Ministerul Educatiei a reformulat un punct la proba scrisa de Limba si literatura romana de la examenul de definitivat de marti, respectiv solicitarea de prezentare a particularitatilor de constructie a unui personaj dintr-un basm cult, intrucat in bibliografia de concurs nu se regaseste explicit basmul cult, informeaza Mediafax.

Profesorii titulari au sustinut, marti, proba scrisa a examenului de definitivare in invatamant.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a refomulat punctul 2 la proba scrisa de Limba si literatura romana de la Examenul National de Acordare a Definitivarii in Invatamant.

Astfel, daca initial se cerea candidatilor prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj, potrivit unui comunicat de presa al MECTS.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a precizat intr-un comunicat ca modificarea de la subiectul cu numarul 2 a vizat reformularea cerintei, "fara a afecta in mod substantial analiza solicitata.

"Reformularea a fost necesara deoarece in bibliografia pentru concurs nu se regaseste in mod explicit basmul cult (un posibil exemplu: ᅡPovestea lui Harap-Albᅡ, de Ion Creanga), asa cum e cazul altor genuri literare in cadrul carora se indica autori si opere literare obligatorii (de exemplu, Dramaturgia: I.L.Caragiale - ᅡO scrisoare pierdutaᅡ, Barbu Stefanescu Delavrancea - ᅡApus de soareᅡ, Marin Sorescu, Iona). Basmul cult este mentionat implicit in programa pentru examen prin prisma teoriei literaturii, in cadrul careia se studiaza, aplicat, genuri si specii literare, motiv, subiect, pesonaj (erou)", potrivit MECTS.

Ministerul Educatiei a precizat ca a venit, astfel, in sprijinul candidatilor, "pentru a nu lasa loc de interpretari eronate".

Niciun candidat nu a fost prejudiciat de reformularea punctului 2, acestia avand posibilitatea de a opta din oferta mai larga a personajelor studiate, conform bibliografiei indicate in programa de examen, a mai aratat MECTS.

De asemenea, candidatii au avut o ora in plus pentru examenul de marti, iar punctarea subiectului se va face indiferent daca personajul ales pentru analiza este dintr-un basm cult sau dintr-o alta opera literara specificata in bibliografie.

Candidatii au avut de rezolvat trei subiecte, din disiciplina de specialitate aleasa, din metodica predarii acestei discipline si din pedagogia scolara sau prescolara si psihologia educatiei. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.