TVA-ul se va plati la incasarea facturii pentru firmele care au o cifra de afaceri de maxim 500.000 euro si doar pentru platile efectuate prin sistemul bancar, a anuntat luni premierul Victor Ponta.

El a prezentat un set de masuri economice destinate sustinerii cresterii economice si incurajarii angajarii, care vor fi puse in practica dupa discutiile cu delegatia FMI, CE si a Bancii Mondiale, care se va deplasa in Bucuresti dupa referendumul din 29 iulie.

Vicepremierul Florin Georgescu a sustinut ca nu vor exista efecte negative asupra bugetului.

Victor Ponta a afirmat ca aceasta masura va reprezenta o "gura de oxigen pentru economie" si "reducerea evaziunii fiscale, pentru ca dispar mecanismele de rambursare fictiva de TVA".

De asemenea, vor fi scutite de la plata CAS la fondul de sanatate, pensii si somaj firmele care angajeaza persoane aflate in somaj cu varsta sub 25 de ani sau peste 55 de ani.

Scutirea de la plata CAS va fi valabila timp de un an, cu conditia mentinerii locului de munca inca un an, suplimentar. Scutirea este valabila doar pentru angajator, angajatul urmand sa-si plateasca contributiile de asigurari sociale.

Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalitatilor aferente daca achita obligatia principala si dobanzile in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, potrivit agentiei Mediafax.

"O masura avuta in vedere de Guvern este scutirea de la plata penalitatilor pentru debitorii statului pentru obligatiile de plata achitate in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012", a spus Ponta.

El a precizat ca masura este destinata firmelor cu dificultati financiare temporare.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a precizat ca in evidentele statului erau inregistrate la sfarsitul lunii iunie un numar de 300.000 firme cu datorii bugetare si ca din calculele ministerului rezulta ca aplicarea unei astfel de facilitati ar majora veniturile la buget cu 5%.

Ce masuri a mai anuntat luni premierul Ponta:

  • Cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%
  • TVA va fi eligibil la decontare pentru proiecte finantate din fonduri europene, masura solicitata de fundatii si organizatii non-profit

Stirea se actualizeaza