Concluzia raportului de audit in MDRT, pentru perioada 2009-2012, in ceea ce priveste Compania Nationala de Investitii (CNI) si PNDI este ca a avut loc un "jaf cu banul public", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, citat de Mediafax.

Eduard HellvigFoto: HotNews.ro

"Avem de-a face cu un dispret pentru banul public, dar si pentru cetatean", a spus Hellvig.

In planurile de achizitii ale MDRT pentru 2009-2012 au fost si capace de WC de 15.000 euro, a precizat ministrul, fara a preciza insa numarul capacelor de toaleta.

"V-am spus suma. Nu ma ocup de capacele de WC in minister", a spus Hellvig.

El a prezentat luni concluziile unui raport de audit in MDRT pentru perioada in care conducerea institutiei a fost asigurata pe Elena Udrea (PDL).

"Concluzia acestui raport este: jaf, jaf cu banul public. Este un cuvant care din pacate este rezultatul analizei. Avem de-a face cu dispret fata de banul public si fata de cetatean. Concluziile auditului arata ca managementul programelor derulate cu fonduri de la bugetul statului nu a fost performant iar sistemele de control intern privind selectarea proiectelor, achizitiile publice, urmarirea implementarii contractelor nu au fost functionale. Resursa bugetara a fost gestionata prost sau nu a existat transparenta in atribuirea contractelor, nu s-au respectat termene in contracte in special in contractele cu Compania Nationala de Investitii. Cel mai important lucru de retinut este ca resursa bugetara trebuie data pentru proiecte de dezvoltare a Romaniei si nu pe criterii politice', a afirmat Eduard Hellvig, citat de agentia Agerpres.

"Au fost constatate nereguli in legatura cu mai multe firme, care au, fiecare, cate 8 - 12 contracte incheiate cu Compania Nationala de Investitii, au intarzieri, iar valoarea contractelor a fost majorata prin acte aditionale, dupa ce acestea au fost selectate prin licitatie publica. Sunt intarzieri de pana la 700 de zile", a afirmat Eduard Hellvig.

Oficialul MDRT a precizat ca printre contractele cu nereguli se numara cele cu firmele European Serv Catering, Bella Consulting Construction, European Hidroconstruct, Rico SRL, Conbac, Compact Construct, Moldocor.

"La Compania Nationala de Investitii s-au efectuat decontari pentru achizitii de materiale in 2009, iar in 2012 stadiul lucrarilor este zero", a adaugat Hellvig.

De asemenea, ministrul a adaugat ca o parte dintre contracte au avut valoarea majorata cu pana in 47% prin acte aditionale.

"Tot in perioada 2009 - 2011, MDRT a cumparat, prin achizitie directa, capace de WC in valoare de 15.000 euro", a precizat ministrul.

Acesta a subliniat ca in cazul Programului National de Dezvoltare al Infrastructurii va avea o discutie cu premierul Victor Ponta, continuarea acestuia urmand sa fie discutat si cu reprezentantii FMI.

"Lucrurile descoperite vor fi analizate de un corp de control al ministerului, apoi vor fi sesizate DNA sau Parchetul. In privinta PNDI exista un acord cu FMI pentru continuarea contractelor semnate. Am solicitat o discutie cu primul ministru. Vom discuta acest program apoi cu FMI', a mentionat ministrul Dezvoltarii.

Ministrul a adaugat ca a dispus infiintarea unei Comisii de Monitorizare a Achizitiilor Publice care va avea drept scop monitorizarea achizitiilor desfasurate de CNI, ANL si MDRT.