Teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta a fost analizata astazi, 18 iulie, de Consiliul National de Etica si de Universitatea din Bucuresti, ambele asteptate cu cate o decizie finala. Consiliul National de Etica a inceput in jurul orei 8.30 sedinta in care a analizat raportul Comisiei Tehnice, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al institutiei, Gabriela Catana. "Noi speram ca azi sa avem o decizie", a afirmat aceasta, precizand ca miercuri toti membrii CNE vor vedea pentru prima oara raportul Comisiei Tehnice care a hotarat ca Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat.

UPDATE 18.30: Sedinta Consiliului National de Etica s-a incheiat. Membrii Consiliului au luat o decizie, dar aceasta nu va fi anuntata public pana nu va fi avizata de Directia juridica a Ministerului Educatiei - Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al ANCS.

Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS):

  • Ordinea de zi a Consiliului National de Etica a cuprins prezentarea unor rapoarte preliminare pentru mai multe sesizari curente ale caror termene se apropie de finalizare in luna august.
  • Au fost audiati Erica Mang si Ioan Mang, care au raspuns solicitarilor membrilor CNE. Domnul Mang s-a angajat sa depuna in cel mai scurt timp documentele cerute de Consiliu.
  • In ce priveste cazul Ponta, dezbaterea raportului intocmit de Comisia Tehnica de Experti (raportul care a concluzionat ca Victor Ponta nu a plagiat - n.red.) s-a desfasurat astfel: s-a intocmit un raport final al Consiliului National de Etica si o hotarare care sa aprobe acest raport, urmand sa fie trimisa comisiei juridice din Ministerul Educatiei pentru avizare.
  • Acest raport final, cand va primi avizul de legalitate al directiei juridice, va fi dat publicitatii.
  • Ministrul educatiei a fost anuntat ca a fost data o hotarare.

UPDATE 14.00 Sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti s-a terminat. Senatul a validat regulamentul de functionare al Comisiei de Etica. Urmeaza ca Universitatea din Bucuresti sa anunte data la care va anunta public hotararea Comisiei de Etica.

UPDATE 11.27:Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului National de Etica se afla cazurile Ponta, Mang si Kovesi

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Etica, Gabriela Catana:

  • Sunt 10 puncte pe ordinea de zi care includ aprobarea ordinii de zi, discutii preliminare la rapoartele care sunt in curs si audierea persoanelor invitate pentru aceasta sedinta.
  • La punctul 10 va avea loc analiza sesizarilor la care s-au primit documente si dovezi. Aici se inscrie si cazul Ponta la care s-a primit raportul comisiei de specilisti formata din 3 membri. Acestia sunt profesori universitari specialisti in drept international penal. Sunt doi din Bucuresti, niciunul de la Universitate si unul de la Cluj-Napoca.
  • Numele specialistilor vor fi facute publice in final, cand CNE va discuta raportul comisiei de specialitate si va formula raportul final, hotararea ce va fi inaintata directiei juridice a Ministerului Educatiei.
  • Nu s-a cerut punctul de vedere al unor experti din strainatate.
  • Nu va pot spune sigur daca membrii CNE vor reusi, cu toate audierile programate si toate problemele de pe ordinea de zi, sa finalizeze si raportul care sa fie inaintata catre Ministerul Educatiei, dar asta e dorinta tuturor membrilor CNE.
  • In momentul de fata a fost audiata doamna Mang si urmeaza sa fie audiat domnul Mang.
  • Intrebata daca vor fi date astazi decizii finale in cazurile Kovesi, Mang, Ponta, care se afla pe ordinea de zi, Gabriela Catana a declarat ca "vor fi analizate materialele existente, verdictele nu stiu cand se vor da. Sedintele CNE au durat minim 10 ore".

Amintim ca pe 18 mai Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut ca lucrarea de doctorat a Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat si a depus documente care sustin aceasta acuzatie la Ministerul Justitiei, la CSM si la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare. De cealalta parte, Laura Codruta Kovesi a negat acuzatiile de plagiat si a anuntat intr-un comunicat ca a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru apararea reputatiei sale profesionale.

UPDATE 11.00: A inceput sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti, unde rectorul ar putea sa prezinte hotararea si raportul final al Comisiei de Etica in cazul Ponta.

Universitatea din Bucuresti este asteptata astazi, 18 iulie, sa anunte public decizia luata de Comisia sa de Etica cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta, acuzat de plagiat. Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost trimisa la Directia Juridica a Universitatii din Bucuresti, pentru a primi aviz, iar rectorul Universitatii ar putea sa prezinte in sedinta de azi a Senatului UB hotararea si raportul final al Comisiei de Etica. Potrivit legii, rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, diploma de doctor.

Universitatea din Bucuresti a anuntat in urma cu peste trei saptamani ca va verifica acuzatiile de plagiataduse prim-ministrului Victor Ponta, in cadrul Comisiei de Etica a Universitatii. Miercuri, pe 11 iulie, Universitatea Bucuresti a anuntat ca "urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare".

UPDATE 10.00: Ioan Mang a fost la audieri la Consiliul National de Etica

Amintim ca, in primele trei zile de la investirea lui Ioan Mang in functia de ministru al Educatiei, acesta a fost acuzat de plagiat pentru sapte lucrari publicate sub numele sau. In acelasi timp, trei cercetatori si profesori de talie internationala au declarat ca lucrari ale lor au fost plagiate in articole pe care, la autor, apare numele Ioan Mang. Demnitarul a negat toate acuzatiile care i s-au adus. Pe 15 mai, Ioan Mang si-a depus demisia din functia de ministru al Educatiei.

Pe 8 iunie, Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a schimbat intreaga componenta a Consiliului National de Etica (CNE), in timp ce acest consiliu ancheta acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang.

Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata de ministrul Educatiei cu o zi inainte ca CNE sa discute al treilea (si ultimul) raport preliminar asupra acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, discutie programata sa inceapa pe 9 iunie, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Consiliului National de Etica, Constanta Ganea. Potrivit acesteia, audierea fostului ministru al Educatiei Ioan Mang a fost stabilita pentru data de 22 iunie.

UPDATE 9.00: "A inceput sedinta CNE. Nu a fost numit nimeni in locul presedintelui CNE Teodor Petrescu si a lui Romita Iucu - cei care au demisionat din Consiliu", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). "Speram sa se mai limpezeasca in vreun fel situatia, ni se mai pare mai mult decat evidenta presiunea publica si ar trebui gasita o solutie. Noi speram ca azi sa avem o decizie", a continuat aceasta.

Intrebata cat ar putea dura sedinta, Catana a declarat ca "data trecuta sedinta a durat 12 ore".

Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica prevede urmatoarele: Cvorumul de lucru al CNE este de minimum 8 membri. Consiliul este format din 9 membri, dintre care unul - Romita Iucu - a demisionat, si are un vicepresedinte si un presedinte - care de asemenea a demisionat.

Procedura de lucru spune ca, dupa adoptarea prin vot de catre CNE a unui raport final in cazul unei sesizari de plagiat, raportul este trimis spre avizare Directiei juridice a Ministerului Educatiei. Dupa avizarea juridica, raportul este trimis reclamatului, sanctiunile sunt comunicate celor responsabili si raportul este publicat si pe internet pe pagina CNE (cne.ancs.ro).

Este pentru prima data cand CNE vorbeste despre posibilitatea unei "decizii finale" in cazul Ponta, dupa ce pana acum a anuntat ca nu a luat in analiza teza sa de doctorat. Aparitia acestei Comisii Tehnice vine in contextul in care Universitatea din Bucuresti este asteptata sa se pronunte asupra tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat.

Comisie Tehnica a Consiliului National de Etica: Conform legislatiei din 2003, Ponta NU a plagiat / Decizia nu este definitiva, nu este semnata si vine inainte de decizia finala a Comisiei Universitatii Bucuresti

Amintim ca luni seara in presa a aparut raportul unei Comisii Tehnice din cadrul Consiliului National de Etica care concluziona ca "teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada".

Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE). Documentul cu aceste concluzii nu a fost anuntat insa oficial de CNE, nu este semnat, iar concluziile sale au fost date publicitatii inainte de o decizie finala a Universitatii Bucuresti in acest caz.

"Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocuparilor academice ale doctorandului si conducatorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent", a anuntat aceasta Comisie Tehnica, potrivit unui document intrat in posesia Mediafax.

Universitatea din Bucuresti este asteptata astazi cu un verdict

Si Universitatea din Bucuresti este asteptata astazi, 18 iulie, sa anunte public decizia luata de Comisia sa de Etica cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta, acuzat de plagiat. Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost trimisa la Directia Juridica a Universitatii din Bucuresti, pentru a primi aviz, iar rectorul Universitatii ar putea sa prezinte in sedinta de azi a Senatului UB hotararea si raportul final al Comisiei de Etica. Potrivit legii, rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, diploma de doctor.

Citeste aici mai multe despre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti

Consiliul National de Atestare a Diplomelor Universitare, pe 29 iunie: Victor Ponta a plagiat

Amintim ca, pe 29 iunie, Consiliul general al CNATDCU a anuntat in urma unei sedinte ca analiza documentelor arata caVictor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste. "85 de pagini din cele 307 cat cuprinde partea propriu-zisa a tezei de doctorat, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Marius Andruh, presedintele Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Potrivit acestuia, "din lista de 39 de referinte cuprinse in aceasta teza de doctorat lipsea cartea profesorului Cretu din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini fara a fi mentionata in niciun fel sursa".

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - organismul care a propus Ministrului Educatiei acordarea titlului de doctor - este institutia abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul tezelor de doctorat. Cu doar o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, Ministerul Educatiei a dat un ordin prin care a schimbat componenta Consiliului General al CNATDCU. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial la o ora dupa ce Consiliul general al CNATDCU s-a intrunit in sedinta anuntata cu cel putin doua saptamani inainte.

Academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului general al CNATDCU, a anuntat dupa sedinta ca a propus retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

Universitatea din Bucuresti - al treilea for asteptat sa se pronunte in cazul Victor Ponta

Anuntul ca o astfel de Comisie Tehnica a fost intrunita in cadrul Consiliului National de Etica, precum si concluziile ei vin dupa un schimb de replici intre Universitatea din Bucuresti si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Miercuri, pe 11 iulie, Universitatea Bucuresti a anuntat ca analizeaza in cadrul Comisiei sale de Etica teza de doctorat a prim-ministrului Ponta si ca "urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare".

La numai o zi dupa anuntul Universitatii din Bucuresti, joi pe 12 iulie, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a venit cu un comunicat de presa in care anunta ca, "potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (din subordinea sa - n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc".

Vineri, 13 iulie, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu anunta ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat. Insa potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Acest for a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor. "Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei", a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Dupa tot acest sir de anunturi, luni 16 iulie Universitatea din Bucuresti a anuntat printr-un comunicat de presa ca nu renunta la analiza tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta si a explicat care sunt prevederile pe care se bazeaza aceasta analiza.

Pe scurt, despre comisiile care analizeaza teza de doctorat a premierului Victor Ponta:

  • In prezent, doua comisii analizeaza teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta - acuzat de plagiat
  • Cele doua comisii sunt: Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti si Consiliul National de Etica din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS)
  • I. Consiliul National de Etica (din subordinea ANCS): pe 9 iunie Liviu Pop, ministrul de atunci al Educatiei, a schimbat prin ordin de ministru toata componenta Consiliului National de Etica, care se pregatea sa anunte o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, acuzat de asemenea de plagiat
  • Pe 21 iunie, prim-ministrul Victor Ponta a sesizat Consiliul National de Etica pentru a analiza teza sa de doctorat
  • Presedintele Consiliului National de Etica si alti doi membri au demisionat
  • Purtatoarea de cuvant a ANCS a anuntat ca termenul legal de solutionare a unei sesizari, deci si in acest caz, este de 90 de zile, ceea ce inseamna ca o decizie ar putea fi luata pana in septembrie
  • La o zi dupa ce Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat ca a stabilit procedura de analiza a tezei de doctorat a premierului Ponta, Consiliul National de Etica a informat ca "este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor"
  • Luni seara, 16 iulie, in presa a aparut un raport al unei Comisii Tehnice din cadrul CNE care spune ca Victor Ponta NU a plagiat, conform legislatiei din 2003. Decizia nu este definitiva, nu este semnata si vine inainte de decizia finala a Comisiei Universitatii Bucuresti
  • Despre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti: la cinci zile dupa ce revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat, pe 22 iunie, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca va analiza in cadrul Comisiei de Etica aceasta teza de doctorat
  • Facultatea de Drept a decis in sedinta consiliului ca nu va participa la aceasta analiza, dupa care decanul facultatii, Flavius Baias - care a votat pentru verificarea acuzatiilor de plagiat - a demisionat din functia de decan
  • Universitatea din Bucuresti a anuntat ca va continua analiza, si fara ajutorul Facultatii de Drept 
  • Pe 11 iulie, Universitatea din Bucuresti (UB) a anuntat ca "urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (...) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare"
  • Astazi, 18 iunie, este asteptata decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti

Citeste si: