Universitatea din Bucuresti a decis ca "Victor Ponta a plagiat". Prim-ministrul a spus ca reactie ca potrivit Legii educatiei "singura decizie recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica", adica a Consiliului National de Etica. Consiliul National de Etica a decis ca "Victor Ponta nu a plagiat". Si prim-ministrul, si ministrul Educatiei scot din ecuatie decizia Consiliului National de Atestare a Titlurilor (CNATDCU) care a decis in iunie, in conformitate cu Legea Educatiei Nationale, ca "Ponta a plagiat" si a propus Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor prim-ministrului. CNATDCU a fost reorganizat, insa, chiar in timpul sedintei in care se discuta verdictul.

  • Ce spune legea - care este forul abilitat legal sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse lui Ponta

Consiliul National de Etica - a carui componenta a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang - a anuntat ca a fost sesizat in cazul acuzatiilor de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta si a si decis ca acesta nu a plagiat. Consiliul National de Etica este in subordinea Ministerului Educatiei.

Legea Educatiei Nationale 1/2011 spune urmatoarele:

Art. 170. - (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.

Cand este cazul sa faca rapoarte externe Consiliul National de Etica si cand CANTDCU este prevazut de Hotararea de Guvern 681/2011:

Art. 50. - (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala in organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate lua masurile prevazute la art. 170 din Legea nr. 1/2011

(2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia

(3) Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii poate fi sesizat cu privire la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare de catre personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.

Ceea ce inseamna ca doar o persoana din cadrul Universitatii Bucuresti poate sesiza Consiliul National de Etica.

Cine a sesizat Consiliul National de Etica in cazul Ponta?

In cazul Ponta, au fost depuse doua sesizari, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Gabriel Catana. Prima este o sesizarea facuta de Victor Ponta, iar a doua - "o solicitare din partea unei persoane care nu si-a declinat calitatea, profesia, era un nume care nu parea romanesc si o adresa. Dar nici pana acum nu stim ce calitate are, pentru ca nu si-a declinat-o. Nu avea relevanta. Si nu este treaba noastra sa cautam cine sunt cei care ne sesizeaza".

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti se poate sesiza in temeiul autonomiei universitare.

Prevederile legale pe care le invoca Consiliul National de Etica:

In Hotararea Consiliului National de Etica anuntata oficial in urma cu o zi se precizeaza ca la baza analizei stau urmatoarele prevederi legale:

- art. 323 alin. (1) din Legea 1/2011: Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii analizeaza cazurile referitoare la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare, in urma sesizarilor sau prin autosesizare, si emite hotarari prin care se stabileste vinovatia ori nevinovatia persoanei sau persoanelor in cauza; in cazurile hotararilor privind vinovatia, hotararile stabilesc si sanctiunile ce urmeaza a fi aplicate, conform legii.

- art. 5 alin (1) din Legea 206/2004: In vederea coordonarii si monitorizarii aplicarii normelor de conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare, se infiinteaza Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, denumit in continuare Consiliul National de Etica, organism consultativ, fara personalitate juridica, pe langa autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.

- art. 7 lit. f): analizeaza cazurile referitoare la incalcarea normelor de buna conduita, in urma sesizarilor sau contestatiilor ori prin autosesizare;

si f1): emite hotarari prin care se constata daca a fost realizata o abatere de la normele de buna conduita; in cazurile in care au fost constatate abateri, hotararile numesc persoana sau persoanele fizice vinovate de respectivele abateri si stabilesc sanctiunile ce urmeaza a fi aplicate.

- art. 2 lit. d) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica:

CNECSDTI are misiunea de a coordona si monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania. In acest scop CNECSDTI are urmatoarele atributii:

d) emite hotarari prin care constata daca a fost realizata o abatere de la normele de buna conduita; in cazurile in care au fost constatate abateri, in hotarari se numesc persoana sau persoanele fizice vinovate de respectivele abateri si se stabilesc sanctiunile ce urmeaza a fi aplicate, conform legii;

Art. 4 2 alin. (3) din OG 28/2011: (3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica.

Niciuna dintre aceste prevederi legale nu se refera specific la "plagiat", ci la "reguli de buna conduita".