Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Grey a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Digi24: "Comisia Europeana nu impune decizii Romaniei, autoritatile romane sunt cele care trebuie sa se asigure ca sunt un stat UE care respecta cadrul legal al Uniunii Europene".

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele declaratii extrase din interviu

  • Aceste lucruri s-au convenit, intr-adevar, acestea sunt angajamentele asumate de premier. A spus unde poate sa-si asume angajamente si unde nu poate. El a discutat si a fost de acord sa lucreze cu celelalte institutii pentru a asigura indeplinirea celor 11 puncte.
  • Sunt chestiuni care ne ingrijoreaza. Presedintele Comisiei le-a discutat direct cu premierul pentru a se asigura ca statul de drept, independenta Justitiei, elementele fundamentale ale Constitutiei vor fi respectate. In cele din urma, nu tine de Comisie, ci de autoritatile romane sa se asigure ca aceste elemente fundamentale sunt respectate si ca increderea este restabilita in Romania.

Despre parlamentarii incompatibili si care ocupa un loc in legislativ:

"Nu voi comenta asupra celor trei cazuri concrete, nu cred ca este corect, nu am facut asa ceva si nu vom incepe acum. Este important ca asupra acestui angajament sa se puna problema integritatii. Oare acesti oameni care au condamnari pot fi in slujba unei tari foarte importante pentru Uniunea Europeana? Oare Romania poate accepta in Guvern sau in Parlament, asa cum este cazul acum, persoane care au condamnari? De aceea, cand vorbesti despre statul de drept si despre independenta justitiei, aceste lucruri trebuie sa fie abordate".

Despre solicitarea in care comisia ii cere presedintelui interimar, Crin Antonescu, sa nu emita decrete de gratiere in conditiile in care Constitutia ii da acest drept:

"Pentru Comisie, aceasta este o recomandare foarte clar facuta. In timpul procesului, exista o situatie foarte delicata. Avem un presedinte interimar si nu credem ca este potrivit ca acesta sa faca gratieri. Avem un angajament asumat clar de premier. Din cate am inteles, aceasta a discutat cu presedintele interimar si s-a stabilit ca nu va fi cazul".

Despre afirmatiile conform carora Bruxelles-ul a dat ordine in Romania si daca acest lucru poate alimenta sentimetele anti-europene intr-o tara precum Romania:

"Comisia Europeana nu impune Romaniei sa ia decizii. Avem aici un mecanism si daca mergem la prevederile originale ale Mecanismului de Cooperare si Verificare vom vedea ca acestea vobesc clar despre independenta sistemului judiciar, de statul de drept, de principiile fundamentale despre care discutam acum. Comisia nu impune, autoritatile romane trebuie sa se asigure ca sunt un stat membru al Uniunii Europene care pretuieste si se asigura de respectarea cadrului legal al Uniunii Europene".