Urmatoarele doua saptamani vor fi caracterizate, din punct de vedere meteorologic si climatologic, printr-o vreme schimbatoare cu perioade caniculare, dar si cu zile in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata, conform estimarii evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 17-30 iulie, publicata, marti, de Administratia Nationala de Meteorologie.

Astfel, conform datelor care au la baza produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, in zona Banatului, la inceputul perioadei de prognoza temperaturile medii vor avea o tendinta de stationaritate la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, dar din 19 iulie vor creste, atingand din nou pragul caniculei in intervalul 20 - 22 iulie.

Totodata, in zilele de 23 si 24 iulie regimul termic va marca o scadere, vremea redevenind normala termic pentru ultima decada din iulie, dupa care o noua crestere va aduce temperatura medie spre valori usor mai ridicate fata de normele climatologice, tendinta fiind ca, pana la sfarsitul lunii, vremea sa se mentina calduroasa.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, averse locale insotite de descarcari electrice, va fi redusa in prima parte a intervalului de prognoza, dar va creste dupa data de 22 iulie.

In Crisana, regimul termic se va mentine constant la valori apropiate de cele normale pentru aceasta data in primele doua zile ale intervalului de prognoza, dupa care va marca o crestere, mediile temperaturilor maxime atingand 32-34 grade Celsius intre 20 si 22 iulie. Din 23 iulie, vremea se va racori pentru ca, pana pe 25 iulie, temperatura aerului sa creasca usor si treptat spre valoarea medie de 30 grade Celsius, in jurul careia se va mentine pana la sfarsitul lunii. Aversele si descarcarile electrice isi vor face aparitia dupa data de 22 iulie, insa se vor semnala la nivel local.

Pentru regiunea Transilvaniei, meteorologii estimeaza ca, dupa primele doua zile din intervalul analizat mai racoroase, temperaturile medii vor marca o crestere, atat la valorile minime, cat si la cele maxime, vremea devenind calduroasa, izolat caniculara, in perioada 20 - 22 iulie. Pe data de 23 iulie se va produce o usoara racorire, dupa care se va mentine un regim termic relativ constant pana la sfarsitul perioadei de prognoza, cu valori maxime medii in jurul a 30 grade Celsius. De asemenea, in intervalul 17-21 iulie probabilitatea de precipitatii va fi foarte redusa si doar la nivel local. Averse insotite de descarcari electrice sun prognozate in jurul datelor de 23 si 25 iulie.

In Maramures, joi si vineri (19-20 iulie) se intrevede o crestere a regimului termic, dupa care temperatura aerului se va mentine la valori mai ridicate decat mediile multianuale ale perioadei pana pe 22 iulie. O scadere a acestor valori se va produce pe data de 23 iulie, urmata de o noua crestere pana pe 25 iulie. Ulterior, pana la sfarsitul lunii iulie, variatiile regimului termic vor fi nesemnificative, tendinta fiind totusi de usoara scadere. Pana pe data de 22 iulie, ploile de scurta durata si slabe cantitativ vor fi izolate, dar apoi probabilitatea pentru averse si descarcari electrice pe arii mai extinse va creste.

Prognoza ANM arata ca in zona Moldovei, dupa primele zile ale intervalului racoroase, temperatura aerului va marca o crestere importanta in perioada 18-20 iulie. Mediile temperaturilor maxime vor fi de 33-34 grade Celsius in intervalele 20-22 iulie si 25-26 iulie. In jurul datei de 24 iulie, dar si la sfarsitul lunii, regimul termic diurn va marca o usoara scadere, spre valori medii de 30-31 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa in cea mai mare parte a intervalului de prognoza si doar in jurul datei de 25 iulie sunt posibile ploi pe arii mai extinse, dar in general slabe cantitativ.

Locuitorii din Dobrogea vor avea parte in urmatoarele doua saptamani de o vreme schimbatoare caracterizata prin perioade caniculare, dar si prin zile in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Astfel, regimul termic diurn va creste usor si treptat, de la valori medii de 28 grade Celsius la inceputul intervalului, pana la aproximativ 33 grade Celsius, in data de 23 iulie. Ulterior, temperatura aerului se va mentine relativ constanta, cu o usoara tendinta de scadere la sfarsitul lunii iulie. In jurul datei de 25 iulie, meteorologii apreciaza ca sunt posibile ploi si descarcari electrice pe arii mai extinse, dar slabe cantitativ.

In Muntenia, mediile temperaturilor maxime vor creste de la valori de 29 grade Celsius, la inceputul intervalului, pana spre 35-36 grade Celsius, in jurul datei de 22 iulie. Vremea redevine astfel caniculara la orele amiezelor. Abia spre finalul perioadei analizate se va produce o usoara scadere a termperaturilor diurne, spre valori medii de 33 grade Celsius. In primele zile ale intervalului nu se vor semnala precipitatii, dar dupa 22 iulie exista posibilitatea aparitiei ploilor de scurta durata, slabe cantitativ, pe arii restranse.

Aceleasi caracteristici ale vremii sunt prognozate si pentru zona Olteniei, cand, dupa primele zile ale intervalului caracterizate prin temperaturi apropiate de mediile multianuale ale acestei perioade a anului, regimul termic va marca o crestere, vremea redevenind calduroasa, chiar caniculara. O usoara scadere a valorii temperaturilor se va produce pe 23 iulie, pentru ca apoi valorile termice diurne sa se mentina relativ constant in jurul unei medii de 33 grade Celsius, caracterizand un regim termic mai ridicat decat cel normal pentru ultima decada a lunii iulie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa in prima parte a intervalului. Dupa data de 23 iulie sunt posibile ploi slabe si descarcari electrice, cu o probabilitate mai mare in jurul datei de 25 iulie.

La munte, dupa doua zile (17-18 iulie) mai racoroase, regimul termic va marca o crestere, mediile temperaturilor maxime atingand valori de 22-23 grade Celsius, in intervalul 20-22 iulie. In jurul datei de 23 iulie, se va produce o usoara scadere a temperaturii aerului, dupa care se va mentine un regim termic relativ constant pana la sfarsitul lunii. Dupa data de 22 iulie, sunt asteptate ploi de scurta durata insotite de descarcari electrice la nivel local, indeosebi in masivele montane vestice si nordice.