Adrian Nastase si-a retras recursul de la Curtea de Apel Bucuresti, avocatii acestuia cerand instantei sa constate ca executate si cele sase zile in care fostul premier a stat internat la Spitalul Floreasca, inainte de a fi dus la Penitenciarul Spital Rahova, transmite Mediafax.

Avocatul Ion Cazacu a declarat, la finalul sedintei de judecata, ca Adrian Nastase si-a retras recursul, considerand ca nu mai este cazul sa tina o contestatie in cazul unei decizii care si-a produs efectele.

El a spus ca decizia de a-l cita pe Adrian Nastase la instanta pentru judecarea acestui recurs este legala, insa se putea trece peste acest lucru.

"Cred ca aducerea lui este usor fortata", a spus Ion Cazacu, precizand insa ca judecatorul a aratat ca daca exista la dosar un certificat medical din care sa rezulte ca Adrian Nastase nu se poate prezenta la instanta, acesta nu mai era adus.

Avocatul a precizat ca se solicita instantei sa constate ca executate cele sase zile in care Adrian Nastase a stat internat la Spitalul Floreasca. El a precizat ca in 20 iunie i-a fost inmanat mandatul de executare, lucru consemnat in documentele anchetatorilor, iar din acel moment a fost arestat si a stat sub paza la Spitalul Floreasca pana in 26 iunie, cand a fost transferat la Penitenciarul Spital Rahova.

"Este normal sa se scada din pedeapsa cele sase zile in care a stat la Spitalul Floreasca", a spus avocatul Ion Cazacu.

El a mai spus ca Adrian Nastase este in monitorizare medicala, ia peste 20 de pastile, iar dupa vindecarea ranilor de la gat, raman celelalte boli de care sufera.

"Adrian Nastase se afla la sectia de cardiologie la Jilava. Este o sectie medicala, sunt acolo medici specialisti cardiologi", a precizat Ion Cazacu.

Dupa ce Adrian Nastase a spus in fata instantei ca isi retrage recursul, acesta a fost dus de la Curtea de Apel Bucuresti inapoi la Penitenciarul Spitalului Jilava.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", a fost adus, miercuri dimineata, in jurul orei 9.00, la Curtea de Apel Bucuresti. La intrarea in sediul Curtii de Apel Bucuresti, Adrian Nastase nu a facut declaratii, el spunand doar ca se simte mai bine.

Nastase a fost aplaudat la intrarea in sala de judecata de unele dintre persoanele prezente.

La Curtea de Apel Bucuresti au venit sotia si fiul cel mare al lui Adrian Nastase, precum si rude si prieteni ai acestuia.

In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Decizia a fost contestata de avocatii lui Adrian Nastase la Curtea de Apel Bucuresti.

In 17 iulie, Adrian Nastase a fost transferat de la Penitenciarul Spital Rahova la Penitenciarul Spital Jilava, din cauza afectiunilor medicale cronice de care sufera. Nastase a fost cazat in Sectia Boli Interne, cu o alta persoana privata de libertate, intr-o camera prevazuta cu sase paturi si grup sanitar propriu, preciza unitatea de detentie.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. In 21 iunie, Nastase a fost operat de o echipa din care au facut parte si medicii Ioan Lascar si Serban Bradisteanu.

Parchetul Inaltei Curte de Casatie si Justitie verifica procedura derulata de cei doi politisti care au mers la locuinta lui Nastase pentru a pune in executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea in imobilul din strada Zambaccian si pana la preluarea fostului premier de catre ambulanta, dupa tentativa de sinucidere.

Procurorul general, Codruta Kovesi, declara, in 26 iunie, ca exista suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Nastase si ca urmeaza sa fie verificate toate actele medicale.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, in urma careia acesta a fost internat si operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni in spatiul public legate de ingrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier si de diagnosticul lui.

Adrian Nastase a fost audiat, in 16 iulie, la Penitenciarul Rahova in legatura cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, cand politistii au venit la domiciliul sau pentru a pune in executare mandatul de incarcerare.

Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" a transmis procurorilor, in 13 iulie, concluziile raportului de expertiza medico-legala in acest caz.

Medicul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Floreasca, managerul spitalului, Radu Macovei, medicul Simona Bragadireanu, de la sectia Anestezie Terapie Intenvisa (ATI), Gheorghe Dumitru, adjunct al sefului Politiei Capitalei, Nicolae Costea si Marian Apostol, ofiteri de politie judiciara in cadrul Politiei Capitalei, sunt cercetati de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Nastase.

Acestia sunt acuzati ca au ingreunat si au incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului premier Adrian Nastase.