-si vada de treaba lui si sa fie un guvern cinstit asa cum a zis? De ce se formeaza ad hoc o comisie de etica ptr el? De ce ii este frica? Toata lumea stie ca a copiat, asta este. Ce crede ca rezolva cu scrisoare catre Barosso? Cei de la UE vor reformele aplicate. Punct. Asa sint ei, mai sirguinciosi si mai punctuali si mai de cuvint. Nu poti devia de la niste tratate semnate. Ca nu sintem in Romania. Antonescu vrea o tara ca afara: este capabil sa puna umarul sa cladeasca o tara ca afara? Stie cum functioneaza o tara ca afara? Sau si el tot lozincar este? Sau asta se face numai in campanie electorala, la care el, de fapt si de drept, ca presedinte interimar nu are voie sa participe?
       • +1 (3 voturi)    
        si ca incheiere... (Miercuri, 25 iulie 2012, 23:45)

        alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui alba_ca_zapada

        Dna Vivien Reding a primit si din partea mea o scrisore respectiv un email (scrisori mentionate de dinsa in sedinta de azi).
        Sint multe intrebari legate de frauda electorala pe care le-am dat mai departe. Nu ca asi fii eu cu mot, dar sper sa dinsa, in functie de comisar de justitie UE sa ia in considerare si ideile mele.
        O seara placuta busola si nu te mai enerva, Ponta luni dupa ce se inchide sectia de vot din Alaska isi va da demisia daca are putina demnitate.
 • +23 (23 voturi)    
  Stiati ca... (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:44)

  Malone_M [utilizator]

  ...toti academicienii francezi semnatari ai sesizarilor din articol sunt oamenii lui Basescu?
  Cine nu crede sa-l intrebe pe Viorel.
 • -21 (29 voturi)    
  Parerologii de pe Senna prefera despotul supus (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:51)

  Raffo [utilizator]

  Grupul de semnatari francezi ar fi fost bine sa locuiasca 2-3 ani aici, in Romania, si apoi sa palavrageasca despre situatia economico-financiaro-socialo-politica din Romania.

  Pentru ei singurul lucru important este stabilitatea politica dupa traseul dictat la Bruxelles si austeritatea la sange , ca doar nu-i doare la basca pe ei cum traieste 90% din populatia Romaniei.

  Romanii, dupa parerea lor de academicienii rasului, sa suporte batjocura, saracia si umilinta, daca vor sa fie ''europeni ''

  In acelasi timp uita sa spuna sumele colosale pe care le primesc lunar ca remuneratie pentru activitatea lor ''academica '' , devenita brusc un fel de ''parerologie '' iar ei niste ''parerologi '' ridicoli, care se justifica cu pregatirea academica, ce nu are nici in clin nici in maneca absolut nimic cu analizarea saraciei crancene , si coruptia ultimilor 8 ani, protejata de PDL si Traian Basescu

  Tot ce pot sa faca ei , este sa palavrageasca in inaltele ''foruri '' si sa agite posete de mii de euro in discursurile despre austeritate, exact ca doamna Christine Lagarde
  • +17 (17 voturi)    
   Ai dreptate (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:07)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui Raffo

   Ce nevoie avem noi de parerile acestor palavragii - noi avem nevoie de "gandirea" unor hoti, repetenti si lenesi sa ne conduca spre "fericire" Noi sutem agramati si putin inceti la minte dar avem mandria de a nu primi sfaturi de la nimeni. Ce conteaza ca Zdranganel Incornorel Socaciu spune ca poporul e prost si nmai elitele mafiote de plagiatori si infractori condamnati pentru furt si coruptie trebuie sa decida, noi ascultam doar propaganda unor raspopiti adventisti la A3 si ne simtim bine. I-am tras pe toti in mocirla noastra. Tara e pierduta pe veci dar nu ne pasa atat timp cat mai vin ajutoare sociale si se mai da bere la crasma din sat. Brafo Raffo (Onesti ?) esti un adevarat patriot reprezentand intr-o postare inepta si agramata aspiratiile supreme ale poporului.
  • +8 (8 voturi)    
   Puisor, probabil te referi la... (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:53)

   triciupa [utilizator] i-a raspuns lui Raffo

   ... regretatul pilot de curse Ayrton Senna. Daca e vorba cumva de paraiasul care curge prin centrul Parisului, sa stii ca ala e Sena (in original La Seine), nu Senna.
 • +16 (16 voturi)    
  slava Domnului (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:53)

  romanique [utilizator]

  ca vedem o reactie a unor intelectuali, cel mai probabil de stinga, NB, dar responsabili de ceea ce se intimpla in lume! Cit de departe sint oamenii astia de noi...Ginditi-va la verdictul CNE in cazul plagiatului/plagiatelor.
 • +12 (14 voturi)    
  Sunt platiti de Basescu !! (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:53)

  anonim1234 [utilizator]

  Chiar nu intelegeti ce se intampla ? A furat, are bani de campanie iar acum ii plateste pe toti domnii de mai sus ca sa faca aceasta scrisoare.
  Chiar nu vedeti ?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-ti dau (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:10)

   Ceasca [utilizator] i-a raspuns lui anonim1234

   nici + nici -,esti un penibi lsi asa sa ramai.Sa te vada toata lumea in toata slendoarea
 • +14 (16 voturi)    
  academicieni francezi (Miercuri, 25 iulie 2012, 11:54)

  sile1 [utilizator]

  Cred ca intelectualii francezi au inteles,spre cinstea lor, cum stau lucrurile in Romania si au luat atitudine.

  Nu mai e nimic altceva de comentat.
  • -3 (3 voturi)    
   Ce umor fin ai ! Chiar mai pacalit (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:13)

   Ceasca [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ....
  • 0 (0 voturi)    
   mai toti intelectualii au inteles... (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:15)

   eek [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ..dar sunt putini, rasfirati si se procreeaza rar
 • +13 (15 voturi)    
  Clonat (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:02)

  Soundflor [utilizator]

  Dacă usl-ul vor spune că şi aceştia sunt băsişti ,mă întreb cum e posibil ca un astfel de preşedinte cu atàta influenţă internaţională să fie demis?
  Multe ţări şi-ar dorii un asfel de Preşedinte!
 • +3 (3 voturi)    
  Romani europeni (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:20)

  Daniels22026 [utilizator]

  Voi ierta, dar nu voi uita niciodata evidentele loviturii de stat, plagiatul, nedreptatea si ura promovata de poporul roman. Nu voi uita intelectualii romani, politicienii, oamenii de presa care se prefac ca nu inteleg ce se intimpla, pentru a da curs resentimentelor, cu o stampila pe un buletin de demitere. Nu voi uita niciodata dispretul romanilor fata de reguli si constitutie.

  Mi-a fost afectata grav placerea de a fi roman in Romania, chiar daca lovitura de stat ar inceta. Imi placea sa cred ca traiesc intr-o tara libera, democratica. Am descoperit insa ca multi romani sintem mai mult europeni decit romani.
 • +3 (3 voturi)    
  Solidaritatea europeana (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:41)

  Cetatean-roman [utilizator]

  Multumim intelectualilor francezi ce dovedesc astfel interesul in pastrarea valorilor europene si a statului de drept.
 • +5 (5 voturi)    
  neah (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:55)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  toti semnatarii astia sunt niste plagiatori ...

  nu se pot compara cu somitatile noastre de la putere si din mediul academic...

  asadar ... nu mai suport... UE ul asta se transforma in CANCAN....
 • -8 (8 voturi)    
  facem schimb? (Miercuri, 25 iulie 2012, 12:56)

  catalin_mattei [utilizator]

  mergem noi in Franta si ii lasam pe ei la noi sa se bucure de toate placerile vietii alaturi de T Basescu si restul echipei PDL.. daca cunsoc mai bine situatia sunt invitati sa primeasca cetatenia romana
  • +7 (7 voturi)    
   @ catalin mattei (Miercuri, 25 iulie 2012, 13:23)

   alba_ca_zapada [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

   dragul meu, de ce trebuie sa se faca mereu aceeasi comparatie? dar daca tu chiar vrei: vrei sa traiesti ca in Franta, eh bine dragul meu trebuie sa te duci la munca si in timpul serviciului nu dai telefon pe unde vrei si poti si fac 3 ore pauza de masa si nici nu sosesti cu 10 min mai tirziu. Platesti toate darile de stat la timp, parchezi masina unde trebuie altfel ti-o ridica, te porti civilizat etc etc. Asta este viata in afara dragul meu Catalin. Nu se taie frunza la ciini, nu se birfeste, nu se citeste Libertatea sau Click. Se munceste. Nu sint manele in parcuri si nu arunca lumea nici prea mult gunoi pe jos, ca asta costa. Tigarea aruncata din masina costa Euro 40 de ex. Vrei mai multe exemple? Cind locuitorii Ro in proportie de 95% se vor purta ca afara, atunci si Romania va fii o tara ca afara.
 • 0 (0 voturi)    
  ana-maria vele, incoerenţă (Miercuri, 25 iulie 2012, 17:37)

  marond [utilizator]

  sunt francez si m-am interesat la Ana-Maria Vele pentru ca a lucrat in universitatea unde am studiat (Nantes).
  Pe contul sau din facebook, (http://www.facebook.com/anamaria.vele.1 ) ea face parte din grupul "bye-bye Basescu". incoerenţă e mare!
  Cât de schizofrena este? :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by