Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) anunta printr-un comunicat de presa ca, "potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc". Comunicatul ANCS a venit la o zi dupa ce Universitatea Bucuresti a anuntat ca a stabilit procedura de analiza a tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, formand si ea o comisie paralela de analiza.

  • Intre timp, presedintele Consiliului National de Etica si un alt membru si-au dat demisia, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al ANCS.
  • Consiliul general al CNATDCU - cel care a hotarat ca Victor Ponta a plagiat si a fost desfiintat - este forul abilitat prin lege sa se ocupe de acuzatiile de plagiat care privesc o diploma de doctorat, potrivit Legii Educatiei Nationale si a HG 681/2011
  • Teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta - analizata de trei comisii
  • Pe 21 iunie, prim-ministrul Victor Ponta a sesizat Consiliul National de Etica pentru a analiza teza sa de doctorat. CNE trebuie sa se pronunte in maximum 90 de zile de la sesizare, adica termenul limita este 18 septembrie 2012

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica: CNE este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a anuntat printr-un comunicat de presa ca, "potrivit prevederilor legale, CNE (Consiliul National de Etica, organism caruia ANCS ii asigura secretariatul si care se afla in subordinea Ministerului Educatiei - n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor".

"In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat 'Curtea penala internationala' al carui autor este. Pe baza consultarii cu specialistii, CNE urmeaza sa analizeze si sa se pronunte", se arata in comunicat.

Potrivit ANCS, competentele Consiliului National de Etica in cazul plagiatului sunt stabilite de urmatoarele prevederi legale:

"Consiliul National de Etica, in conformitate cu prevederile legale din O.G 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, este structura institutionala abilitata sa analizeze faptele care pot sa constituie abateri de la normele de buna conduita.

Art. 4 alin.(2) din O.G 28/2011 stabileste cazurile in care Consiliul National de Etica are obligatia sa analizeze sesizari sau contestatii.

Alin.(3) al art. 4 din O.G 28/2011 precizeaza ca sesizarile privind abaterea de la normele de buna conduita pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica sunt analizate numai de catre Consiliului National de Etica.

OG nr. 32/1998, aprobata prin Legea nr. 760/2001, nominalizeaza functiile de demnitate publica din administratia publica centrala, ca fiind: primul-ministru, viceprim-ministrul, ministrul de stat, ministrul, ministrul delegat, secretarul general al Guvernului, secretarul general adjunct al Guvernului, consilierul de stat, secretarul de stat si asimilatul acestuia din cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru, din cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatului General al Guvernului, Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si din cadrul ministerelor, precum si conducatorul organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat.

Rezulta deci, ca potrivit prevederilor legale, CNE este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor.

In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat 'Curtea penala internationala' al carui autor este.

Pe baza consultarii cu specialistii, CNE urmeaza sa analizeze si sa se pronunte".

Consiliul National de Etica este un consiliu consultativ de nivel national, fara personalitate juridica, ce are misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania.

Teodor Petrescu, presedintele Consiliului National de Etica, si Romita Iucu si-au dat demisia

Teodor Petrescu

Teodor Petrescu

Foto: Agerpres

Intre timp, Teodor Petrescu - presedintele Consiliului National de Etica - si Romita Iucu - membru al Consiliului National de Etica - si-au dat demisia din acest Consiliu, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ANCS, Gabriela Catana.

Potrivit acesteia, cei doi nu au fost inlocuiti pana acum, iar ANCS "a facut o adresa catre Ministerul Educatiei sa se suplimenteze numarul de persoane pentru ca analizele sa se poata realiza mai repede". Urmatoarea sedinta a Consiliului National de Etica se va desfasura miercuri, 18 iulie, "si speram ca pana atunci sa fie numiti si alti doi membri in locul celor care si-au depus demisia sa fie inlocuiti", a precizat purtatorul de cuvant al ANCS.

Romita Iucu

Romita Iucu

Foto: Agerpres

Gabriela Catana a declarat pentru HotNews.ro ca ANCS a inceput analiza mai multor dosare, printre care si teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta. "Sunt foarte multe proceduri care trebuie urmate, este vorba despre un forum de discutii, apoi documentele trebuie postate pe acest forum. Pana a participa la sedintele dumnealor si eu credeam ca este simplu. Pare simplu din afara, dar de fapt procedurile sunt mult mai dificil de parcurs", a explicat purtatorul de cuvant al ANCS. Termenul legal de solutionare a unei sesizari este de 90 de zile.

Amintim ca pe 9 iunie Liviu Pop, ministrul de atunci al Educatiei, a schimbat prin ordin de ministru toata componenta Consiliului National de Etica, care se pregatea sa anunte o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, acuzat de asemenea de plagiat.

Citeste si:

Constanta Ganea, fosta presedinta a Consiliului National de Etica: Ioan Mang a precizat ca se va prezenta la audiere pe 22 iunie

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: Consiliul National de Etica ar trebui trecut in subordinea Parlamentului

Pe 21 iunie, prim-ministrul Victor Ponta a sesizat Consiliul National de Etica pentru a analiza teza sa de doctorat. CNE trebuie sa se pronunte in maximum 90 de zile de la sesizare, adica termenul limita este 18 septembrie 2012. Au trecut 23 de zile de la depunerea sesizarii.

Universitatea Bucuresti este asteptata sa dea o decizie in cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta

In paralel cu analiza realizata de Consiliul National de Etica, pe acuzatiile de plagiat aduse tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta este asteptata sa se pronunte si Universitatea din Bucuresti, care analizeaza documentele incriminate in cadrul Comisiei de Etica. Aceasta a anuntat in urma cu doua zile, miercuri 11 iulie, ca a stabilit "procedura de evaluare a auto-sesizarii privind acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a dr. Victor Ponta, procedura ce vizeaza analizarea tezei de doctorat si a surselor incriminate".

O decizie a Universitatii din Bucuresti in cazul Ponta este asteptata saptamana viitoare. Precizam ca decizia pe care Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti o va da in acest caz nu are niciun efect juridic.

Victor Ponta despre analiza realizata de Universitatea Bucuresti: E foarte bine. Am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare, se dorea sa ramana la nivel mediatic

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Agerpres

Dupa ce Universitatea Bucuresti a anuntat ca va verifica acuzatia de plagiat, pe 22 iunie, premierul Victor Ponta a declarat: "E foarte bine, pentru ca eu ieri (21 iunie - n.red.) am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitatea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.red.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

Decizia Universitatii din Bucuresti de a analiza in Comisia de Etica a universitatii acuzatiile de plagiat a venit la cinci zile dupa ce revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

Ministerul Educatiei a schimbat componenta Consiliului National de Atestare a Diplomelor, institutia abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul tezelor de doctorat, cu o zi inainte de pronuntarea in cazul Ponta

Potrivit Legii Educatiei Nationale si a HG 681/2011, Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe de acuzatiile de plagiat care privesc o diploma de doctorat. Ministerul Educatiei a luat decizia desfiintarii CNATDCU cu o zi inainte ca membrii Consiliului sa se intalneasca in sedinta Consiliului General, unde s-a luat in discutie teza de doctorat si acuzatiile de plagiat impotriva lui Ponta si a fost luata decizia ca "Victor Ponta a plagiat".

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este autoritatea care acorda cele mai importante titluri universitare si doctorale. El evalueaza dosarele de acordare a titlului de doctor si propune ministrului educatiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor.

Marius Andruh

Marius Andruh

Foto: Agerpres

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - organismul care a propus Ministrului Educatiei acordarea titlului de doctor - este institutia abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul unei teze de doctorat si institutia care poate propune Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

De altfel, amintim ca pe 29 iunie Consiliul general al CNATDCU a anuntat in urma unei sedinte ca analiza documentelor arata caVictor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste.

Cu doar o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, Ministerul Educatiei a dat un ordin prin care a schimbat componenta Consiliului General al CNATDCU. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial la o ora dupa ce Consiliul general al CNATDCU s-a intrunit in sedinta anuntata cu cel putin doua saptamani inainte.

Academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului general al CNATDCU, a anuntat dupa sedinta ca a propus retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

In replica, Ministerul Educatiei a sustinut ca deciziile luate de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.

Ce spune Legea Educatiei Nationale

Art. 168 - (5) Daca studentul-doctorand a indeplinit toate cerintele prevazute in programul de cercetare stiintifica si aprecierile asupra tezei de doctorat permit atribuirea calificativului "Excelent", "Foarte bine", "Bine" sau "Satisfacator" comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se inainteaza CNATDCU, spre validare. CNATDCU, in urma evaluarii dosarului, propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului acordarea sau neacordarea titlului de doctor.

(7) Titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului educatiei, dupa validarea tezei de doctorat de catre CNATDCU

(8) In cazul in care CNATDCU invalideaza argumentat teza de doctorat, IOSUD primeste din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului o motivatie scrisa de invalidare, redactata in baza observatiilor CNATDCU. Lucrarea de doctorat poate fi retransmisa CNATDCU in termen de un an de la data primei invalidari. Daca lucrarea de doctorat se invalideaza si a doua oara, titlul de doctor nu va fi acordat, iar studentul-doctorand va fi exmatriculat.

Art. 170. - (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.

Hotararea de Guvern nr. 681/2011:

Art. 50. - (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala in organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate lua masurile prevazute la art. 170 din Legea nr. 1/2011

(2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia

(3) Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNE) poate fi sesizat cu privire la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare de catre personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.

Citeste si: