Ioan Mang, dupa audierea la Consiliul National de Etica: Sesizarile erau aberante. Daca raportul arata un plagiat, sunt dispus chiar si sa demisionez din invatamantul superior

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2012, 15:19 Actualitate | Esenţial


Ioan Mang (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Ioan Mang, fostul ministru al Educatiei, a fost audiat miercuri la Consiliul National de Etica. Acesta a declarat ca, daca va exista un raport de plagiat in cazul sau de la CNE, "sunt dispus sa accept sanctiunile care mi se dau chiar si sa demisionez din invatamantul superior", transmite Agerpres. Acesta a precizat ca la audieri a raspuns mai multor intrebari legate de acuzele de plagiat. "Sesizarile (de plagiat - n.red.) erau aberante", sustine Mang.

"Au fost trei sesizari pentru sapte lucrari. Toate pleaca in schimb, sper, de la fostul consilier prezidential. Sesizarile erau aberante. Lucrarile, bibliografia au fost trecute, referintele au fost trecute la paragrafe. Trebuia sa avem niste motivatii de a ataca guvernul USL, pe mine personal. A fost razbunare politica", a declarat Mang.

Fostul ministru a afirmat ca nu are emotii in privinta deciziei Consiliului National de Etica pentru ca este convins ca daca nu era persoana politica nu ar fi existat nicio sesizare de plagiat la adresa sa. Ioan Mang a sustinut ca a adus dovezi ca nu a plagiat, potrivit Agerpres.

"Nu sunt sapte lucrari. Practic patru dintre ele nu-mi apartin", a spus Mang.

Ce spune Legea Educatiei Nationale

Art. 324. - Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni:
a) avertisment scris;
b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita;
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior;
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;
h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii.

 • Cazul Mang, pe scurt
Amintim ca, in primele trei zile de la investirea lui Ioan Mang in functia de ministru al Educatiei, acesta a fost acuzat de plagiat pentru sapte lucrari publicate sub numele sau. In acelasi timp, trei cercetatori si profesori de talie internationala au declarat ca lucrari ale lor au fost plagiate in articole pe care, la autor, apare numele Ioan Mang. Demnitarul a negat toate acuzatiile care i s-au adus. Pe 15 mai, Ioan Mang si-a depus demisia din functia de ministru al Educatiei.

Pe 8 iunie, Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a schimbat intreaga componenta a Consiliului National de Etica (CNE), in timp ce acest consiliu ancheta acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang.

Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata de ministrul Educatiei cu o zi inainte ca CNE sa discute al treilea (si ultimul) raport preliminar asupra acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Consiliului National de Etica, Constanta Ganea. Potrivit acesteia, audierea fostului ministru al Educatiei Ioan Mang fusese stabilita pentru data de 22 iunie.
 • Vezi succesiunea cronologica a sesizarilor de plagiat in cazul ministrului Ioan Mang
7 mai - investirea cabinetului Ponta si primele acuzatii de plagiat

Primele suspiciuni de plagiat au aparut in timpul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, cand Ioan Mang a fost intrebat de deputatul PDL Doinita Mariana Chircu: "Exista suspiciuni ca unele din articolele dvs stiintifice contin elemente de plagiat. Daca se va dovedi ca sunt reale, ce veti face domnule ministru?"La cateva ore de la audieri, presa scria despre o posibila situatie de plagiat, iar Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare, a sesizat Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, pentru a compara patru lucrari. Doua dintre ele sunt sub numele ministrului Educatiei, Ioan Mang, si al sotiei sale, Erica Mang, si "contin pasaje copiate integral" din alte doua articole, semnate de Simon Tam (lucrarea "Single error correction and double error detection") si de Thomas Wollinger, Jorge Guajardo, Christog Paar (lucrarea  "Security on FPGAs: State of the Art Implementations and Attacks").

A doua zi, marti, pe 8 mai, apareau inca doua suspiciuni de plagiat, referitoare la alte articole care ii au ca autori pe Ioan Mang si Erica Mang. Este vorba despre articolul "An FPGA-based implementation of the key transformation procedure in the MARS algorithm", care ar contine pasaje copiate fara modificari si fara citare din alte trei cercetari din strainatate, si despre articolul "Theoretical implementation of the Rijndael Algorithm using GPU processing" - care ar fi inspirat, fara atribuire, din alte doua articole straine.

Citeste aici mai multe despre aceste prime sesizari de plagiat

Emil Boc: Va prezint un plagiat 100%, ministrul Educatiei Ioan Mang a copiat integral un articol al unor cercetatori japonezi
 
Miercuri, 9 mai, presedintele PDL, Emil Boc, a iesit in conferinta de presa si a prezentat mai multe documente care, potrivit acestuia, dovedesc ca ministrul Ioan Mang se face vinovat de plagiat. "Astazi va prezint un plagiat 100%. Este un articol al domnului ministru, copiat in integralitate dintr-o sursa japoneza; adica a copiat articolul altor cercetatori japonezi si si-a pus numele pe un articol care nu ii apartine", declara Emil Boc.

Cele doua articole prezentate in conferinta sunt "Cryptanalise Aspects on the Block Ciphers of RC5 and RC6" - articol care ii are ca semnatari pe Ioan Mang, Erica Mang si pe Constantin Popescu, si lucrarea "Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6" semnata de Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchi, Juri Hayakawa.

Vezi aici, in oglinda, cele doua articole, declaratiile lui Boc si replica lui Mang

In aceeasi zi, patru ore mai tarziu, mai apareau doua articole aproape identice, unul dintre ele cu autor: Ioan Mang. Este vorba despre lucrarea "SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL - IOAN MANG" si "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael - Eli Biham".

Descarca de aici cele doua articole

O lucrare semnata de Erica Mang, sotia ministrului Educatiei - similara unui articol semnat de doi cercetatori straini

In cursul serii de miercuri, 9 mai, un telespectator al emisiunii "Sub semnul intrebarii" moderata de Robert Turcescu la B1 TV trimitea pe adresa emisiunii o noua sesizare de plagiat. De data aceasta, autoarea articolului asupra caruia plana suspiciunea este sotia ministrului Educatiei, Erica Mang.

10 mai: Trei cercetatori straini sustin ca lucrarile lor au fost plagiate de Ioan Mang

Joi, 10 mai, apar trei confirmari ale unor sesizari de plagiat. Razvan Orasanu, fost consilier de stat al primului ministru pe probleme economice si fost consultant pe politici publice al Bancii Mondiale, verifica informatiile publicate de un cititor HotNews.ro referitor la similitudinile articolelor "PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE DIOPHANTINE EQUATIONS", Ioan Mang, Erica Mang (http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_11_MangI_1.pdf) si "A new public-key cipher system based upon the Diophantine equations", Lin, C.H., Dept. of Comput. Sci. & Inf. Technol., Tunghai Univ., Taichung, Chang, C.C. ; Lee, R.C.T. 

Unul dintre cei trei cercetatori straini, taiwanezul Chu Hsin Lin "confirma plagiatul in clar".

Cateva ore mai tarziu, Takeshi Shimoyama, unul dintre autorii japonezi ai cercetarii despre care Emil Boc anuntase in urma cu o zi ca a fost plagiata de Ioan Mang, confirma de asemenea la cererea lui Razvan Orasanu si a lui Stefan Vlaston plagiatul. "Sunt convins ca lucrarea este o versiune plagiata a lucrarii noastre. Desi titlul este altul decat cel al lucrarii noastre, toti algoritmii, datele si propozitiile sunt similare cu ale lucrarii noastre stiintifice. Sunt foarte trist (cu o astfel de) depunere ilegala a unei lucrari", spune acesta.

In aceeasi zi apare si confirmarea prof. dr. Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa Israel. Acesta este autorul lucrarii "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael - Eli Biham", despre care miercuri, 9 mai, a aparut suspiciunea ca a fost plagiata de Ioan Mang in lucrarea "SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL".

"Intr-adevar acesta este un caz de plagiat, unde lucrarea 'SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL' de IOAN MANG este o copie exacta ('copy-paste') a manuscrisului 'Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael' scris de mine si de Nathan Keller", declara Eli Biham. "Oricum, este clar ca Ioan Mang nu a citit niciodata si nu a incercat sa inteleaga cele sustinute in teza 'Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael'. El nici nu ar fi putut ajunge la aceleasi rezultate, pentru ca tot continutul lucrarii 'Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael' este gresit", a continuat acesta.

Vezi aici raspunsul integral al prof. dr. Eli Biham

Pe 10 mai apare si prima reactie oficiala a unei institutii abilitate sa rezolve astfel de cazuri. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica anunta ca ministrul Educatiei, Ioan Mang, este verificat de Comisia de Etica din cadrul ANCS in urma sesizarilor de plagiat depuse de Stefan Vlaston.

Raspunsul premierului Victor Ponta: Am solicitat Academiei Romane sa verifice acuzatiile de plagiat aduse lui Ioan Mang. Daca se dovedesc adevarate, ministrul pleaca

Pe 10 mai, aproape de miezul noptii, premierul Victor Ponta anunta ca a cerut Academiei Romane ca un grup de specialisti din cadrul institutiei sa verifice acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei, Ioan Mang, precizand ca daca acestea se confirma, ministrul va trebui sa paraseasca functia.

"Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, ministrul pleaca, isi va prezenta demisia. Daca nu se dovedesc, inseamna ca aceasta este cea mai periculoasa functie din Romania in acest moment", a mai spus premierul.

Marti, 15 mai, Ioan Mang demisioneaza de la conducerea Ministerului Educatiei.

Academia Romana nu a mai apucat sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat in cazul Ioan Mang
. Presedintele Academiei, Ionel Haiduc, a declarat pe 16 mai ca renunta la analiza articolelor incriminate pentru ca Mang a demisionat din functia de ministru.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4194 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Comisie internationala (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:23)

  Victoras [anonim]

  De ce nu se apeleaza la o comisie internationala, ca doar lucrarile sunt in engleza, deci e usor sa verifice oricine. In Romania nu se va stabili niciodata obiectiv, deoarece toti se cunosc cu toti.
  • +7 (7 voturi)    
   stai linistit (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:58)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Victoras

   ca aici nu tine de comisia de rahat din ROmania

   Aici se da in judecata, cei plagiati sunt din Taiwan , Japonia. Sunt profesori importanti in domeniul Criptologiei.

   Mang e doar mang, nu merita bagat in seama.
  • +4 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:26)

   Mowgli [anonim] i-a raspuns lui Victoras

 • +13 (13 voturi)    
  Mang cum laude... (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:23)

  ShoboLingoZauR [utilizator]

  Un MANGlitor ramane indiferent in cate comisii de etica incearca sa-l spele!
  • 0 (0 voturi)    
   nesimtirea lui costa (Joi, 19 iulie 2012, 10:25)

   radu [anonim] i-a raspuns lui ShoboLingoZauR

   da, dar continua cu nerusinare sa ia bani de la stat! E in continuare vicepresedintele consiliului judetean Bihor si profesor la Universitatea din Oradea. In plus, nevasta-sa primeste pe langa un salar de profesor universitar (cca 3 salarii de lector cu doctorat) si gradatie de merit (25%)! Nu comisia de etica din Oradea care a gasit-o nevinovata si nici rectorul de acolo nu platesc din buzunarul lor acesti bani, ci noi toti!
 • +11 (11 voturi)    
  Toti demisioneaza (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:23)

  nano2k [utilizator]

  Toti demisioneaza... cred ca sunt siguri ca "pârghiile" au fost unse cum trebuie.
 • +10 (10 voturi)    
  culmea nesimtirii (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:24)

  skyradio [anonim]

  este individul asta ordinar!
 • +13 (13 voturi)    
  si asta demisioneaza? (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:27)

  flitmania [utilizator]

  In ce limba a spus asta?
 • +12 (12 voturi)    
  Demisia ca demisia (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:37)

  Baba.Ana [utilizator]

  Dar cum ramane cu sanctiunile penale?
 • +9 (9 voturi)    
  Baliverne (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:40)

  UnCurios [anonim]

  Nimeni care se stie cu constiinta impacata nu spune ca este pregatit sa demisioneze daca raportul confirma plagiatul. Mai ales ca demisia din functia de ministru al educatiei deja a avut loc. In astfel de cazuri incerci solutii de a dovedi erorile din respectivul raport. Spui ca demisionezi doar daca iti asumi greseala. Psihologic vorbind, nu este natural ca cineva care nu a comis o crima sa accepte predeapsa pentru aceasta doar pentru ca o instanta oarecare l-a declarat vinovat. Imi place ca nimeni nu spune niciodata "voi demisiona" ci doar "sunt pregatit sa demisionez".
 • +6 (6 voturi)    
  Aberant!? (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:45)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  Aberanta este prezenta ta in randul corpului profesoral, plagiator ordinar ce esti!
  Aberanta a fost ideea celui care te-a propus ministru al Educatiei, aberant a fost tupeul cu care ai navigat printre acuzele de plagiat, aberanta este decizia Universitati din Oradea care nici macar in cazul tau, al unui plagiat strigator la cer, nu a fost in stare sa dea un verdict!
 • +14 (14 voturi)    
  Microsoft (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:48)

  Berzelius [utilizator]

  Microsoft anunta ca versiunea in limba romana a pachetului de aplicatii Office va traduce comenzile copy-paste prin Mang-Ponta.
  Pana in prezent acestea erau traduse prin sintagma "copiaza si lipeste" care, pe langa faptul ca suna extrem de ciudat, nu avea echivalent cu nimic cunoscut de catre utilizator.
  Comenzile Mang-Ponta reflecta insa foarte indeaproape o realitate curenta pe piata romaneasca, fiind astfel mult mai inteligibile oricarui utilizator.
  Microsoft tine sa multumeasca si pe aceasta cale de sprijinul primit din partea autoritatilor romane pentru imbunatatirea zi de zi a produselor sale.
 • +5 (5 voturi)    
  Altul care "demisioneaza"?! (Miercuri, 18 iulie 2012, 15:49)

  EQUANT [utilizator]

  Parca imi suna cunoscut ...
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:19)

  NL [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  lasa-ne (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:34)

  miha [anonim]

  Mang, orice minut petrecut ca sa ne explici de ce n-ai plagiat si ca esti Fecioara Maria nu face decit sa ne maresti scirba si sila. Pleaca si ia-l si pe prim-palgiatorul Ponta cu tine. Nu s-au inventat inca acele cuvinte care sa exprime sentimentele pe care le am fata de un gunoi ca tine si ca Bula-Ponta al tau. Marsh !
 • +3 (3 voturi)    
  Incredibil (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:35)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Alt purcelus care scapa sistemului

  In loc sa facem un sistem ca afara, cream corupti direct din esenta tarii, din educatie.
 • +5 (5 voturi)    
  Cascadorul rasului (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:37)

  minus [utilizator]

  De fapt, intr-una din acuzatiile absurde, Eli Biham l-a acuzat nu doar de plagiat al unui articol de-al sau "- mentionand "an exact copy (“copy-paste”) of the manuscript “Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael” by myself and Nathan Keller" dar il acuza si de lipsa de inteligenta!

  Pentru ca d-l Ioan Mang a reprodus o lucrare care continea greseli, postat pe Internet "dintr-o eroare" (sau poate intentionat...) si care avea concluziile bune. Dar lucrarea publicata de d-l Biham a fost corectata, asa ca d-l Mang a plagiat o lucrare gresita.

  Dar chiar acuzatii absurde, moncher!

  "You usually expect that a person that makes plagiarism will read the plagiarized paper first."

  "Actually, I believe that Ioan Mang is the first person ever that did not immediately identify the mistake in the plagiarized manuscript."
  • +1 (1 vot)    
   razi tu razi... (Miercuri, 18 iulie 2012, 17:33)

   postacu [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Dar comisia de etica a lui Pop il va scoate basma curata si pe asta, iar odata ce USL va acapara complet puterea, nu va mai avea nimeni curajul sa pomeneasca in Romania ceva despre plagiatle lui Mang sau Ponta.
   • +1 (1 vot)    
    "nu va avea nimeni curajul"? (Miercuri, 18 iulie 2012, 19:48)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui postacu

    De ce?- ii asteapta Gulagul? Canalul?
    Si ce se va întâmpla cu cei din afara?
    Carlos Sacalul ii va executa?
 • +5 (5 voturi)    
  pe cine incercati sa duceti de nas? (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:43)

  Mihai [anonim]

  Intamplarea face sa am studii in domeniul dumneavoastra 'domnule' Mang. De fapt puteam sa am orice fel de sttudii ca sa imi dau seama ca intr-adevar, e aberant sa spui ca e plagiat... Plagiatul e ceva subtil, lucrarile dumneavoastra sunt copiate cu nerusinare!
 • +4 (4 voturi)    
  si autorii ? (Miercuri, 18 iulie 2012, 16:54)

  livius [anonim]

  dl mang, oamenii aia au spus ca SUNT LUCRARILE LOR !!!
  Ce ne aburesti cu 7 sesizari, etc. E simplu - daca israelianul sau japonezul acela si-au recunoscut lucrarea si au facut dovada, da-ti naibii demisia.
  o invartiti cu consilierul, basescu, etc.
  ai furat nestiind cat de puternic e google azi.
 • +2 (2 voturi)    
  Culmea penibilului (Miercuri, 18 iulie 2012, 17:15)

  PeterPanzer [utilizator]

  A prins tupeu acuma. Totul este 'politic', venind de la 'acelasi consilier prezidential', el nu a gresit cu nimic. As vrea sa-l dea in judecata autorii straini pe care i-a plagiat. Mi-e scarba de asemenea personaje.
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil (Joi, 19 iulie 2012, 1:38)

  DonDan [utilizator]

  "sunt dispus sa accept sanctiunile care mi se dau" ... incredibil tupeul, mare noroc avem ca esti dispus sa le accepti, ce ne faceam daca nu le acceptai? Mare incurcatura.

  Iar in privinta demisiei, cred ca nu va fi cazul - universitatea va trebui sa te dea afara, daca imi amintesc eu bine carta.
  • 0 (0 voturi)    
   Pardon (Joi, 19 iulie 2012, 10:31)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui DonDan

   Universitatea din Oradea la care cu onor slujeste, sau mai exact care cu onor il slujeste, a dovedit ca d-na Mang si Popescu NU au plagiat, deci pot fi platiti in continuare. Nici in legatura cu ceilalti membri ai catedrei de calculatoare de la facultatea IETI nu s-a luat nici o masura. Nici macar un punct de vedere nu li s-a cerut . Astia sug banii statului!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by