Exista sanse mari ca Franta sa-si deschida piata muncii pentru romani si bulgari chiar din toamna, a declarat senatorul francez Aline Archimbaud (Partidul Ecologist), intr-un interviu acordat sambata postului national de radio din Bulgaria BNR, transmite Novinite.com.

Senatorul a anuntat ca a depus o propunere legislativa in Senat prin care Guvernului de la Paris sa elimine imediat restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari privind accesul pe piata muncii din Franta.

In prezent, restrictiile sunt in vigoare pana pe 1 ianuarie 2014.

"Sper ca votul din Senat sa aiba loc la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, asa cum a cerut grupul meu politic. De fapt, nici nu avem nevoie de o noua lege in aceasta privinta, depinde direct de decizia Cabinetului. Rezolutia Senatului este o simpla exprimare de pozitie, o recomandare, dar avand in vedere situatia politica din Franta, are o mare importanta", a explicat Archimbaud.

Potrivit acesteia, actuala interdictie ii plaseaza indeosebi pe tiganii romani si bulgari intr-o pozitie dezavantajoasa.

Senatoarea a adaugat ca este adevarat ca sunt patru milioane de someri in Franta, dar cateva mii de romani si bulgari nu vor schimba situatia.

Archimbaud a conchis ca ea si partidul sau ar prefera ca imigrantii din cele doua tari sa semneze contracte de munca legale si sa plateasca contributii sociale.

"Este mult mai bine pentru Franta sa aiba lucratori care sunt angajati legal, decat persoane care sa munceasca pe piata neagra fara sa plateasca impozite si asigurari", a spus ea.