Liderii europeni vor trimite reprezentanti pentru a monitoriza respectarea democratiei in Romania, au declarat luni oficiali pentru Financial Times, intensificand astfel presiunea internationala asupra Bucurestiului, in contextul ingrijorarilor referitoare la criza politica din tara. Potrivit FT, statul "balcanic" va primi un termen limita, pana la sfarsitul anului, pentru a da curs solicitarilor facute de Comisia Europeana de a reafirma statul de drept si independenta justitiei.

"Un raport sensibil al UE", care analizeaza progresul Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si alinierea sistemului juridic la normele europene este asteptat sa apara miercuri, avertizand ca o lupta politica in Bucuresti risca sa anuleze toate eforturile facute de Romania in ultimii ani, scrie Financial Times, referindu-se la raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, ce va fi discutat miercuri.

"Romania reusea foarte bine sa isi modernizeze sistemul juridica si sa lupta impotriva crimei organizate, insa evenimentele recente au schimbat totul. Exista riscul anularii progresului facut pana acum", a declarat pentru FT un oficial european familiarizat cu raportul.

Reprezentantii UE care s-au intalnit in Bruxelles luni pentru a finaliza acest raport sustin ca este nevoie ca un "semnal puternic" sa fie trimis Bucurestiului, pentru a adresa problema amenintarilor la adresa democratiei.

Intr-un interviu pentru Financial Times, Victor Ponta, "criticat de liderii europeni si americani pentru ca s-a folosit de ordonante de urgenta pentru a taia din puterile Curtii Constitutionale pentru a il suspenda pe Traian Basescu", a declarat ca parlamentul Romaniei a fost obligat sa il suspende pe Traian Basescu pentru ca bloca programul de reforma al guvernului.

Financial Times mentioneaza ca Ponta a trimis luni raspunsul la solicitarile adresate de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso. Un purtator de cuvant al Comsiei declarat ca oficialii de la Bruxelles au primit scrisoarea lui Ponta si sunt multumiti ca Bucurestiului merge in directia buna.