Doctoratul lui Victor Ponta. Universitatea din Bucuresti este asteptata astazi cu un verdict

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2012, 9:22 Actualitate | Esenţial

Universitatea din Bucuresti este asteptata astazi, 18 iulie, sa anunte public decizia luata de Comisia sa de Etica cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta, acuzat de plagiat. Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost trimisa la Directia Juridica a Universitatii din Bucuresti, pentru a primi aviz, iar rectorul Universitatii ar putea sa prezinte in sedinta de azi a Senatului UB hotararea si raportul final al Comisiei de Etica. Potrivit legii, rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, diploma de doctor. 

Universitatea din Bucuresti a anuntat in urma cu peste trei saptamani ca va verifica acuzatiile de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta, in cadrul Comisiei de Etica a Universitatii. Miercuri, pe 11 iulie, Universitatea Bucuresti a anuntat ca "urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare".

Imediat dupa acest anunt, joi 12 iulie, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a venit cu un comunicat de presa in care anunta ca, "potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (din subordinea sa - n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc".

Vineri, 13 iulie, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu anunta ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat. Insa potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

CNATDCU a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor. "Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei", a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Dupa tot acest sir de anunturi, luni 16 iulie Universitatea din Bucuresti a anuntat printr-un comunicat de presa ca nu renunta la analiza tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta si a explicat care sunt prevederile pe care se bazeaza aceasta analiza.

Ce spune Legea Educatiei Nationale

Art. 146 - Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara.

Cum s-a realizat analiza in cadrul Comisiei de Etica a UB

Universitatea din Bucuresti a anuntat ca, in paralel cu Comisia de Etica a universitatii, "teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizata de un numar de experti in drept. Rezultatele analizei efectuate de expertii in drept vor sprijini analiza efectuata de membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. In cel mai scurt timp posibil, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va lua o hotarare in acest caz".

"Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti va primi aviz de la Directia Juridica a Universitatii din Bucuresti, urmand ca Rectorul Universitatii din Bucuresti sa prezinte Senatului Universitatii din Bucuresti hotararea si raportul final al Comisiei de Etica.

Universitatea din Bucuresti va anunta public, printr-o conferinta de presa, hotararea rezultata in urma analizei efectuate de membrii sai", a precizat Universitatea din Bucuresti.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti este formata din: Ovidiu Bozgan (Facultatea de Istorie), Georgeta Ghebrea (Facultatea de Stiinte Politice), Adrian Paul Iliescu (Facultatea de Filosofie), Ionel Lazanu (Facultatea de Fizica), Cristian Marunteanu (Facultatea de Geologie si Geofizica), Marian Popescu (Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii), Vasile Preda (Facultatea de Matematica si Informatica), Tudor Rosu (Facultatea de Chimie), Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala), Anca Sarbu (Facultatea de Biologie), Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxa), Liliana Zaharia (Facultatea de Geografie).

Victor Ponta despre analiza realizata de Universitatea Bucuresti: E foarte bine. Am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare, se dorea sa ramana la nivel mediatic

Dupa ce Universitatea Bucuresti a anuntat ca va verifica acuzatia de plagiat, pe 22 iunie, premierul Victor Ponta a declarat: "E foarte bine, pentru ca eu ieri (21 iunie - n.red.) am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitatea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.red.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

O teza de doctorat cu "Summa Cum Laude" si doua verdicte, pana acum: CNATDCU - Victor Ponta A PLAGIAT, cu 85 de pagini copy-paste / Comisie Tehnica a CNE - Victor Ponta NU a plagiat, dupa regulile din 2003

I. Amintim ca, pe 29 iunie, Consiliul general al CNATDCU a anuntat in urma unei sedinte ca analiza documentelor arata ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste. "85 de pagini din cele 307 cat cuprinde partea propriu-zisa a tezei de doctorat, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Marius Andruh, presedintele Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Potrivit acestuia, "din lista de 39 de referinte cuprinse in aceasta teza de doctorat lipsea cartea profesorului Cretu din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini fara a fi mentionata in niciun fel sursa".

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - organismul care a propus Ministrului Educatiei acordarea titlului de doctor - este institutia abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul tezelor de doctorat. Cu doar o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, Ministerul Educatiei a dat un ordin prin care a schimbat componenta Consiliului General al CNATDCU. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial la o ora dupa ce Consiliul general al CNATDCU s-a intrunit in sedinta anuntata cu cel putin doua saptamani inainte.

Academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului general al CNATDCU, a anuntat dupa sedinta ca a propus retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei. 

II. Pe 16 iunie O comisie tehnica din cadrul Consiliului National de Etica a concluzionat ca "teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada", transmite Mediafax. Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE). Documentul cu aceste concluzii nu a fost anuntat insa oficial de CNE, nu este semnat, iar anuntul vine in contextul in care Consiliul nu are presedinte si alti doi membri si-au depus demisia.

Concluziile acestui raport sunt analizate astazi in sedinta Consiliului National de Etica, ce a anuntat ca ar putea da o decizie finala.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

3791 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Haida haida (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:27)

  gabi [anonim]

  Raluca, lasa-ne! Stim deja cu totii ca Ponta a plagiat. Eu personal m-am saturat de stirile astea tampite... Lasa-ne!
  • +1 (1 vot)    
   S-a schimbat subiectul (Miercuri, 18 iulie 2012, 12:03)

   CorinaK [utilizator] i-a raspuns lui gabi

   Eu cred ca dezbaterea nu mai e daca Ponta a plagiat sau nu, ci daca comisiile de etica recunosc si incearca sa se delimiteze de el sau nu.
   Acum avem ocazia ca societate sa ne dezicem de niste practici vechi, stiute tuturor, care insa nu ne fac cinste.
 • +9 (9 voturi)    
  Pate-copy ! (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:43)

  COMISIA DE SHATRA... [anonim]

  ....comisia de etica si expertiza formata din Bercea Mondialu, Salam si Ady Minune, au analizat lucrarea de doftorat a lui Victoras si au constat ca nu contine parti esentiale de manele, doar de copy paste din domeniul juridic. Verdictul: NU ESTE PLAGIAT!
  Vighi, pe strada! Nu acceptati ca manelistii sa preia puterea in mediul academic. In cel politic este prea tarziu.
 • +7 (7 voturi)    
  vedem oare si oameni cu coloana vertebrala? (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:43)

  edif [utilizator]

  Ponta si clica lui se vor duce la groapa de gunoi a istoriei. Acum depinde de UB daca se duc impreuna sau mai spala un pic din rusine
 • +5 (5 voturi)    
  din pacate.. (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:47)

  catalin_mattei [utilizator]

  din pacate s-a ajuns la o suprasaturare a subiectului astfel incat in acest moment mediul politic pare a fi singurul care freamata la aceste decizii.. prin aceste decizii care s-au batut cap in cap s-a reusit distrugerea increderii in mediul academic din pacate.. vrem sau nu , in acest moment inclusiv unii dintre cei mai reputati membri ai lumii academice au fost impartiti in tabere politice si asupra lor s-au varsat zoaiele taberei opuse, zoaie varsate de regula de oameni fara pregatire academica si care fac doar jocuri mici in interes de partid. Cred ca trebuie sa privim cu multa atentie asupra fenomenului tezelor de doctorate din Romania.. Actualul scandal atrage atentia prin implicatiile politice dar vedem in zonele publice o serie de persoane care au acest titlu desi cu greu pot stapani chiar si limba romana.. macar in al 12-lea ceas trebuie sa redevina un tutlu care sa exprime cu acuratete valoarea academica a unui om si nu sa fie rezultatul " finantarii"
 • +6 (6 voturi)    
  penibil! (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:55)

  bunul simt [anonim]

  ce tot atatea comisii fratilor? tot ce avem nevoie este un om cu ochi buni si care stie sa citeasca. se pun cele doua lucrari una langa cealalta si daca corespund texte, e plagiat, daca nu nu. mare tambalau pentru o chestie atat de simpla!
 • +4 (4 voturi)    
  ne-au cenzurat de tot (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:56)

  1340296753384maria [utilizator]

  Eu cred ca poporul trebuie supus la vot si aici!?vai de neamul nostru,s-a sticat de tot Pute Tare!!!......................
 • -10 (10 voturi)    
  Cui ii pasa ?!?! (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:59)

  xulescu [anonim]

  Daca e alba sau daca e neagra base tot pica
 • +5 (5 voturi)    
  Hai sa lasam vrajeala asta deoparte.... (Miercuri, 18 iulie 2012, 10:04)

  anonim1234 [utilizator]

  stie cineva sa imi zica si mie cum va fi pana la urma la referendum ?
  Hotnews, poate ar fi bine sa ne ajuti sa deschidem un forum pe acest subiect, sa intelegem si noi care vor fi regulile la aceste referendum.
 • +5 (5 voturi)    
  Pacat (Miercuri, 18 iulie 2012, 10:04)

  Lili [anonim]

  Pacat ca nu am avut varsta necesara in 2003 sa ma incriu la doctorat. puteam si eu sa copiez bine mersi o lucrare bine structurata si sa ma aleg cu un dr. in fata numelui.
 • +1 (1 vot)    
  copy - paste (Miercuri, 18 iulie 2012, 10:22)

  Flo [anonim]

  dc iese ca a plagiat ar fi bine sa mai adauge o pagina la buletinul de vot pt referendum si cu desfiintarea USL.
  toti plagiaza chiar si aia din comisia de ancheta dc ii controlezi sunt la randul lor plagiatori.
 • +3 (3 voturi)    
  acum sa vedem (Miercuri, 18 iulie 2012, 10:40)

  MirceaA [utilizator]

  cea mai tare chestie este ca daca vor spune "NU a fost plagiat", cred ca Vestul nu va mai recunoaste nicio diploma de doctorat din Romania.
 • +2 (2 voturi)    
  Victor Ponta (Miercuri, 18 iulie 2012, 11:06)

  romeo [anonim]

  Victor Ponta (dupa ultima conferinta e presa din 18.07.2012) :
  - tupeu la limita penibilului
  - minciuni spuse pe banda rulanta fara sa clipeasca
  - limbaj dublu in declaratiile interne si extern
  - incercari de a da explicatii atunci cand nu are argumente
  - interesul personal si de "partid" singurele optiuni pe care le are, sacrificand interesul national al celor care voteaza si pe care ar trebui sa ii reprezinte

  Daca asa trebuie sa arate un politician atunci nu ma mai intereseaza politica. Pacat de cei care am ramas in tara.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version