Primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, a declarat, sambata, la Miercurea Ciuc, ca va propune delegatiei FMI posibilitatea angajarii de personal in sistemul bugetar, in limita fondului de salarii existent, relateaza Agerpres.

"Propunerea noastra este sa flexibilizam regula de 1 la 7, in sensul in care in actualul fond de salarii, nu dandu-va bani in plus, dar in actualul fond, sa puteti face angajari. (...). Deci nu va pot spune, ca v-as minti, ca va dau bani in plus pentru salarii, ca nu avem de unde. Dar important este ca in fondul actual de salarii sa nu aveti postul blocat. (...) Fie ca e vorba de primarie sau spitale. La spitale e o catastrofa, au bani la Ambulanta la spital si nu pot angaja pe nimeni", le-a spus Ponta primarilor din Harghita, Covasna si Mures, care s-au plans ca au ajuns sa fie si gunoieri si moase, pentru ca nu pot angaja personal.

Ulterior, premierul a explicat, intr-o conferinta de presa, ca este vorba de o problema foarte grava, care pune in pericol chiar derularea unor proiecte sau desfasurarea activitatii normale din spitale.

"Evident ca vom discuta cu cel de la FMI, fara sa afectam in niciun fel actualul fond de salarii, fara sa-l crestem, pentru ca nu se poate in acest moment, vom discuta aceasta problema foarte grava. A faptului ca sa pui regula 1 la 7 in toate situatiile poti sa te trezesti ca pierzi bani, pierzi proiecte importante, aplicand prea rigid o asemenea regula", a explicat Victor Ponta.

Premierul a tinut sa adauge ca oficialii de la FMI sau de la Uniunea Europeana nu s-au opus niciodata unor masuri bune si logice.

"Important este sa le prezinti, sa le arati care este influenta si ceea ce ei au cerut totdeauna a fost sa respectam cifra de deficit bugetar, gradul de indatorare si cifrele mari care arata stabilitatea si credibilitatea Romaniei. (...) Nu, FMI nu a impus niciodata masuri si eu ca premier va voi spune intotdeauna ce poate face Guvernul Romaniei, nu va voi spune 'uite, era foarte bine, dar nu ma lasa FMI'. Asta facea Guvernul Boc si l-am criticat pentru asta", a conchis Victor Ponta.

Premierul Romaniei a participat la Miercurea Ciuc la o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene. El a vizitat si un targ de produse locale si a gustat cascaval facut de producatori harghiteni. O localnica i-a spus premierului, in limba maghiara, sa fie de acord cu acordarea autonomiei pentru Tinutul Secuiesc, dar premierul a ignorat-o.