Romanii din strainatate vor vota la referendumul din 29 iulie in ambasade, consulate si in alte spatii apartinand statului roman, existand disponibilitatea ca, in cazul in care comunitatile cer, sa se deschida si in alte locuri puncte in care sa se poata prezenta la urne, a declarat sambata, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, transmite Agerpres.

"Aceasta a fost decizia Guvernului care mai continea insa si aceasta disponibilitate ca in cazul in care comunitatile cer sa deschidem si in alte locuri puncte in care sa se poata vota. Nu exista nicio retinere in acest sens, iar noi am cerut acum ambasadelor sa faca uz de aceasta disponibilitate de a organiza si alte locuri in care se voteaza, in functie de necesitati si de capacitatea de gestionare", a precizat Marga, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca deschiderea a noi puncte de votare depinde de efectivul de functionari, dar si de partide, pentru ca ele trebuie sa fie reprezentate in comisii.

"La aceasta ora, procesul de stabilire a efectivului de locatii este in desfasurare si cred ca marti vom putea prezenta situatia adusa la zi. Din punctul nostru de vedere, important este ca oamenii sa aiba unde sa voteze. Nu e nicio restrictie din punctul nostru de vedere, dimpotriva, suntem interesati ca oamenii sa mearga la referendum si sa-si exprime vointa", a subliniat ministrul.

El a mentionat ca in Spania sunt 11 puncte de votare, iar daca se vor solicita mai multe se vor organiza, prin intermediul consulatelor. "In Spania sunt un milion de romani. Inregistrarea lor nu e simpla. Acestia sunt inregistrati acolo. Efectivul si distributia locatiilor de vot se adapteaza la nevoile populatiei de acolo, aceasta este optiunea politica care conteaza", a aratat seful diplomatiei romane.

Marga a spus ca s-a consultat si cu Ministerul de Interne pe aceasta tema, precizand ca nu se poate stabili cu exactitate "milimetrica" numarul de votanti. "Trebuie sa admitem ca mai merg rude in vizita. Cum le contabilizez? Nu excludem, pot fi si oameni care lucreaza la negru si nu doresc sa se identifice. Nu excludem sa fie mutatii dintr-o localitate in alta, este o mobilitate care nu-ti permite sa ai aceasta dimensiune", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, sunt luate in calcul si masuri de precautie pentru a se evita fraudarea. "Stiti bine lunga discutie in legatura cu ce a fost la ultimele alegeri in strainatate. Mergem de la inceput cu locatiile - ambasade generale, ambasade, consulate si alte locatii apartinand statului roman, iar, daca e nevoie, aducem si altele. Prin urmare, evident ca efectivul de consulate si ambasade e mai redus decat totalul, dar totalul acesta este in miscare, in functie de nevoie. Deci, nimeni nu a redus si nu e interesul USL-ului sa reduca sansa de votare. E o problema fals pusa", a conchis Marga.